Αυτό Είναι το Μέλλον του Ίντερνετ

Η εξέλιξη του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία. Θυμάμαι, όταν πήγαινα σχολείο και βάλαμε για πρώτη φορά Ίντερνετ, τον σπαστικό ήχο που έκανε το modem μέχρι να συνδεθεί (αν και μου έχει λείψει), τα παγωμένα βλέμματα που έπεφταν κάθε φορά που ήμουν συνδεδεμένος και χτύπαγε το τηλέφωνο του σπιτιού και τη προσπάθεια μου, σε αργή κίνηση λες και παίζω σε ταινία δράσης, να προλάβω τη μάνα μου και να μην το σηκώσει επειδή θα με «πέταγε» offline.
Επίσης, ποτέ δεν θα ξεχάσω τις ατελείωτες ώρες που έκανε να φορτώσει μια σελίδα αλλά και τα πρώτα chat rooms. Ωραίες εποχές.


Έπειτα, ήρθαν οι λίγο πιο γρήγορες συνδέσεις και πάνω που πιστεύαμε πως δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, φτάσαμε στο συνεχώς αναπτυσσόμενο, VDSL.
Τι άλλο να περιμένουμε από τον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου; Θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις ή το "τερματίσαμε"; Επικοινώνησα με τον κ. Παναγιώτη Φουληρά, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας για να μου λύσει τις απορίες μου σχετικά με το μέλλον του internet.
VICE: Τι αλλαγές πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον όσον αφορά το Ίντερνετ;
Παναγιώτης Φουληράς: Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τέτοιες που μας δείχνουν πως θα υπάρξουν πολλές μεταβολές. Αυτές ποικίλουν από το περιβάλλον που βρίσκεται κάποιος αλλά και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αυτό. Πάντα παίζει ρόλο ο οικονομικός παράγοντας, δηλαδή, κάτι που είναι πολύ φθηνό για έναν πελάτη στις Η.Π.Α. μπορεί να είναι ακριβό για κάποιον που μένει στην Ελλάδα. Όμως, ήδη υπάρχουν αλλαγές. Πρόσφατα είχαμε αυτές που σχετίζονται με το VDSL οι οποίες και θα επεκταθούν. Υπάρχει επίσης και το παράδειγμα μιας Αυστριακής εταιρείας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και προσφέρει οπτική ίνα με εγγυημένες ταχύτητες. Οπότε, φανταστείτε πως θα δούμε και αρκετά νέα πράγματα στο μέλλον.
Τι σημαίνουν, πρακτικά, για έναν απλό χρήστη αυτές οι αλλαγές;
Εξαρτάται από τις υπηρεσίες που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει. Το Ίντερνετ στη πραγματικότητα, είναι μια υποδομή πάνω στην οποία χτίζονται οι διάφορες υπηρεσίες. Αν λοιπόν, μπορούσε απλώς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του με την παλιά δομή του Διαδικτύου, τώρα, θα δει την αλλαγή και ίσως θελήσει να επεκτείνει τη γκάμα των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, αντί ο κόσμος να παίρνει δορυφορικά πιάτα για τα συνδρομητικά κανάλια, πλέον, μπορεί να τα έχει μέσω Ίντερνετ. Εφόσον έχει αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα η σύνδεση του, θα μπορεί να έχει και μεγαλύτερη ποιότητα λήψης αυτών των καναλιών δίχως να χρειάζεται πλέον να πάει σε δορυφορική λήψη. Έτσι, πολύ απλά, με το ίδιο μέσο θα μπορεί να έχει περισσότερες υπηρεσίες.
Πως σας φαίνεται η ποιότητα του Ίντερνετ που έχουμε στην Ελλάδα;
Εξαρτάται πάντα από το τι είναι αυτό το οποίο θέλει να κάνει ο καθένας. Αν δηλαδή μιλάμε για απλή περιήγηση στο διαδίκτυο και κάποιες συναλλαγές τύπου e-banking, τότε, αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στα σπίτια μας είναι ικανοποιητικό. Εάν όμως σκεφτούμε τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει μια μεγάλη επιχείρηση, είναι κάτι διαφορετικό. Δηλαδή, αν έχουμε την απαίτηση μιας τηλεδιάσκεψης με υψηλή ανάλυση και πολλούς συμμετέχοντες, τότε αυτό που έχουμε δεν είναι αρκετό.
Θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα υποδομής στην Ελλάδα ώστε να γίνουν ορισμένες αλλαγές όπως οι οπτικές ίνες;
Ναι, αλλά εδώ υπάρχουν θέματα πέραν των τεχνικών ζητημάτων. Υπάρχει για παράδειγμα, το ζήτημα της αδειοδότησης. Αν η κάθε εταιρία θέλει να σκάψει έναν κεντρικό δρόμο, είναι λογικό να μην δίνεται άμεσα αυτή η άδεια επειδή, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρξει πρόβλημα με τη συγκοινωνία και τη καθημερινότητα της πόλης. Από την άλλη, υπάρχει και το γνωστό φαινόμενο κατά το οποίο, ζητούνται από δήμους κάποια, ας τα χαρακτηρίσω, «τέλη διέλευσης». Για να επιτραπεί δηλαδή το σκάψιμο, χρειάζονται κάποια χρήματα.
Τι είναι το Internet of Things το οποίο ακούμε αρκετά τον τελευταίο καιρό;
Αυτό, χονδρικά, είναι ένας όρος ο οποίος έχει να κάνει με κάποια δίκτυα αισθητήρων (sensors). Τα δίκτυα αυτά υπάρχουν χρόνια, όμως πλέον, θα μπορούν αυτοί οι αισθητήρες, που μέχρι τώρα συνδέονται δικτυακά μεταξύ τους, να συνδέονται με το διαδίκτυο.
Για παράδειγμα;
Ένα ασύρματο δίκτυο από αισθητήρες σε διάφορα σημεία πάνω στο σώμα ενός ανθρώπου. Αισθητήρες οι οποίοι φοριούνται αλλά και κάποιοι που έχουν να κάνουν με κάτι που είναι ενσωματωμένο (όπως ένας βηματοδότης) ή που είναι προσωρινοί και τους οποίους θα μπορεί κάποιος να καταπιεί με τη μορφή χαπιού. Ο τελευταίος, παραδείγματος χάριν, μπορεί να πάει στο στομάχι και να εκτελέσει μια καταγραφή για ιατρικούς λόγους ώστε να μην χρειάζεται η κλασική, γαστροσκόπηση. Έπειτα, θα φεύγει από το σώμα μας με τον γνωστό τρόπο. Θα μπορούμε δηλαδή, να συλλέγουμε πιο εύκολα και ανώδυνα πληροφορίες.
Οπότε θεωρείτε πως είναι μια θετική εξέλιξη, τη χρειαζόμαστε .
Σαφώς, αν και τα πράγματα έχουν πάντα δύο όψεις.
Δηλαδή;
Φανταστείτε πως αν κάποιος κακόβουλος χρήστης καταφέρει να μπει μέσα στο σύστημα ενός αισθητήρα, μπορεί να δίνει λανθασμένες πληροφορίες. Αν αυτός ο αισθητήρας βρίσκεται ενσωματωμένος σε έναν βηματοδότη για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.
Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο μέλλον και κάποιες πιο «εκρηκτικές» αλλαγές;
Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά τη δημιουργία εφαρμογών (για κινητά και όχι μόνο) αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο και οι αλλαγές κάποιων πρωτοκόλλων οι οποίες θα δώσουν χώρο στους ανθρώπους που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες να κινηθούν πιο άνετα.
vice.com/gr
Αυτό Είναι το Μέλλον του Ίντερνετ Αυτό Είναι το Μέλλον του Ίντερνετ Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.