Νέες φήμες ότι τα βαρυτικά κύματα έχουν τελικά ανιχνευθεί

Υπάρχει μια ισχυρή φήμη ότι τα κύματα βαρύτητας - ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της αστρονομίας - έχουν ανακαλυφθεί στα πλαίσια του πειράματος LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) στις ΗΠΑ. Οι φήμες που κυκλοφορούν από τον Νοέμβριο ισχυρίζονται ότι «κάτι» εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον χωροχρόνο που παράγονται από την περιστροφή σωμάτων μεγάλης μάζας, επιταχύνοντας μέσα στο χώρο, που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός, όπως τα ζεύγη των άστρων νετρονίων σε τροχιά το ένα με το άλλο ή τη συγχώνευση δύο μελανών οπών.

Είχαν προβλεφθεί, το 1916, στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα, αλλά δεν έχουν ακόμη φανεί άμεσα. Η εύρεση τους θα επιβεβαιώσει το τελικό κομμάτι της θεωρίας του, αλλά και θα μας δώσει ένα νέο τρόπο για να δούμε το σύμπαν, που θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε τα μακρινά αντικείμενα που θα μπορούσαν αλλιώς να είναι σκούρα ή να επισκιάζονται από διαστρική σκόνη.

Τον περασμένο Μάρτιο, διεθνής ερευνητική ομάδα προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι εντόπισε ίχνη μιας ιδιαίτερης κατηγορίας βαρυτικών κυμάτων, τα οποία πρέπει να εμφανίστηκαν μια στιγμή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Η μελέτη όμως τέθηκε υπό αμφισβήτηση, και ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων έμεινε ανεπιβεβαίωτη. Τα βαρυτικά κύματα, εφόσον υπάρχουν, ουσιαστικά τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση (ας πούμε κατά μήκος) και τον συμπιέζουν σε μια άλλη (ας πούμε κατά πλάτος)

Ο Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) έψαξε για τέτοια σήματα το 2002-2010 χωρίς τύχη. Ο πιο ευαίσθητος διάδοχός του, Advanced LIGO or aLIGO , άρχισε να συλλέγει στοιχεία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, ο κοσμολόγος Lawrence Krauss στο Arizona State University έγραψε μια φήμη ότι ο ανιχνευτής είχε ήδη πάρει ένα σήμα.

Τώρα ο Krauss υποστηρίζει ότι η αρχική φήμη έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
"Μείνετε συντονισμένοι!» έγραψε. «Τα βαρυτικά κύματα μπορεί να έχουν ανακαλυφθεί !! Συναρπαστικό."

Εκτός Twitter, ωστόσο, ο Krauss ήταν πιο προσεκτικός. Το σήμα θα μπορούσε να ήταν ψεύτικο, επίτηδες να είχε διαδοθεί στα δεδομένα για να ελέγξει την ομάδα ανίχνευσης. "Μου είπαν ότι δεν συμβαίνει αυτό", ο Krauss δήλωσε στο New Scientist. Πηγή του είπε ότι η σύμπραξη LIGO γράφει μια εργασία για την πιθανή ανακάλυψη. "Αυτό δείχνει ότι δεν είναι ένα ψεύτικο σήμα; - αλλά ποιος ξέρει στα σίγουρα", δήλωσε.

Η επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα LIGO είναι ότι εξακολουθούν να αναλύουν τα δεδομένα από την πρώτη εκτέλεση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου. «Χρειάζεται χρόνος για να αναλύσουν, να ερμηνεύσουν και να επανεξετάσουν τα αποτελέσματα», λέει η εκπρόσωπος Gabriela González στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας. "Αναμένουμε να έχουμε ειδήσεις για τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες."

"Θα χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο από το μύλο φήμη όταν έχουμε μια συμβολή στη συζήτηση!», Προσθέτει ο David Shoemaker στο Massachusetts Institute of Technology.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι φήμες που κυκλοφορούν θέλουν την ερευνητική ομάδα του πειράματος LIGO να βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του σχετικού επιστημονικού δημοσιεύματος, που θα περιγράφει ένα σήμα βαρυτικού κύματος. Αν πράγματι εντοπίστηκε στην πράξη το βαρυτικό κύμα, θα επιβεβαιωθεί μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της Θεωρίας Γενικής Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Κράους δίνει πιθανότητα 60% να αληθεύει η φήμη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε πρώτα τα δεδομένα των επιστημόνων πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το αν το σήμα που ελήφθη ήταν γνήσιο ή όχι. Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν παρόμοιες φήμες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο Κράους είχε και πάλι τουιτάρει σχετικά με φήμες ότι ανιχνεύτηκαν βαρυτικά κύματα. Οι σχετικές φήμες μάλιστα είχαν πάρει τότε τέτοιες διαστάσεις ώστε να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον του περιοδικού Nature.

Οι δύο ανιχνευτές LIGO βρίσκονται -ο ένας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ο άλλος στη Λουιζιάνα. Καθένας από τους δύο ανιχνευτές αποτελείται από δύο σωλήνες τοποθετημένους κάθετα ο ένας στον άλλο, μέσα στους οποίους υπάρχουν δέσμες λέιζερ.

Τα βαρυτικά κύματα θα γίνονταν θεωρητικά αντιληπτά από μικρές μεταβολές στο μήκος των δύο σωλήνων, λόγω της παραμόρφωσης του χώρου. Οι σωλήνες έχουν μήκος 4 χιλιόμετρα, όμως η πειραματική διάταξη μπορεί να μετρά μεταβολές τουλάχιστον 1.000 φορές μικρότερες από τη διάμετρο ενός ατόμου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δύο ανιχνευτές LIGO αναβαθμίστηκαν σε νέα επίπεδα ακρίβειας και ευαισθησίας αναπτερώνοντας τις ελπίδες των φυσικών για την ανίχνευση του θεωρητικού φαινομένου, έπειτα από μια δεκαετία άκαρπης αναζήτησης με τους αρχικούς ανιχνευτές.

Η αναβάθμιση των συστημάτων με ισχυρότερα λέιζερ και νέα οπτικά επιτρέπει θεωρητικά την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από απόσταση περίπου 88 εκατομμυρίων ετών φωτός. Τελικός στόχος είναι η αύξηση αυτής της απόστασης στα 650 εκατομμύρια έτη φωτός -αυτό σημαίνει ότι οι ανιχνευτές θα μπορούν να σαρώνουν μια σφαίρα στο Διάστημα 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η αρχική μορφή των συστημάτων.

Στην Ευρώπη λειτουργούν στο μεταξύ οι ανιχνευτές GEO600 και Virgo, ενώ ανάλογο ερευνητικό πρόγραμμα, με την ονομασία Indigo, ανακοίνωσε πρόσφατα και η Ινδία.

Είτε αυτές οι τελευταίες φήμες αποδειχθούν αλήθεια, αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει μια ολοφάνερη προσπάθεια να ανοιχθεί ένα παράθυρο σε αυτό το μυστήριο και να μελετήσουμε το βαρυτικό σύμπαν.

Νέες φήμες ότι τα βαρυτικά κύματα έχουν τελικά ανιχνευθεί Νέες φήμες ότι τα βαρυτικά κύματα έχουν τελικά ανιχνευθεί Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5
Από το Blogger.