Ο πονόδοντος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία επίσκεψης στον οδοντίατρο. Πριν τη σύγχρονη οδοντιατρική ο κόσμος είχε εξίσου συχνά πονόδοντο και έπρεπε να βασίζεται σε γιατροσόφια για να ανακουφιστεί με φυσικό τρόπο.
Σίγουρα, σήμερα η σύγχρονη ιατρική έχει δώσει τις λύσεις κι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αλλά επίσης οι παρακάτω φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα.Οι αιτίες του πονόδοντου
Όταν σκεφτόμαστε τον πόνο στα δόντια το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο σχηματισμός κοιλοτήτων σε αυτά. Αλλά όμως υπάρχουν πολλές ακόμα αιτίες που μπορεί να τον προκαλέσουν.
Γενικά, ο πόνος στα δόντια μπορεί να προκληθεί από (1,2):
Τερηδόνα
Οδοντικό απόστημα
Σπασμένο δόντι
Φθαρμένο σφράγισμα
Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το μάσημα σκληρών τροφών ή το τρίξιμο των δοντιών
Ουλίτιδα
Επιπόλαιο δάγκωμα
Έκφυση των δοντιών των νηπίων
Τα συμπτώματα του πονόδοντου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Οξύ πόνο στα δοντιών, που μπορεί να είναι αβάσταχτος και διαρκής. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δόντι πονά μόνο όταν πιέζεται.
Πρήξιμο στα ούλα γύρω από το δόντι
Πυρετός ή πονοκέφαλος
Μερικοί πονόδοντοι σταματούν από μόνοι τους στις εύκολες περιπτώσεις, αλλά οι σοβαροί προκαλούν προβλήματα στους ασθενείς. Εάν αντιμετωπίσατε ποτέ ένα σοβαρό πονόδοντο που διήρκεσε περισσότερο από μία ή δύο ημέρες σίγουρα θα είχατε πυρετό, πόνο στο αυτί ή πόνο κατά το άνοιγμα του στόματος, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, άσχημη γεύση από εκκρίσεις του μολυσμένου δοντιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκέπτεστε άμεσα τον οδοντίατρό.
12 Γιατροσόφια για να Ανακουφιστείτε από τον Πονόδοντο
Την ώρα της αναμονής και λίγο πριν επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω γιατροσόφια για να ανακουφιστείτε από τον πονόδοντο.
1. Γαρυφαλέλαιο
Το γαρυφαλέλαιο περιέχει υψηλά επίπεδα ευγενόλης, μια αναισθητική και αντισηπτική ένωση. Χρησιμοποιείται ακόμα στη σύγχρονη οδοντιατρική για την ανακούφιση του πόνου των ούλων και να σκοτώσει τα μικρόβια κατά τη διάρκεια της εξαγωγής δοντιού, των σφραγισμάτων και της προσθήκης γέφυρας. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική στο να μουδιάζει τον πόνο με το συνθετικό τοπικό αναισθητικό βενζοκαΰνη (3).
Για χρησιμοποιήσετε το γαρυφαλέλαιο, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας με 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου γαριφάλου. Εφαρμόστε το απευθείας στην περιοχή του πόνου χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι και αφήνοντάς το στο σημείο για λίγα λεπτά. Μόλις η περιοχή μουδιάσει, αφαιρέστε το βαμβάκι και ξεπλύντε το στόμα σας για να αποφύγετε την κατάποση του γαρυφαλέλαιου.
Εναλλακτικά, μασήστε ένα γαρύφαλλο (μοσχοκάρφι) χρησιμοποιώντας τα δόντια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πόνου. Μόλις τα ούλα και η γλώσσα τσούξουν, φτύστε το γαρύφαλλο και ξεπλύντε το στόμα σας. Επαναλάβετε αν νιώσετε ξανά πόνο.
2. Τζίντζερ πάστα με πιπέρι καγιέν
Αυτή η πάστα έχει αντιβιωτικές ιδιότητες και βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας, μειώνει το πρήξιμο των ούλων, ανακουφίζει τον πόνο και καταπολεμά τις λοιμώξεις (4,5). Για να τη φτιάξετε, αναμείξτε ίσα μέρη σκόνης τζίντζερ και πιπεριού καγιέν με την κατάλληλη ποσότητα νερού ώστε να γίνει πάστα. Ποτίστε ένα κομμάτι βαμβάκι με αυτήν και εφαρμόστε τη στο δόντι, χωρίς να αγγίξει τα ούλα και τη γλώσσα. Αφήστε τη πάνω στο δόντι για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα και αποφύγετε την κατάποση.
