ΠΑΓΚΑΚΙΑ-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ από ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ

Μια επίσκεψη σε καταστήματα-πολυκαταστήματα με είδη επίπλωσης για εξωτερικούς χώρους θα σας ...πείσει ότι τραπέζια-καθίσματα, ειδικά αν επιθυμείτε να έχουν μια στοιχειώδη ποιότητα και να αντέξουν για παραπάνω από ...ένα καλοκαίρι, δεν είναι καθόλου φτηνά σε πολλές δε περιπτώσεις το κόστος τους είναι παράλογα υπερβολικό.
Αν λοιπόν δεν σας απασχολεί το υλικό από το οποίο θα είναι κατασκευασμένο απλά θέλετε ένα παγκάκι-καναπέ για την αυλή, το εξοχικό ή το μπαλκόνι(*) σας, μια πολύ ιδιαίτερη και απλή κατασκευή την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τις αποχρώσεις αλλά και τον βασικό σχεδιασμό-σχήμα της, όπως εσείς θέλετε, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς υλικά που θα "συνδέσετε" μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο.

Για το βασικό μέρος κατασκευής ενός τέτοιου καθίσματος, εκτός από επίπεδους και ανοιχτούς τσιμεντόλιθους (η πιο συχνή τους οικοδομική χρήση είναι για την κατασκευή καμινάδων) που θα βρείτε σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, θα χρειαστείτε ξύλινα δοκάρια-σανίδες με πάχος τέτοιο ώστε και να χωρούν μέσα από τις τρύπες που διαθέτουν οι τσιμεντόλιθοι που θα επιλέξετε αλλά και να αντέχουν ως κάθισμα και ένα συγκολλητικό προϊόν για τσιμέντο (στα καταστήματα με χρώματα θα βρείτε πολλών κατηγοριών τέτοια προϊόντα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλή κόλλα για πλακάκια).


Τοποθετείστε αρχικά τους τσιμεντόλιθους τον ένα δίπλα-πάνω στον άλλο για να αποφασίσετε σε ποια ακριβώς διάταξη θα τοποθετηθούν, ανάλογα με το πλάτος-μήκος-ύψος που θέλετε να έχει το παγκάκι, με το αν επιθυμείτε ή όχι να διαθέτει πλάτη κλπ.

Κολλήστε τους τσιμεντόλιθους μεταξύ τους με όποιο συγκολλητικό προϊόν έχετε επιλέξει, φροντίζοντας να τηρήσετε πιστά τον χρόνο αναμονής χωρίς να τους μετακινήσετε ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε προϊόντος έως αυτό να στερεοποιηθεί πλήρως και οι τσιμεντόλιθοι να σταθεροποιηθούν στην θέση τους.


Αν σε αυτό το στάδιο περάσετε τα δοκάρια μέσα από τις τρύπες, το βασικό μέρος της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί.
Επειδή όμως το γκρι χρώμα των βιομηχανικών τσιμεντόλιθων είναι αρκετά "μουντό" ενώ αναζητώντας ξύλινα δοκάρια για αυτήν την χρήση θα διαπιστώσετε ότι τα απλάνιστα και άβαφτα ξύλα είναι κατά πολύ οικονομικότερα, θα χρειαστεί επιπρόσθετα να τρίψετε με γυαλόχαρτο τα ξύλα και να τα περάσετε με ένα βερνίκι εμποτισμού ή και χρώμα και να βάψετε τους τσιμεντόλιθους με ακρυλικό χρώμα για εξωτερικούς χώρους, σε όποια απόχρωση επιθυμείτε.
Τα παγκάκια-καναπέδες αυτού του τύπου, ανάλογα με τον χώρο και την χρήση που πρόκειται να κάνετε, αν δηλαδή θα πρόκειται για ένα από τα βασικά ή "βοηθητικά" καθίσματα σε μια αυλή ή ένα εξοχικό και για να είναι λειτουργικά και άνετα, μπορούν να πλαισιωθούν αντίστοιχα είτε με μεγάλα μαξιλάρια-μαξιλάρες που θα καλύπτουν ολόκληρη την κεντρική επιφάνεια όπως και την πλάτη, είτε με μερικά μικρότερα.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τύπου καθίσματος είναι ότι όταν πρόκειται για σπίτια-χώρους που τον χειμώνα είτε δεν κατοικούνται είτε δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, μπορείτε να βγάλετε τα ξύλα και να τα αποθηκεύσετε σε έναν προστατευμένο χώρο, αφήνοντας εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες μόνο το τσιμεντένιο μέρος τους το οποίο δεν καταπονείται-φθείρεται από αυτές, ενώ ακόμη ένα λειτουργικό υπέρ τους σε σχέση με αντίστοιχα έπιπλα είναι ότι η επίπεδη πάνω πλευρά του τσιμεντόλιθου στο πλαϊνό μέρος κάθε καθίσματος χρησιμοποιείται ταυτόχρονα σαν ...τραπεζάκι.

(*) To συνολικό βάρος μιας τέτοιας κατασκευής, ανάλογα βεβαίως και με μέγεθός της είναι λόγω των τσιμεντόλιθων αρκετά μεγαλύτερο από ένα αντίστοιχο ξύλινο, πλαστικό ή μεταλλικό κάθισμα. Σε περιπτώσεις λοιπόν μπαλκονιών με ιδιαιτερότητες π.χ ξύλινα μπαλκόνια, παλιά σπίτια με προβλήματα στατικότητας κλπ. βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο αντέχει χωρίς κανένα πρόβλημα αυτή την επιβάρυνση.




ΠΗΓΗ
ΠΑΓΚΑΚΙΑ-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ από ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ ΠΑΓΚΑΚΙΑ-ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ από ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.