Χρυσοθήρες «οργώνουν» τη Ελλάδα αναζητώντας χαμένους θησαυρούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάποιοι πιστεύουν ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας άλλοι όμως είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν ακόμη και τη ζωή τους… στο κυνήγι τους.

Ένα αφιέρωμα σε μερικούς χαμένους θησαυρούς…

Οι... ζώνες
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωαννίδη, η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε... ζώνες. Αρχαία νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, την Αμφίπολη Σερρών και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Τον χρυσό του Φιλίππου τον ψάχνουν εδώ και αιώνες στο Παγγαίο και στη Χαλκιδική. Στο Βέρμιο, στη Δράμα και σε χαμηλούς λόφους της δυτικής Μακεδονίας, αναζητούν χρυσές λίρες, σε τσουβάλια, πιθάρια, σεντούκια, ακόμη και θαμμένα σε σπηλιές, από την εποχή του εμφυλίου. Περισσότερο πολύπαθος ωστόσο είναι ο θησαυρός του Αλή Πασά, που «μετακινείται» μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2010 ο Ελληνοαυστραλός Βαγγέλης Δήμου σκάβει με τρυπάνια τη Βασιλική Τρικάλων για να βρει τον θησαυρό του Αλή Πασά, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς τον... καταδιώκουν από το BBC μέχρι τα τουρκικά κανάλια, τα οποία μάλιστα διεκδικούν και... μερίδιο από τα κέρδη.

Μέχρι στιγμής στις επανειλημμένες επιχειρήσεις του ο Β. Δήμου έπεσε πάνω σε αγωγό ύδρευσης -και πλήρωσε τη ζημιά-, έβγαλε τόνους λάσπης από τα έγκατα της γης, αλλά φλέβα χρυσού δεν βρήκε και έτσι δεν έχει... ξεχρεώσει, όπως υποσχέθηκε, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. «Σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουν τίποτα και όταν βρίσκουν ο ''θησαυρός'' είναι κατώτερος του αναμενόμενου. Μιλάμε βέβαια για τις νόμιμες ανασκαφές.

Ο αρχαιολογικός νόμος είναι πολύ αυστηρός, όπως και η επιτήρηση μιας τέτοιες επιχείρησης», μας λέει ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και μέλος επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού για τον έλεγχο αντικειμένων-προϊόντων λαθρανασκαφών, Μιχάλης Βαβελίδης. «Οι υπηρεσίες ακολουθούν ένα γραφειοκρατικό μοντέλο που δεν επιταχύνει τις διαδικασίες. Επιπλέον ο δήμος της περιοχής που θέλουμε να ψάξουμε μας δεσμεύει ότι θα πάρει το 50% των ευρημάτων. Αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί εμείς κάνουμε τα έξοδα» αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Η έξαψη σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο
Οι περισσότερες ιστορίες με πρωταγωνιστές σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς είναι σπαρταριστές. Υπάρχουν όμως και πραγματικά τραγικές, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι χρυσοθήρες, μπορεί εύκολα κάποιος να τραβήξει πιστόλι όταν βρεθεί μπροστά σε έναν θησαυρό και θέλει να τον κρατήσει όλο για τον εαυτό του. «Η αδρεναλίνη εκείνη την ώρα είναι στο ζενίθ και οι πράξεις δεν ελέγχονται», λένε χαρακτηριστικά. Πριν από τρία χρόνια σε παράδρομο της Εγνατίας οδού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν οι σοροί δύο ομογενών 41 και 42 χρόνων.
Η ασφάλεια συνέλαβε μετά δύο μέρες έναν 36χρονο και έναν 60χρονο ως δράστες της διπλής δολοφονίας και, όπως προέκυψε, οι τέσσερίς τους πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφή κοντά στο Δερβένι.

Τον περασμένο Οκτώβριο 18 χρυσοθήρες καταπλακώθηκαν μέσα σε παράνομο χρυσωρυχείο στην Ινδονησία, ενώ τον Αύγουστο του 2012 χρυσοθήρες επιτέθηκαν σε ομάδα της φυλής γιανομάμι στη Βενεζουέλα σκοτώνοντας πάνω από 80 άτομα. Η συγκεκριμένη φυλή βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο παράνομων κυκλωμάτων χρυσοθηρίας, που λυμαίνονται την περιοχή στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας.

Οι χρυσοθήρες πάντως δεν πτοούνται και εξιτάρονται περισσότερο από την ιστορία του Πολ Κόλεμαν από το Σαουθάμπτον, οποίος πάλευε επί 40 χρόνια με ανιχνευτές μετάλλων αναζητώντας έναν μεγάλο θησαυρό και τον βρήκε τον περασμένο Ιανουάριο. Έξω από τη μικρή κωμόπολη Αϊλέσμπουρι ανέσυρε 5.251 νομίσματα του 11ου αιώνα, η αξία των οποίων φτάνει σήμερα στο 1 εκατ. λίρες Αγγλίας.
Loading...
    Blogger Comment
    Facebook Comment