Εσείς το γνωρίζατε; Πώς επιπλέουν τα πλοία

Πως μπορεί ένα τεράστιο κατασκεύασμα από μέταλλο, φορτωμένο με τόνους εμπόρευμα να επιπλέει στο νερό; Σύμφωνα με την καθημερινή φυσική, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας δύναμης που ασκεί το νερό στα αντικείμενα, την οποία ονομάσαμε άνωση.




Την άνωση την μελέτησε πρώτος ο Αρχιμήδης, πριν από περίπου 2000 χρόνια. Η ιστορία λέγεται πως πήγε κάπως έτσι: Ο βασιλιάς των Συρακουσών Ιέρων ο Α’ υποπτευόμενος πως η κορώνα που παρήγγειλε δεν αποτελούταν από καθαρό χρυσάφι, ανέθεσε στον Αρχιμήδη να εξακριβώσει αν η κορώνα, εκτός από χρυσό, περιείχε και κάποιο άλλο υλικό.
Για να επιπλέει ένα πλοίο, αλλά και ένα οποιοδήποτε αντικείμενο, πρέπει να εκτοπίζει τη μάζα του σε νερό. Δηλαδή ένα πλοίο χιλίων κιλών πρέπει να εκτοπίζει τουλάχιστον 1000 κιλά νερού. Αν εκτοπίζει 2000 κιλά τότε θα επιπλέει στο νερό με άνεση, αν εκτοπίζει ακριβώς 1000 κιλά τότε ίσα που θα επιπλέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν εκτοπίζει λιγότερα από 1000 κιλά…ας πούμε πως δεν θα ταξιδέψει πολύ μακριά.
Πως γίνεται τότε ένα πλοίο φτιαγμένο από ατσάλι να επιπλέει; Αυτό συμβαίνει γιατί το πλοίο δεν είναι ένα κατασκεύασμα από ατόφιο ατσάλι. Στο εσωτερικό του υπάρχει μπόλικος αέρας που μειώνει τη μέση πυκνότητά του, κάνοντας τη τελικά μικρότερη από του νερού. Τα πλοία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να εκτοπίζουν τη μάζα τους σε νερό προτού βυθιστούν ολοκληρωτικά.
ΠΗΓΗ
Εσείς το γνωρίζατε; Πώς επιπλέουν τα πλοία Εσείς το γνωρίζατε; Πώς επιπλέουν τα πλοία Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.