ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πως επιβιώνω σε μια πανδημία;

Πως επιβιώνω σε μια πανδημία;
Ξεκινώντας αυτό το άρθρο κάνουμε δεκτή την παραδοχή ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα μπορούσε να συμβεί μια πανδημία.
Με όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες για τον Έμπολα, τον ιό chikungunya (ούτε να τον προφέρω δεν μπορώ σωστά και τον αντέγραψα από το ίντερνετ), καθώς και τον αερομεταφερόμενο ιό εντεροϊό EV-D68 που έχουν θνησιμότητα κοντά στο 50% (όταν ο μέσος όρος από τους λοιπούς ιούς δεν ξεπερνά το 5-8%) αναζητήσαμε στους ιστότοπους του εξωτερικού τους κανόνες επιβίωσης σε ενδεχόμενη επιδημία.1) Καταρχήν το θέμα είναι ψυχολογικό. Αλήθεια μπορείτε να πάρετε την απόφαση να επιβάλλεται στον εαυτό σας μια καραντίνα για 30, 60, 90, 120 μέρες;

2)Με το που ξεσπάσει μια επιδημία “συμμαχούμε” και εχθρούς και φίλους της γειτονίας και κυρίως με αυτούς που εφάπτονται τα σπίτια τους με το δικό μας. Είναι πολύ σημαντικό και θα σας εξηγήσω το γιατί παρακάτω.

3)Δραστικές αποφάσεις. Αφήνουμε έξω από τους προστατευμένους χώρους, άτομα που έχουν μολυνθεί ή έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο περιβάλλον. Εν ανάγκη τους εξασφαλίζουμε χώρο ξεχωριστό χώρο (υπόγειο ή γειτονικό σπίτι).

4) Αμέσως μετά την είσοδο του σπιτιού μας και κατά προτίμηση στο χώρο του χολ εαν υπάρχει (εαν δεν υπάρχει θα χρησιμοποιηθεί τμήμα από το πρώτο δωμάτιο που βρίσκεται η είσοδος του σπιτιού), δημιουργούμαι χώρο απολύμανσης. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου απαιτείται εξοπλισμός αποστείρωσης. Μπορεί να ακούγεται ακριβό, όμως δεν είναι και τόσο. Χρειάζονται απλά πράγματα και αρκετή δουλειά.

5)Προμήθειες – προμήθειες – προμήθειες. Δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε. Προμήθειες 3 μηνών είναι απαραίτητες σε όλα τα σπίτια. Δεν χρειάζονται τρελά πράγματα. Κονσέρβες, ρύζι, μακαρόνια, ΝΕΡΟ, αλάτι, μπαχαρικά (και λίγη νοστιμιά στο φαγητό δεν βλάπτει), φάρμακα και βιταμίνες. Πηγές ενέργειας, φορητούς λαμπτήρες, πετρογκάζ.

6)Μάσκες με φίλτρο άνθρακα (προσοχή να είναι φουλ φεις δλδ να καλύπτουν όλο το κεφάλι – αποφύγεται αυτές που έχουν το φίλτρο σε βαλιτσάκι, μπορεί να αντέχουν περισσότερο αλλά εδώ χρειαζόμαστε τα χέρια). Στο ίντερνετ θα βρείτε ακόμα και με 10/τμχ.

7)Απλό πλαστικό αδιάβροχο με κουκούλα (κόστος 15€/τμ) από αυτό που χρησιμοποιούν οι πάντες.

8)Γαλότσες (προσοχή όχι μπότες – κόστος 20€/ζεύγος)

9)Ένα μοτέρ αέρα, σωλήνες (κάνουν και οι σπιράλ) και ένα φίλτρο αέρα με ενεργό άνθρακα.

10)Φίλτρο νερού (αυτό λογικά το έχετε ήδη σπίτι). Εαν έχετε αποστακτήρα ακόμα καλύτερα.

11)Σαπούνια σε ποσότητα, κατά προτίμηση αντιβακτηριδιακά.

12)Πλαστικά γάντια σε ποσότητα (και χειρουργικά 5€/100τμχ και κουζίνας 1€/ζεύγος).

13) Επιτραπέζια παιχνίδια για να περνάει ευχάριστα η ώρα.

14)Ατμοκαθαριστής ή οποιαδήποτε μικρή συσκευή παράγει ατμό με υψηλή πίεση.

