Ο Τελευταίος Επιζών Παρελαύνει: Η εικόνα που συμπυκνώνει το νόημα του πολέμου

Για το τι σημαίνει ο πόλεμος έχουν γραφτεί άπειρα. Και ο κόσμος δεν άλλαξε. Το τι σημαίνει το μετά του πολέμου θα το βρεις σε αυτή τη φωτογραφία.
Κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, το British Columbia του Καναδά γεμίζει από χαρά και πανηγύρι. Η Victoria Day Parade είναι ένα φεστιβάλ που έχει στοιχείο μνήμης, τιμής προς τα γενέθλια της Βασίλισσας Βικτόρια, αλλά και γλεντιού, συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 ανθρώπους στην διάρκεια της. Φυσικά, οι πρώτοι που παρελαύνουν είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Νέες και παλιές. Στη φετινή εκδήλωση υπήρξε μια εικόνα που απαθανάτισε ο φωτογράφος Aleksandr Petrosyan, η οποία τα λέει όλα για το μετά του πολέμου. Ο Τελευταίος Επιζών.

Ένας ηλικιωμένος κύριος περπατάει στο δρόμο που έχει στηθεί η παρέλαση, φοράει το καπέλο του και έχει κρεμασμένα στο σακάκι του όλα τα παράσημα που πήρε. Στο αριστερό χέρι κρατάει λουλούδια. Το δεξί του χέρι έχει σηκωθεί για να σκουπίσει τα δάκρυα. Δάκρυα χαράς που έχουν αναμειχθεί με αναμνήσεις πόνου και απώλειας. Ο βετεράνος παρελαύνει μόνος. Είναι ο τελευταίος που έμεινε ζωντανός από το άγημα του. Άλλοι χάθηκαν στον πόλεμο και άλλοι έφυγαν στο πέρασμα των χρόνων.

Η εξαιρετική λήψη του φωτογράφου σου δίνει άμεσα όλα όσα θέλει να δείξει η ίδια η πραγματικότητα. Δεν είναι κάτι στημένο ή επιτηδευμένο. Είναι η αλήθεια όπως εκδηλώθηκε αυθόρμητα στο χέρι και το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. Το μετά ενός πολέμου είναι αυτό που καταδιώκει για πάντα τους ανθρώπους. Δείτε προσεκτικά στην φωτογραφία. Ο παππούς βρίσκεται μόνος, κανείς δίπλα του και κανείς πίσω του. Ο κόσμος που κοιτάζει είναι από απόσταση. Πιο γλαφυρή αναπαράσταση δεν θα μπορούσε να βρεθεί. Αν και το πλήθος είναι μπόλικο γύρω του, ο ίδιος βρίσκεται περικυκλωμένος από το κενό. Για να πλησιάσει τον κόσμο πρέπει να υπερπηδήσει αυτό το κενό. Τώρα πια όμως δεν έχει τους συντρόφους του, τους ανθρώπους με τους οποίους ενώθηκαν στα πολύ άσχημα και επικίνδυνα, σε αυτούς που μοιράζονταν ό,τι ντρέπονταν να πουν στους άλλους.

Το βλέμμα του είναι αυτό που είπε και ο Stallone στο Creed. «Όλοι οι άλλοι έφυγαν κι εγώ ξέμεινα εδώ». Στο αριστερό του χέρι υπάρχουν τα σύμβολα της επιθυμίας του ανθρώπου που έχει από καιρό αποφασίσει ότι ζωή δεν σημαίνει μια περιφερόμενη ύπαρξη. Η ζωή είναι πολλά περισσότερα που τα στερήθηκε μετά τον πόλεμο. Οποιονδήποτε πόλεμο.

Ο Τελευταίος Επιζών Παρελαύνει: Η εικόνα που συμπυκνώνει το νόημα του πολέμου Ο Τελευταίος Επιζών Παρελαύνει: Η εικόνα που συμπυκνώνει το νόημα του πολέμου Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.