Βάρβαρο τελετουργικό: Σιδερώνουν το στήθος κοριτσιών, για να κρύψουν την εφηβεία [εικόνες]

Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια γυναίκες από όλο τον κόσμο έχουν υποστεί το φρικτό τελετουργικό κατά το οποίο τους «σιδέρωσαν» το στήθος, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκειται για μία βάρβαρη πρακτική, με στόχο να γίνει επίπεδο το στήθος των νεαρών κοριτσιών, ώστε να την προστατεύσουν από τους κινδύνους του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι μία διαδομένη πρακτική στο Καμερούν, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, ενώ ακόμη πιο φρικτό είναι το γεγονός ότι στο 58% των περιπτώσεων, οι ίδιες οι μητέρες των παιδιών είναι εκείνες που τα υποβάλλουν σε αυτή τη βασανιστική διαδικασία.

Για να «σιδερώσουν» το στήθος ενός κοριτσιού, χρησιμοποιούν μεγάλες πέτρες, σφυρί ή σπάτουλα και αφού έχουν ζεστάνει το «εργαλείο» πάνω σε κάρβουνα, πιέζουν το στήθος ή το ακρωτηριάζουν, προκειμένου να κάνουν το παιδί να μοιάζει λιγότερο θηλυκό. Οι πλούσιες οικογένειες στο Καμερούν από την άλλη αναγκάζουν τα κορίτσια να φορούν μία μεγάλη ζώνη, που πιέζει το στήθος, ώστε να το εμποδίσει να μεγαλώσει.

Η διαδεδομένη αντίληψη σε αυτές τις χώρες είναι πως εμποδίζοντας ένα κορίτσι να αναπτύξει στήθος στην ηλικία που αυτό συμβαίνει φυσιολογικά- από τα 11 έως τα 15- θα καταφέρουν να αποθαρρύνουν την ανεπιθύμητη προσοχή από τους άνδρες και την εκτός γάμου εγκυμοσύνη.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν σε συνεργασία με την αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα σχολεία να στρέψουν την προσοχή σε αυτή τη φρικτή παράδοση. Οπως παραδέχονται όμως, συνήθως το «σιδέρωμα» του στήθους είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη, ενώ ο πατέρας τις περισσότερες φορές έχει άγνοια. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μία βασανιστική εμπειρία, πολλά από τα κορίτσια που υπόκεινται σε αυτή κινδυνεύουν από μία σειρά προβλημάτων υγείας, από καρκίνο μέχρι μολύνσεις.

Τραγικές είναι οι μαρτυρίες κοριτσιών, που έχουν ζήσει ή βιώνουν τώρα κάτι τέτοιο. «Μερικές φορές δεν μπορώ να αναπνεύσω γιατί ο επίδεσμος είναι τόσο σφικτός. Με τρομάζει. Τον φοράω για ένα χρόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει η μητέρα μου», είπε η εννιάχρονη Μανουέλα στον φωτογράφο του γαλλικού VICE, Ζιλντά Παρέ.

ΠΗΓΗ
Βάρβαρο τελετουργικό: Σιδερώνουν το στήθος κοριτσιών, για να κρύψουν την εφηβεία [εικόνες] Βάρβαρο τελετουργικό: Σιδερώνουν το στήθος κοριτσιών, για να κρύψουν την εφηβεία [εικόνες] Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.