Αρχαία μακεδονική γλώσσα: Η Γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, κατά την 1η χιλιετία π.Χ.

Η αρχαία μακεδονική γλώσσα ήταν η γλώσσα την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, κατά την 1η χιλιετία π.Χ.. Έχει υποστηριχτεί πως, σταδιακά, άρχισε να υποχωρεί η χρήση της και αντικαταστάθηκε από την αττική διάλεκτο, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την μετέπειτα ελληνιστική κοινή.

Ο όγκος των σωζόμενων δημοσίων και ιδιωτικών επιγραφών που έχουν ανακαλυφθεί, δείχνει πως δεν υπήρχε κάποια άλλη γραπτή γλώσσα στην αρχαία Μακεδονία εκτός από τα Ελληνικά, και πως οι πρόσφατες επιγραφικές ανακαλύψεις, όπως ο κατάδεσμος της Πέλλας, κείμενο που ανακαλύφθηκε στην Πέλλα το 1986 και χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., γραμμένο σε ιδιότυπη δωρική διάλεκτο, δείχνουν πως τα αρχαία Μακεδονικά ήταν μια από τις βόρειοδυτικές αρχαίες ελληνικές διαλέκτους.

Η αντίθετη περίπτωση του να μην σχετίζεται με την Ελληνική αλλά κάποια άλλη γλώσσα, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη καθώς δεν έχουν ανευρεθεί κείμενα αδιαμφισβήτητα γραμμένα σε διαφορετική γλώσσα.
Υπάρχει ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως αυθεντικές μακεδονικές λέξεις[εκκρεμεί παραπομπή] συγκεντρωμένο από αρχαίες πηγές,[εκκρεμεί παραπομπή] κυρίως από επιγραφές νομισμάτων καθώς και από το λεξικό του Ησυχίου του 5ου αιώνα μ.Χ.. Οι περισσότερες από αυτές τις λέξεις είναι ελληνικές, αλλά υποστηρίζεται πως ορισμένες δεν ανταποκρίνονται στην τυπική ελληνική φωνολογία.

Η εκδοχή της μακεδονικής γλώσσας ως διαλέκτου της Ελληνικής είναι η καθιερωμένη, όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή από όλους.
Στη νεότερη εποχή, η ύπαρξη ζητήματος της ελληνικότητας ή μη της γλώσσας, έχει επίσης γίνει μέρος της πολιτικής και διπλωματικής διαμάχης των χωρών οι οποίες έχουν περιοχές που αυτοπροσδιορίζονται με τον όρο ή παράγωγα της ονομασίας Μακεδονία.
ΠΗΓΗ
Αρχαία μακεδονική γλώσσα: Η Γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, κατά την 1η χιλιετία π.Χ. Αρχαία μακεδονική γλώσσα: Η Γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, κατά την 1η χιλιετία π.Χ. Reviewed by Unknown on 11:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.