Ανακάλυψη - ορόσημο για τον καρκίνο του μαστού!!

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα 93 γενετικά "μονοπάτια", που ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού



Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας στις γυναίκες.


Αναλογιζόμενοι τα στοιχεία από επίσημες πηγές, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται 4.500 νέες περιπτώσεις, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος γιατί η οποιαδήποτε πρόοδος στην ανεύρεση των αιτίων για την εμφάνιση της ασθένειας, θεωρείται πολύ σημαντική...


Διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσαν στο Nature ότι, πλέον, έχουν σχεδόν όλη την εικόνα για τα γενετικά "γεγονότα", που ευθύνονται για τον συγκεκριμένο καρκίνο και ότι αυτή τους η ανακάλυψη θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές οδούς.


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στο είδος της. Οι επιστήμονες βρήκαν τι πάει στραβά στο DNA και υγιή κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά. Ειδικότερα μελέτησαν τους γενετικούς κώδικες 560 ασθενών και ανακάλυψαν ότι 93 σετ γονιδίων, αν μεταλλαχθούν, προκαλούν καρκίνο. Κάποια από αυτά τα γονίδια είχαν εντοπιστεί παλιότερα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελική λίστα. Όμως στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται και κάποιες σπάνιες μεταλλάξεις - το 60% των "ένοχων" για καρκίνο μαστού μεταλλάξεων βρέθηκε σε μόλις 10 γονίδια - για τις οποίες οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να χρηματοδοτηθούν θεραπείες.


Ο καθηγητής Sir Mike Stratton, υπεύθυνος του Sanger Institute στο Πανεπιστήμιο Cambridge, που είναι και ο επικεφαλής της μελέτης, έκανε λόγο για μελέτη - ορόσημο στην έρευνα για τον καρκίνο. "Υπάρχουν περίπου 20.000 γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Κι όπως φαίνεται, έχουμε, πια, ολοκληρωμένη εικόνα για τον καρκίνο του μαστού - τα 93 από αυτά, αν μεταλλαχθούν, θα μετατρέψουν ένα υγιές κύτταρο του μαστού σε καρκινικό κι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική πληροφορία. Δώσαμε αυτή τη λίστα σε Πανεπιστήμια, φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες βιοτεχνολογίας, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα την ανάπτυξη νέων φαρμάκων".


Οι μεταλλάξεις αφήνουν μοναδικά σημάδια στο DNA, γνωστά ως "υπογραφές μετάλλαξης, κι αυτό επέτρεψε στη διεπιστημονική ομάδα να αναγνωρίσει 12 τύπους καταστροφής, που ενοχοποιούνται για τα μεταλλαγμένα κύτταρα - οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν ανεξιχνίαστοι.




Πάντως οι ειδικοί πιστεύουν ότι έγινε ένα σημαντικόβήμα κι ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου.


Πηγή: BBC

Ανακάλυψη - ορόσημο για τον καρκίνο του μαστού!! Ανακάλυψη - ορόσημο για τον καρκίνο του μαστού!! Reviewed by olablogs on 21:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.