3. Γαργάρες με αλατόνερο
Είναι πολύ απλό. Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό, ώστε να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις και να ανακουφίσετε τον πόνο του λαιμού. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να ξεπλύνετε τα υπολείμματα των τροφών και να μειώσετε το πρήξιμο των ούλων. Μόλις το νερό αρχίζει να γίνεται χλιαρό κάντε πλύσεις στο στόμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και μετά φτύστε το. Επαναλάβετε όποτε είναι απαραίτητο.
4. Τσάι μέντας
Το μινθέλαιο (αιθέριο έλαιο μέντας) είναι μια αποτελεσματική ενδοκαναλική αντισηπτική λύση κατά των παθογόνων του στόματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 (6). Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψει το βότανο για τον πονόδοντο είναι να ετοιμάσετε ένα αφέψημα μέντας που περιέχει τουλάχιστον 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα μέντας σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Επίσης θα αντιμετωπιστεί η κακή αναπνοή και η ήπια κεφαλαλγία κι άλλα παράπλευρα συμπτώματα που οφείλονται στον πονόδοντο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μαύρο τσάι. Επιπλέον, αφού το πιείτε, μπορείτε να τοποθετήστε το ζεστό και υγρό φακελάκι που έχει μείνει στο δόντι.
5. Μύρο
Οι στυπτικές ιδιότητες του μύρου βοηθούν σχετικά με τη φλεγμονή, και μερικές πλύσεις στόματος μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια στο στόμα (7). Για να φτιάξετε το δικό σας στοματικό διάλυμα με μύρο, σιγοβράστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη μύρου σε δύο φλιτζάνια νερό. Αφήστε το να κρυώσει και κάντε γαργάρες με αυτό πέντε ή έξι φορές την ημέρα, μετά το φαγητό.
Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε ένα βάμμα μύρου. Αραιώστε το με νερό και εφαρμόστε το στο δόντι που έχει πρόβλημα χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Μην χρησιμοποιείτε μύρο συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα και να το αποφεύγετε εντελώς αν πάσχετε από προβλήματα των νεφρών.
6. Ωμό σκόρδο
Το σκόρδο είναι το δώρο της φυσικής ιατρικής, καθώς έχει την ικανότητα να καταπολεμά ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλα παθογόνα. Η αλισίνη, η κύρια δραστική ουσία του σκόρδου, διασπάται και καταστρέφεται με τη θερμότητα, έτσι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ωμό το σκόρδο όταν θέλετε να επωφεληθείτε από τις παραπάνω ιδιότητές του (8).
Κατ ‘αρχάς, συνθλίψτε μια σκελίδα σκόρδο και περιμένετε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθούν οι ευεργετικές ενώσεις του. Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να το αναμείξετε με λίγο αλάτι και να το εφαρμόσετε απευθείας στο δόντι που έχει πρόβλημα, είτε να το μασήσετε πάνω στο δόντι. Επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα.
7. Εκχύλισμα βανίλιας
Ένα ασυνήθιστο γιατροσόφι για τον πονόδοντο είναι το εκχύλισμα βανίλιας.Το εκχύλισμα βανίλιας λειτουργεί με δύο τρόπους: περιέχει αλκοόλ που προκαλεί μούδιασμα και το άρωμα της βανίλιας ενισχύει την διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας που προκαλεί ο πονόδοντος (9).
Για να το χρησιμοποιήσετε, τρίψτε μια μικρή ποσότητα από εκχύλισμα βανίλιας στο δάχτυλό και τρίψτε το δόντι που έχει πρόβλημα και την περιοχή των ούλων γύρω από αυτό. Εφαρμόστε το 2-3 φορές την ημέρα.
8. Πάστα κουρκουμά
Η πάστα του κουρκουμά συνδυάζει τις αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες του κουρκούμά και του λαδιού καρύδας για την καταπολέμηση του πόνου που σχετίζεται με λοίμωξη (10). Καταπολεμά επίσης τον ερεθισμό, την ερυθρότητα των ούλων, την κακή αναπνοή και τους λεκέδες των δοντιών.
