Τι δείχνει το πρόσωπό σου για την υγεία σου: (Δε) θες να μάθεις


Έχεις μονίμως σκασμένα χείλη, ξηρό δέρμα και κόκκινη μύτη και θεωρείς ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό;
Χωρίς να θέλουμε να σου χαλάσουμε τη διάθεση (μέρες που είναι), καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω συμπτώματα.
Κόκκινα μάτια
Αν τα μάτια σου παίρνουν συχνά-πυκνά ένα κόκκινο χρώμα αυτό πάει να πει πως κουράζεσαι αρκετά και δεν φροντίζεις όσο θα έπρεπε τον εαυτό σου.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι δείγμα μίας υποβόσκουσας κατάστασης που απαιτεί ιατρική φροντίδα, ειδικά εάν συνδυάζεται από πόνο και θολή όραση. Πρώτα απ’ όλα, τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι δείγμα πως υποφέρεις από κούραση, κάτι που σε οδηγεί να τρίβεις συνεχώς τα μάτια σου και να χειροτερεύεις την κατάσταση. Σ’ αυτή την περίπτωση, πρέπει απλά να ξεκουραστείς. Ακόμη, το κοκκίνισμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών, που μπορεί να διορθωθεί από ένα απλό αντισταμινικό (θα το βρεισ στο φαρμακείο). Από την άλλη, αν νιώθεις έντονο πόνο, τότε μπορεί να μιλάμε για γλαύκωμα, δηλαδή μία ξαφνική αύξηση της πίεσης στο μάτι (εδώ προτείνεται η επίσκεψη σε κάποιον γιατρό).

Πρησμένα μάτια
Αν η περιοχή κάτω από τα μάτια σου σού φαίνονται πρησμένα, τότε καλό θα είναι να βάλεις κομμάτια αγγουριού ή παγωμένα φακελάκια τσαγιού για να μειωθεί το πρήξιμο. Τι γίνεται όμως όταν επιμένει;
Πολλές φορές το φαινόμενο “πρησμένα μάτια” ίσως αποτελεί ένα δείγμα πως τα νεφρά σου δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα νεφρά ουσιαστικά απομακρύνουν τα άχρηστα συστατικά και υγρά από το σώμα, και απελευθερώνοντας ορμόνες ρυθμίσουν την πίεση του αίματος και δημιουργούν κόκκινα κύτταρα αίματος. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σωστά, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, αναιμία, αδύναμα κόκκαλα και ζημιά στα νεύρα. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις περιλαμβάνουν την αϋπνία, τις κράμπες την νύχτα, την κούραση, την έλλειψη όρεξης για φαγητό, τα πρησμένα πόδια και αστραγάλους και την ξηροδερμία.

Φουσκωμένα μάγουλα

Πολλές φορές παρατηρείς ότι το πρόσωπό σου έχει φουσκώσει; Όχι, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δημιουργήθηκε από τους πολλούς υδατάνθρακες ή τα σνακς που τρως αργά το βράδυ.
Μία πιθανή αιτία μπορεί να είναι ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί, κάτι που συμβαίνει όταν δεν παράγετε αρκετή από την ορμόνη ονόματι θυροξίνη. Αυτή η ορμόνη ελέγχει πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το σώμα σου, και εάν δεν υπάρχει αρκετή, ο μεταβολισμός σου αρχίζει να πέφτει και μπορεί να πάρεις απότομα κιλά. Ναι μεν είναι κάτι που θεραπεύεται, όμως συμπτώματα όπως η κούραση και η κατάθλιψη συνήθως δεν αργούν να εμφανιστούν, κάτι που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν. Το φούσκωμα επίσης είναι ενδεικτικό άλλων λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η επιπεφυκίτιδα, που αν και είναι ενοχλητικές, μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Κόκκινη μύτη
Μία επίμονα κόκκινη μύτη μπορεί να είναι η προειδοποίηση για κάτι πολύ πιο σοβαρό από την απλή “ντροπή”, που συνήθως το προκαλεί.
Αρχικά, η κόκκινη μύτη μπορεί να είναι μια ένδειξη για το ότι πίνεις πολύ παραπάνω αλκοόλ από όσο αντέχει ο οργανισμός σου. Ουσιαστικά αυτό που κάνει το αλκόολ είναι να διαστέλλει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στην συσσώρευση αίματος κοντά στην επιφάνεια της μύτης σου, δίνοντάς της ένα κόκκινο χρώμα. Όταν αυτή η κατάσταση επιμένει, σου υποδεικνύει πως είναι η ώρα να κόψεις (ή έστω να μειώσεις κατά πολύ) το αλκοόλ. Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει στο κοκκίνισμα της μύτης είναι η υψηλή πίεση. Αν παρατηρείς πως κάτι τέτοιο γίνεται συχνά καλό θα είναι να επισκεπτείς το γιατρό σου.