15)Ψεκαστήρα (ακόμα και αυτή που ψεκάζουμε τα λουλούδια μας κάνει).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Δεν βγαίνουμε από το σπίτι εαν δεν υπάρχει ανάγκη και όταν λέμε ανάγκη εννοούμε ζωής ή θανάτου. Εφόσον βγούμε χωρίς τα παρακάτω προστατευτικά μέτρα, θα παραμείνουμε σε διαφορετικό χώρο. Γι΄αυτό σας προτείναμε παραπάνω “συμμαχίες” με γείτονες. Το πιο μεγάλο σπίτι ή ένας όροφος από πολυκατοικία γίνεται ο ασφαλές απολυμασμένος χώρος διαβίωσης μας. Το κοντινότερο γειτονικό ή το ισόγειο σε πολυκατοικία, γίνεται ο χώρος προσωρινής διαμονής όσων εξέλθουν χωρίς τα προστατευτικά μέτρα. Η παραμονή τους στο χώρο αυτό θα είναι τουλάχιστον για -10- ημέρες (στην περίπτωση του Έμπολα -21- ημέρες) γιατί πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν έχουν νοσήσει. Εαν χρειασθεί να βγούμε, τα κάνουμε πάντα σε ζευγάρια ή σε τριάδες. Περισσότεροι τραβάμε την προσοχή λιγότεροι δεν μπορούμε ούτε να αμυνθούμε αλλά ούτε να επιτεθούμε.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ
Χρειαζόμαστε πλαστικό. Ακόμα και το λεπτό (4Χ5μ, κόστος περίπου 3€/τμχ) που βάζουμε όταν βάφουμε το σπίτι για την προστασία των επίπλων θα κάνει εξίσου καλά τη δουλειά που θέλουμε. Μέγιστο προσοχή να μην έχει τρύπες. Με το πλαστικό αυτό καλύπτουμε όλους τους τοίχους του χολ. Συνδέουμε τα πλαστικά μεταξύ τους με την γνωστή καφέ ταινία, μεριμνώντας να υπάρχει πουθενά τρύπα ή ακάλυπτο μέρος, εκτός φυσικά από την είσοδο του σπιτιού. Σε κάποια από τις πλευρές θα δημιουργήσουμε είσοδο – έξοδο, με δύο αλληλοκαλυπτόμενα φύλλα πλαστικά που θα αιωρούνται από αντίθετα σημεία. Στο μικρό αυτό δωμάτιο αυτό απολύμανσης – που δεν πρέπει να έχει διαστάσεις μεγαλύτερος από 1,5Χ1,5 – θα κάνουμε μια μικρή τρύπα και εκεί θα συνδέσουμε ένα ατμοκαθαριστή. Εαν δεν έχετε κάνει ακόμα και το ατμοσίδερο (αρκεί να είναι δυνατόν ο ατμός που βγάζει). Επίσης θα κάνουμε ακόμα μια μικρή τρύπα ίσα ίσα να χωράει το στόμιο από μια ψεκαστήρα. Οι δύο αυτές τρύπες από την εσωτερική πλευρά του σπιτιού πρέπει να έχουν άλλα κομμάτια πλαστικά ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν με ασφάλεια.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αφού έχουμε φορέσει ελαφρά ρούχα ανάλογα βέβαια και με την εποχή ακολουθούν οδηγίες για το πως μας ντύνουν (δεν ντυνόμαστε μόνοι μας για να μην γίνει λάθος). Αρχικά μας βάζουν τα χειρουργικά γάντια. Μετά βάζουμε τη μάσκα και στη συνέχεια το αδιάβροχο. Περνάμε με την καφέ ταινία το σημεία επαφής. Τα χειρουργικά γάντια πάνε στο μέσα από το αδιάβροχο. Μετά φοράμε τα γάντια κουζίνας πάνω από το αδιάβροχο και τα μονώνουμε με την καφέ ταινία. Στη συνέχεια φοράμε τις γαλότσες και περνάμε το αδιάβροχο έξω από αυτές. Ομοίως μονώνουμε. Στην γαλότσα μας περνάνε από δύο πλαστικές σακούλες (όχι σούπερμάρκετ γιατί αυτές είναι αυτοδιασπώμενες και σε λίγο νερό θα έχουν διαλυθεί) και επίσης της μονώνουμε με καφέ ταινία.
Αφού επιστρέψουμε στην οικία στον θάλαμο απολύμανσης καθόμαστε σε όρθια θέση και περιστρεφόμαστε για περίπου μερικά λεπτά με ταχύτητα που να μην μας ζαλίζει. Κάποιος από τους συγκάτοικους αρχικά μας ψεκάζει με την ψεκαστήρα και στη συνέχεια βάζει σε λειτουργία τον ατμοκαθαριστή (ή ατμοσίδερο) μέχρι η αυτοσχέδια στολή κυριολεκτικά να στάζει από παντού. Τότε και μόνον τότε θα βγάλουμε την αυτοσχέδια στολή και τα εσωτερικά ρούχα ΜΟΝΟΙ μας αυτή τη φορά. Θα ακολουθήσει νέος ατμοκαθαρισμός (από μεγαλύτερη απόσταση για να μην μας δημιουργήσει εγκαύματα, αφού θα γίνει σε γυμνό κορμί).

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΕΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ
Με τους σωλήνες σπιράλ, το μοτέρ και το φίλτρο άνθρακα που σας περιγράψαμε, μπορείτε να φτιάξετε μια αυτοσχέδια συσκευή αερισμού των χώρων. ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ παραμένουν ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ και μονωμένα με πλαστικό και την καφέ ταινία. Εάν έχετε τζάκι θα μονώσετε και αυτό, καθώς και τυχόν συσκευές αερισμού. Σε κάποιο τοίχο κάνετε τρύπα όσο το σπιράλ που έχετε αγοράσει. Ακολούθως μονώνεται με στόκο ή άλλο αδρανές υλικό το υπόλοιπο της τρύπας. το μοτέρ το συνδέεται ανάποδα (δλδ να φέρνει μέσα αέρα) ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένας ενδιάμεσο προωθητή αέρα (στα καταστήματα με συστήματα εξαερισμού υπάρχει πληθώρα από τέτοια μοτέρακια σε τιμές κοντά στο 80€). . Στην αρχή τοποθετείτε το φίλτρο άνθρακα. Δεν λέμε ότι αυτός το τρόπος αντικαθιστά τα συστήματα αερισμού, αλλά αυτά είναι πανάκριβα. Αυτή η συσκευή θα καλύψει τον απαιτούμενο αέρα για τουλάχιστον 7 άτομα. Εφόσον είστε παραπάνω θα χρειαστείτε και άλλες ανάλογες συσκευές.
Αχρείαστα να είναι!!!
ΠΗΓΗ
ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πως επιβιώνω σε μια πανδημία; ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Πως επιβιώνω σε μια πανδημία; Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5
Από το Blogger.