Οδηγός ασφάλειας στο internet: Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους !

Όσο περισσότερο μπαίνει το Internet στη ζωή μας, τόσο περισσότερο μεταφέρουμε τις δραστηριότητές μας online. Επειδή λοιπόν την υπογραφή, το e-mail και το password μας πρέπει να ξέρουμε που τα βάζουμε, απευθυνθήκαμε στον διαχειριστή συστημάτων Ρoβέρτο Κραμποβίτη, ο οποίος μας ενημερώνει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

Πώς να διαχειριστούμε το inbox και τα e-mail μας
Το email μεταφέρεται μη-κρυπτογραφημένο στο Internet. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια και υπάρχει η πιθανότητα να δουν το περιεχόμενο των email σας ακόμα και χωρίς να παραβιάσουν το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό σας. Μην στέλνετε κωδικούς, αριθμούς πιστωτικών καρτών, προσωπικές φωτογραφίες / στοιχεία με email γιατί διαβάζονται ανοιχτά από τρίτους.
Μην ανοίγετε ποτέ attachment (σηνημμένα αρχεία) από email, ποτέ. Τα μόνα attachment που πρέπει να ανοίγετε είναι αυτά που περιμένετε από κάποιον γιατί σας έχει πεί με άλλον τρόπο (π.χ τηλεφωνικά ή κάποιος συνάδελφος στο γραφείο) ότι σας τα έχει στείλει.

Ποτέ μην ανοίγετε συνημμένα εκτελέσιμo αρχείo σε e-mail εκτός και αν είστε απολύτως σίγουροι ποιος το έχει στείλει
Ποτέ μην ανοίγετε συνημμένα εκτελέσιμo αρχείo σε e-mail εκτός και αν είστε απολύτως σίγουροι ποιος το έχει στείλει
Ποτέ μην ανοίγετε αρχεία zip / exe / bat κ.λ.π από email. Ακόμα δηλαδή και αν περιμένετε email από κάποιον, αν είναι εκτελέσιμο αρχείο, εφαρμογή, κ.λ.π, απλά Μην το τρέξετε. Αυτά που είναι πιο ασφαλή είναι εικόνες και κείμενο txt. Τα υπόλοιπο (doc, pdf, excel) είναι ευάλωτα, οπότε ισχύει το προηγούμενο.
Μην ακολουθείτε link μέσα από email. Σε καμμία μα καμμία περίπτωση. Ακόμα και αν το link μέσα στο email που δεχτήκατε, προέρχεται από μία υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, προτιμήστε να μεταβείτε μόνοι σας την σελίδα της υπηρεσίας και να βρείτε το αντίστοιχο περιεχόμενο.

Το phishing, μια διαδεδομένη μέθοδος εξαπάτησης
Σε περιπτώσεις που η προαναφερόμενη υπηρεσία είναι τράπεζα και αγορά λογαριασμό, πιστωτική κάρτα, paypal λογοριασμό, μεταφορική εταιρεία κλπ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Απλώς αγνοήστε το email. Το 99.99999% των email από τα παραπάνω είναι phishing δηλαδή μηνύματα – «δολώματα» που μοιάζουν πιστά με αυτά των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά δεν είναι και σκοπός τους είναι να αποσπάσουν usernames και κωδικούς από τους χρήστες των υπηρεσιών.
Ένα τέτοιο e-mail με…ύποπτη σύνταξη μας προέτρεπε μέσω link να μπούμε στην σελίδα της υποτιθέμενης τράπεζας
Οδηγός ασφάλειας στο internet: Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους ! Οδηγός ασφάλειας στο internet: Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους ! Reviewed by Unknown on 16:30 Rating: 5
Από το Blogger.