Οι νεράιδες, τα ξωτικά και τα ανεξερεύνητα καιρικά φαινόμενα

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση 346 χιλιομέτρων, ρίχνει φως σε ανεξερεύνητα φυσικά φαινόμενα, τα οποία έχουν μεν αναφερθεί από πιλότους, αλλά δεν είχαν μέχρι σήμερα μελετηθεί σε βάθος.
Πρόκειται για απροσδιόριστες ηλεκτρικές εκκενώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα που φέρουν ονόματα όπως κόκκινα φαντάσματα (red sprites), κυανοί πίδακες (blue jets), νεράιδες (pixies) και ξωτικά (elves).
Τα φαινόμενα αυτά είναι δύσκολο να μελετηθούν καθώς λαμβάνουν χώρα πάνω από καταιγίδες.Ομως, τώρα τα πράγματα άλλαξαν.
Οπως αποδείχθηκε, η τροχιά του Σταθμού αποτελεί ιδανική θέση για να συλλάβει τα sprites και τα jets.
Οι μπλε εκκενώσεις και οι πίδακες είναι παραδείγματα ενός ελάχιστα κατανοητού μέρους της ατμόσφαιρας μας. Οι ηλεκτρικές καταιγίδες φτάνουν στη στρατόσφαιρα και έχουν συμμετοχή στον τρόπο που η ατμόσφαιρά μας, μάς προστατεύει από την ακτινοβολία.
Ο Διαστημικός Σταθμός αποτελεί μια κατάλληλη βάση για την παρατήρηση αυτών των φαινομένων.
Ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Αντρέας Μόγκενσεν, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2015 κατάφερε να πάρει εικόνες πάνω από καταιγίδες, που επιβεβαίωσαν τα φαινόμενα αυτά.
Οι εικόνες δείχνουν μπλε λάμψεις εύρους αρκετών χιλιομέτρων σε υψόμετρο περίπου 18 χλμ., συμπεριλαμβανομένου ενός παλλόμενου blue jet που φθάνει τα 40 χλμ.
Ένα βίντεο που καταγράφηκε από τον αστροναύτη, καθώς πετούσε πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης με 28.800 χλμ./ώρα στο Σταθμό, δείχνει με ευκρίνεια το ηλεκτρικό φαινόμενο – το βίντεο αυτό αποτελεί το πρώτο του είδους του.
Ως συνέχεια, η πλατφόρμα Παρακολούθησης Αλληλεπιδράσεων Ατμόσφαιρας – Διαστήματος (Atmosphere–Space Interactions Monitor) ετοιμάζεται για εκτόξευση αργότερα αυτό το έτος, για να εγκατασταθεί στην εξωτερική πλευρά του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Εργαστηρίου (European Space Laboratory) Columbus, με σκοπό να παρακολουθεί συνεχώς καταιγίδες και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τέτοια παροδικά φωτεινά γεγονότα.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.
Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.
Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος. Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς.
Οι νεράιδες, τα ξωτικά και τα ανεξερεύνητα καιρικά φαινόμενα Οι νεράιδες, τα ξωτικά και τα ανεξερεύνητα καιρικά φαινόμενα Reviewed by Unknown on 12:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.