Ξηροδερμία
Το ξηρό δέρμα του προσώπου σου -που τις περισσότερες φορές σε “επισκέπτεται” στις ακραίες θερμοκρασίες-, δεν είναι κάτι τόσο απλό, όταν επιμένει.
Ο αριθμός εκείνων που υποφέρουν από εκζέματα αυξάνεται εδώ και χρόνια. Η μόλυνση, τα σαπούνια, η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, οι ορμονικοί παράγοντες, ακόμη και συγκεκριμένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία. Καλό θα ήταν λοιπόν να είσαι σε θέση να ξεχωρίζεις τι είναι αυτό που εμφανίζει τα συμπτώματά σου, έτσι ώστε να κάνετε τις σωστές κινήσεις για να το αποφεύγεις. Μία άλλη αιτία που προκαλεί έκζεμα είναι το άγχος, έτσι μία ξαφνική έξαρση ξηροδερμίας μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να μειώσεις όπως και όσο μπορείς τα επίπεδα του στρες σου.

Σκασμένα χείλη
Γνώριζες ότι τα σκασμένα χείλη μπορούν να σου υποδείξουν πως έχεις έλλειψη σιδήρου, ακόμη και αναιμία;
Η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ανεπάρκειες που παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες (και συχνά συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη ή εάν βιώνει έντονους κύκλους περιόδου). Το σώμα σου χρειάζεται σίδηρο (μαζί με βιταμήνη Β12 και φυλλικό οξύ) έτσι ώστε να παράγει περισσότερα κόκκινα κύτταρα αίματος, και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία. Τα συμπτώματα της αναιμίας που έχει προκαλέσει η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ δύσκολα να εντοπιστούν, ειδικά εάν κατά τα άλλα είστε υγιής, όμως μαζί με το αίσθημα κούρασης, τις λιποθυμίες και τους πονοκεφάλους, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό, κάτι που οδηγεί στα σκασμένα χείλη και τις πληγές στις άκρες του στόματος. Ευτυχώς, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με χάπια σιδήρου. Πάντως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αποφύγεις εξ αρχής αυτή την κατάσταση, τρώγοντας ισορροπημένα (τα πλούσια σε σίδηρο φαγητά, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα αυγά) ή λαμβάνοντας συχνά συμπληρώματα σιδήρου.

Πρησμένα ούλα
Αυτό το ενοχλητικό πρήξιμο στα ούλα, μπορεί να υποδηλώνει πολλά περισσότερα από το ότι χρειάζεσαι οδοντίατρο.
Η φλεγμονή των ούλων ή περιοδοντίτιδα, συμβαίνει όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται ικανοποιητικά, κάτι που οδηγεί στην συσσώρευση της οδοντικής πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένα, κόκκινα ή ούλα που ματώνουν όταν τα βουρτσίζεις ή χρησιμοποιείς νήμα, και άσχημη αναπνοή που επιμένει ακόμα και μετά από καλό πλύσιμο. Εκτός από το να καταστρέφεις τα δόντια σου, η φλεγμονή των ούλων που δεν θα αντιμετωπιστεί, μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, λόγω της αύξησης της πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος. Μία ερεύνα που δημοσιεύτηκε στο Circulation Journal of the American Heart Association, ανακάλυψε πως τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό συγκεκριμένων βακτηρίων στο στόμα, είναι πιο πιθανό να φράξουν τις αρτηρίες τους στο λαιμό.
Τι δείχνει το πρόσωπό σου για την υγεία σου: (Δε) θες να μάθεις Τι δείχνει το πρόσωπό σου για την υγεία σου: (Δε) θες να μάθεις Reviewed by olablogs on 16:30 Rating: 5
Από το Blogger.