Θα μπορούμε να «σβήνουμε» τις κακές αναμνήσεις από τον εγκέφαλό μας στο κοντινό μέλλον

Επιστήμονες πραγματοποίησαν επιτυχώς την αφαίρεση κακών αναμνήσεων από τον εγκέφαλο πειραματόζωων και κατέληξαν πως η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο, με σκοπό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση είτε μετατραυματικού στρες είτε ακόμα και στον εθισμό στα ναρκωτικά. 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ασχολήθηκαν με ποντίκια και κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους νευρώνες που «αποθηκεύουν» όσες αναμνήσεις σχετίζονται με τον φόβο και την ταραχή. Ακολούθως, τους αφαίρεσαν επιτυχώς, χωρίς να προκαλέσουν κανένα άλλο πρόβλημα στον οργανισμό ή τον εγκέφαλο των ζώων.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία και στους ανθρώπους, γεγονός που θα σήμαινε την δραστική θεραπεία από το μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζουν πολλοί, ή και τον εθισμό στα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη.

Μια κακή ανάμνηση που θα διαγράφεται κατ'επιλογήν όμως, σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός δεν θα έχει πλέον την αντίστοιχη εμπειρία, με αποτέλεσμα να μην «μαθαίνει από τα λάθη του» - κι αυτό είναι ένα μόνο από τα ηθικά επακόλουθα μιας τέτοιας επέμβασης της επιστήμης στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ομοιότητες στην υπόθεση αυτή με το σενάριο της ταινίας «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», όπου πρωταγωνιστούν ο Τζιμ Κάρεϊ και η Κέιτ Γουίνσλετ. Εκεί ένα ζευγάρι αποφασίζει να «σβήσει» ο ένας τον άλλο από τις αναμνήσεις τους.
Loading...
    Blogger Comment
    Facebook Comment