Διαβάστε πως θα την παρασκευάσετε:
Συστατικά:
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
1μιση κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας
Οδηγίες:
Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βρέξτε την οδοντόβουρτσά σας με λίγο νερό και απλώστε πάνω της το μείγμα.
Βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά, όπως ακριβώς θα κάνατε με την οδοντόπαστα.
Περιμένετε για περίπου 3-5 λεπτά.
Φτύστε και ξεπλύντε το στόμα σας καλά.
Βουρτσίστε με αυτόν τον τρόπο τα δόντια σας καθημερινά.
9. Χρησιμοποιείστε μια τσίχλα
Στην περίπτωση που ένα δόντι πονά επειδή έχει σπάσει ή έχει χάσει το σφράγισμα, μπορείτε να ανακουφιστείτε προσωρινά πριν πάτε στον οδοντίατρο, μασώντας για λίγο μια τσίχλα με ουδέτερη γεύση και χωρίς ζάχαρη στην απέναντι πλευρά της οδοντοστοιχίας και μετά εφαρμόζοντάς τη μασημένη τσίχλα απευθείας στο σπασμένο δόντι κρατώντας την εκεί.
10. Πιεσοθεραπεία
Πολλοί λένε ότι η πιεσοθεραπεία μπορεί να ανακουφίζει γρήγορα τον πόνο των δοντιών, ειδικά όταν είστε σε έκτακτη ανάγκη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον αντίχειρά του χεριού που βρίσκεται στην πλευρά του σώματος που δεν πονά και να ασκήσετε πίεση στην περιοχή του χεριού ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα της πλευράς του σώματος που πονά. Κρατήστε την πίεση για δύο λεπτά ώστε να απελευθερωθούν ενδορφίνες που ανακουφίζουν τον πόνο.
11. Πάγος
Αυτή η συμβουλή είναι αρκετά γνωστή. Αν το δόντι έχει μολυνθεί και το ούλο έχει πρηστεί, βάλτε μια κρύα κομπρέσα ή μια παγοκύστη ή ένα παγάκι στο μάγουλο της προσβεβλημένης πλευράς. Αυτό θα βοηθήσει στο να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο από το πρήξιμο πριν υποβληθείτε σε θεραπεία από τον οδοντίατρο.
12. Αιθέρια Έλαια
Σε μια μελέτη του 2014 δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of International Oral Health αναφέρεται: «Οι πλύσεις στόματος με αιθέρια έλαια βρέθηκε πως είναι αρκετά αποτελεσματικές στην πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στα δόντια. Μάλιστα, τα αιθέρια έλαια είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τις φθοριούχες ενώσεις. Καθώς η χλωρεξιδίνη (συστατικό των στοματικών διαλυμάτων) προκαλεί χρώσεις στα δόντια όταν χρησιμοποιείται σε μακροχρόνια βάση, τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση αντί των στοματικών διαλυμάτων. Επίσης, τα αιθέρια έλαια έχουν δείξει ότι έχουν αντιμικροβιακή δράση κατά της υποουλικής μικροβιακής χλωρίδας (βιοϋμένων)» (11).
Εδώ είναι μερικά αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Κανέλας
Δυόσμου
Μύρου
Μέντας
Γαριφάλου
Τεϊόδεντρου
Προληπτικά μέτρα για την υγιεινή του στόματος
Τακτική φροντίδα και καθαρισμός των δοντιών μπορούν να προλάβουν τις περισσότερες από τις αιτίες του πονόδοντου. Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Βουρτσίστε επίσης μετά τα γεύματα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα με προσοχή για να μην τραυματίσετε τα ούλα.
Επίσης, εάν έχετε ιστορικό ουλίτιδας και τερηδόνας, κάντε πλύσεις στόματος με χλιαρό αλατόνερο μετά το φαγητό. Με την κατάλληλη καθημερινή φροντίδα, την υγιεινή διατροφή και τα γιατροσόφια που είδαμε πιο πάνω, το χαμόγελό σας θα λάμπει για πολλά ακόμα χρόνια.
ΠΗΓΗ
12 Γιατροσόφια για τον Πονόδοντο που δεν θα Σας Πει Ποτέ ο Οδοντίατρος
Reviewed by Unknown
on
17:00
Rating: