Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέρεται να σχεδιάζει ανακοινώσεις όσον αφορά το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Σύμφωνα με μελέτες του οργανισμού, οι τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο», γράφει σήμερα ο Independent.
Μια πηγή ανέφερε στην Daily Mail ότι οι ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα, πρόκειται να εντάξουν το επεξεργασμένο κρέας στην ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον αμίαντο.
Η ιστοσελίδα NHS Choices αναφέρει: «τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου». «Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα τέτοια κρέατα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε σχέση με όσους τρώνε μικρότερες ποσότητες» προσθέτει η ιστοσελίδα.
Ωστόσο, όπως γράφει στο άρθρο της το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό «μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής» και το κόκκινο κρέας είναι «μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο».
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα [κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας] αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου».
Οι αγρότες και η βιομηχανία κρέατος έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο στις πωλήσεις, αν στους καταλόγους του ΠΟΥ, γραφτεί το επεξεργασμένου κρέας ως καρκινογόνο.
Ο Betsy Booren, από το Ινστιτούτο Κρέατος της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε πρόσφατα: «Αν κρίνουν ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο – και νομίζω ότι θα το κάνουν – θα στιγματιστεί. Και θα χρειαζόμασταν δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια για να το αλλάξουμε αυτό».
ΠΗΓΗ
Σύμφωνα με μελέτες του οργανισμού, οι τροφές που περιέχουν επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και το κόκκινο κρέας είναι «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο», γράφει σήμερα ο Independent.
Μια πηγή ανέφερε στην Daily Mail ότι οι ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα, πρόκειται να εντάξουν το επεξεργασμένο κρέας στην ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον αμίαντο.
Η ιστοσελίδα NHS Choices αναφέρει: «τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου». «Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα τέτοια κρέατα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε σχέση με όσους τρώνε μικρότερες ποσότητες» προσθέτει η ιστοσελίδα.
Ωστόσο, όπως γράφει στο άρθρο της το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό «μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής» και το κόκκινο κρέας είναι «μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο».
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών από αυτά τα τρόφιμα [κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας] αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου».
Οι αγρότες και η βιομηχανία κρέατος έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο στις πωλήσεις, αν στους καταλόγους του ΠΟΥ, γραφτεί το επεξεργασμένου κρέας ως καρκινογόνο.
Ο Betsy Booren, από το Ινστιτούτο Κρέατος της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε πρόσφατα: «Αν κρίνουν ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο – και νομίζω ότι θα το κάνουν – θα στιγματιστεί. Και θα χρειαζόμασταν δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια για να το αλλάξουμε αυτό».
ΠΗΓΗ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το μπέικον και τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο
Reviewed by Unknown
on
15:00
Rating: