Η άσκηση βοηθάει όσους πάσχουν από Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσο

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) δημιουργείται λόγω της στένωσης των αρτηριών που παρέχουν αίμα στα κάτω μέλη του σώματος, δηλ. τους μηρούς, τις κνήμες και τα πόδια. Η περιφερική αρτηριακή Νόσος είναι συχνή σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών, χωρίς να αποκλείεται ο εντοπισμός της νόσου και σε μικρότερες ηλικίες.

Αυτό που καθιστά την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη, είναι το γεγονός πως πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν πως νοσούν! Αυτό συμβαίνει γιατί τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται εμφανώς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος προσβάλλει το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού ενώ περίπου το 50% των ασθενών με ΠΑΝ είναι ασυμπτωματικοί!

Οι κυριότερες ενδείξεις για την ύπαρξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου:
Διαρκής πόνος στα κάτω άκρα κατά το βάδισμα ή την άσκηση. Ο πόνος αυτός έχει συγκριθεί με τον πόνο που νιώθουν ασθενείς στο στήθος λόγω ισχαιμίας από στένωση των στεφανιαίων αρτηριών στην καρδιά. Όταν ο ασθενής σταματάει την βάδιση, ο πόνος υποχωρεί (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά ακόμα και κατά την διάρκεια της ανάπαυσης (άλγος αναπαύσεως).
Πόνοι στα δάκτυλα των ποδιών, κυρίως τις νυχτερινές ώρες
Στυτική δυσλειτουργία& προβλήματα σεξουαλικής φύσης
Ανοικτές πληγές στα κάτω μέλη που δεν επουλώνονται φυσιολογικά
Αίσθημα μουδιασμάτων ή κρύου στο ένα ή και στα δύο κάτω μέλη

Συχνά η ΠΑΝ συνοδεύεται από την παρουσία ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω συμπτώματα και η διάγνωσή της πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό μετά από κάποια εξειδικευμένη ιατρική εξέταση (αγγειογραφία, υπέρηχο, κ.α.).

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ΠΑΝ και ο ρόλος της άσκησης

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, το φύλο (συχνότερη στους άνδρες), η ηλικία (Άνδρες 55+, Γυναίκες 65+), η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, τα υψηλά τριγλυκερίδια. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης οι καρδιοπαθείς και οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έλλειψη άσκησης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ενώ πολλοί ασθενείς νιώθουν πόνο ή παθαίνουν κράμπες κατά τη διάρκεια άσκησης ακόμη και με ήπιο ρυθμό, οδηγώντας τους στη διακοπή κάθε σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πορίσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου NorthWestern του Σικάγο και εξετάζει τη σχέση της Παριφερικής Αρτηριακής Νόσου με την ήπια εκγύμναση, η ενδυνάμωση των ποδιών όσων πάσχουν από ΠΑΝ, όταν γίνεται με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινή κίνηση των ασθενών.

Μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, οι επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για την θεραπεία της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου περιλαμβάνουν:
Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων για διάταση αγγειακών στενώσεων και αύξηση της ροής αίματος στην περιοχή που πάσχει από ισχαιμία
Τοποθέτηση στεντ (ενδοπρόθεσης) για αποκατάσταση στένωσης ή περιορισμένης απόφραξης αρτηρίας
Αρτηριακή παράκαμψη (bye pass) για λειτουργική παράκαμψη αρτηριακής βλάβης μεγάλης έκτασης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επικοινωνήστε με τον Αγγειοχειρουργό σας.
Η άσκηση βοηθάει όσους πάσχουν από Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσο Η άσκηση βοηθάει όσους πάσχουν από Περιφερειακή Αρτηριακή Νόσο Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.