Το Opportunity συνέλαβε έναν «δαίμονα» στον πλανήτη Άρη

Μία φωτογραφία ενός «Αρειανού δαίμονα σκόνης», την οποία τράβηξε το Opportunity, το ένα από τα δύο rover – εξερευνητές που βρίσκονται σε λειτουργία στον πλανήτη Άρη, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Πρόκειται για μία αναδυόμενη στήλη θερμού αέρα, η οποία καθώς περιστρέφεται, σηκώνει κόκκους από το έδαφος και δημιουργεί μία ορατή δίνη. Αυτά τα φαινόμενα ονομάζονται “δαίμονες” ή “διάβολοι σκόνης” (dust devils) και συναντώνται τόσο στη Γη όσο και στον Άρη.

Μάλιστα, αν και για το Opportunity τέτοιοι “Αρειανοί δαίμονες” έχουν αποδειχθεί σπάνιο θέαμα (έχει «δει» πολύ λίγους), το διδυμάκι του, rover Spirit, όσο ήταν σε λειτουργία, είχε καταφέρει να “συλλάβει” πολλούς και να στείλει αρκετά πορτραίτα τους στη Γη.

Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία ακόμα φωτογραφία τους. Και μπορεί αυτός ο “δαίμονας” να μην μοιάζει με την τεραστίων διαστάσεων αμμοθύελλα που άνοιξε την ταινία The Martian, αλλά το θέαμα είναι, ούτως ή άλλως, υπέροχο:
«Αρειανός Διάβολος Σκόνης» – Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Η φωτογραφία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, λήφθηκε στις 31 Μαρτίου, καθώς το Opportunity ανέβαινε την πλαγιά με το όνομα “Ράχη (Ridge) Knudsen”, στο νότιο άκρο της “Κοιλάδας του Μαραθώνα” στον κρατήρα Endeavour.

Το rover γύρισε την Navcam του προς τα πίσω, κοιτάζοντας προς την κοιλάδα, όπου στριφογύριζε ταχύτατα ο παραπάνω “διάβολος”, για αυτό διακρίνονται τα ίχνη του στην πλαγιά. Ήταν η 4332η (Αρειανή) μέρα του Opportunity στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη.
Το Opportunity συνέλαβε έναν «δαίμονα» στον πλανήτη Άρη Το Opportunity συνέλαβε έναν «δαίμονα» στον πλανήτη Άρη Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.