Ποιες διατροφικές συνήθειες κάνουν τα δόντια πιο γερά και υγιή

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο ενάντια σε πληθώρα χρόνιων παθήσεων και σοβαρών επιπλοκών. Ο ρόλος της διατροφής είναι πολύ σημαντικός για κάθε πτυχή της υγείας μας και η στοματική υγεία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι τροφές και τα ποτά που επιλέγουμε είναι δυνατό να λειτουργήσουν είτε προληπτικά είτε επιβαρυντικά ως προς την υγεία των δοντιών και των ούλων μας κι έτσι πρέπει να γνωρίζουμε τι μας ωφελεί και τι όχι.

Δείτε τι προτείνει ο Αμερικανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος.

1. Επαρκής κατανάλωση νερού

Το νερό, ιδιαίτερα το φθοριωμένο, είναι το ιδανικό «ποτό» για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία. Το φθόριο βοηθά τα δόντια να είναι πιο ανθεκτικά στην επίδραση των οξέων, γι’ αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα.

2. Ποικιλία γαλακτοκομικών

Το τυρί, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα δόντια από μέσα προς τα έξω.

3. Καθαρές πρωτεΐνες

Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και το αυγό είναι πλούσιες σε φώσφορο, συστατικό που δυναμώνει τα δόντια, αλλά και σε πολύτιμες πρωτεΐνες.

4. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και σε φυτικές ίνες, επομένως εξισορροπούνται τα σάκχαρα που περιέχουν και καθαρίζουν τα δόντια. Επίσης, επειδή είναι τραγανά, προωθούν την παραγωγή σάλιου ώστε να απομακρυνθούν βλαβερά οξέα και υπολείμματα τροφών από τη στοματική κοιλότητα.

5. Ξηροί καρποί

Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και οι ξηροί καρποί βοηθούν ώστε να παράγεται περισσότερο σάλιο καθώς μασάμε κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς των δοντιών. Επίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι φτωχοί σε υδατάνθρακες, δηλαδή σάκχαρα, επομένως είναι ένα ασφαλές σνακ για τα δόντια.
ΠΗΓΗ
Loading...
    Blogger Comment
    Facebook Comment