Ένας παράξενος γρίφος σε ένα σπαθί 800 ετών προβληματίζει τους Βρετανούς - Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να τον αποκρυπτογραφήσει! (Εικόνα)

Απηύθυναν έκκληση βοήθειας προς κάθε ενδιαφερόμενο
Μάλλον τα βρήκε δύσκολα η Βρετανική Βιβλιοθήκη στην αναγνώριση ενός ξίφους 800 χρόνων και απηύθυνε έκκληση βοήθειας προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το μυστηριώδες σπαθί είναι ένα αμφίστομο ξίφος, που είχε βρεθεί στον ποταμό Witham του Lincolnshire τον Ιούλιο του 1825. Το βάρος του είναι 1,2 κιλά και έχει μήκος 964 χιλιοστά. Επιπλέον, φαίνεται πως προέρχεται από την Γερμανία, ενώ χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Ο γρίφος, όμως, που φαίνεται να μην μπορεί να αποκρυπτογραφήσει η Βρετανική Βιβλιοθήκη αποτελεί η επιγραφή που φέρει το ξίφος, η οποία γράφει «+NDXOXCHWDRGHDXORVI+». Σύμφωνα με εικασίες πρόκειται για θρησκευτικού περιεχομένου επιγραφή, αλλά σε μη αναγνωρίσιμη γλώσσα. Το ξίφος εκτίθεται μαζί με ένα χειρόγραφο του 14ου αιώνα (Grandes chroniques de France), όπου απεικονίζεται η γαλλική εισβολή στη Νορμανδία το 1203. Κάποιοι πολεμιστές φαίνονται να κρατούν παρόμοια σπαθιά. Το σπαθί και τα χειρόγραφα είναι μέρος της έκθεσης: «Magna Carta: Law, Liberty, Legacy exhibition».
Στην έκκληση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης για βοήθεια απάντησε πλήθος ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Marc van Hasselt του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Ο van Hasslet σημείωσε πως παρόμοια ξίφη έχουν βρεθεί σε αρκετά μέρη της Ευρώπης, ενώ πιστεύει πως η γλώσσα της επιγραφής είναι η λατινική. Υποστηρίζει πως τα γράμματα «NDXOX» θα μπορούσαν να σημαίνουν «Nostre Dominus», που σημαίνει «ο Κύριος μας», ή «Nomine Domini», που σημαίνει «στο όνομα του Κυρίου» και θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάποιον Άγιο.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως: «Συμπληρώνοντας το παζλ σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαμε να έρθουμε λίγο πιο κοντά στο να λύσουμε τον γρίφο. Ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε εντελώς τις επιγραφές, θα έρθουμε σίγουρα λίγο πιο κοντά στο να κατανοήσουμε τους προγόνους μας».
Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης ελπίζουν πως θα λάβουν και άλλες βοηθητικές επιστολές, που θα ρίξουν κι άλλο φως στο μυστηριώδες ξίφος.
Ένας παράξενος γρίφος σε ένα σπαθί 800 ετών προβληματίζει τους Βρετανούς - Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να τον αποκρυπτογραφήσει! (Εικόνα) Ένας παράξενος γρίφος σε ένα σπαθί 800 ετών προβληματίζει τους Βρετανούς - Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να τον αποκρυπτογραφήσει! (Εικόνα) Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.