Δώστε ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ ΟΨΗ σε ξύλινα ΕΠΙΠΛΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Σε βιβλία διακόσμησης,περιοδικά ή στο internet θα τα βρείτε να αναφέρονται ως έπιπλα με όψη αντικέ, vintage, έπιπλα σε country στυλ, πολλά από αυτά θα δείτε σε άρθρα που ασχολούνται γενικά με τοshabby chic ύφος.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να δώσετεπαλαιωμένη όψη σε καινούργια έπιπλα, ανάλογα με το βαθμό ...φθοράς που θέλετε να εμφανίζει το ξύλο, αν πρόκειται για ξύλομαλακό ή σκληρό, αλλά και την χρήση του κάθε αντικειμένου ώστε αυτή η όψη να αντέξει και να διατηρηθεί από την μετέπειτακαταπόνηση των επίπλων κυρίως όταν δεν πρόκειται για διακοσμητικά αλλά κομμάτια που χρησιμοποιούνται καθημερινά όπως π.χ ένα τραπέζι φαγητού.

Σε όλες όμως τις επιμέρους τεχνικές, η βασική διαδικασία για να δώσετε στο ξύλο παλαιωμένη όψη μόνο με την χρήση μπογιάς για ξύλο είναι ίδια.
Για όποιο είδος επίπλου ή ξύλινου αντικειμένου κι αν πρόκειται, όποιες αποχρώσεις κι αν χρησιμοποιήσετε, η παλαιωμένη όψη του ξύλου προκύπτει μετά από δύο βασικά στάδια,κοινά για όλες τις τεχνικές:


1. Βάψιμο του ξύλου.

2. Ξύσιμο - τρίψιμο - σβήσιμο του χρώματος κατά τόπους με ένα αιχμηρό αντικείμενο, με γυαλόχαρτο, πανί, ένα στεγνό ή ελαφρά νωπό πινέλο ή και με το χέρι, ανάλογα με το τελικό φινίρισμαπου θέλετε να έχει το ξύλο.


Τεχνική παλαίωσης μπορεί ναεφαρμοστεί σε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια, είτε πρόκειται για καινούργιαή πιο παλιά έπιπλα, έτοιμα κομμάτια τουεμπορίου ή έπιπλα που θα φτιάξετε πχ από παλέτες, σε κάθε είδους ξύλινοαντικείμενο, ακόμη και σε απλέςσανίδες μπορείτε να δώσετε αυτή τηναντικέ όψη και να τις χρησιμοποιήσετε σε κάθε τύπου κατασκευές.

Η αρχή της διαδικασίας, εξαρτάται από την ήδη υπάρχουσααπόχρωση και υφή του ξύλου. Αν πρόκειται π.χ για ένακαφέ κομμάτι, αλουστράριστο, στο χρώμα του ξύλου , δεν χρειάζεται καμιά προεργασία.
Αν είναι λουστραρισμένο θα χρειαστεί να τρίψετεμε γυαλόχαρτο, για να φύγει η έντονη γυαλάδακαι να μπορεί να σταθεί η μπογιά.

Αν δεν θέλετε να είναι το ήδη υπάρχον χρώμα του επίπλου αυτό που θα διακρίνεται κάτω από το νέο χρώμα, θα χρειαστεί απλώς να βάψετε το έπιπλο διαδοχικά με δύο ή και περισσότερα διαφορετικά χρώματα και στην συνέχεια να τρίψετε με γυαλόχαρτο έτσι ώστε κατά τόπους κάτω από την τελευταία απόχρωση μπογιάς να διακρίνεται η προηγούμενη.

Συνήθως το λευκό, το κρεμ και οι αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου έχουν το πιο όμορφο καιφυσικό αποτέλεσμα στις τεχνικές παλαίωσης, αλλά φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο χρώμα εσείς θέλετε. Ένας τρόπος για να πετύχετε την απόχρωση σου σπαστού αντικέ λευκού ή όποια άλλο παλ χρώμα, είναι να αναμείξετε χρώματα σε σύριγγα με λευκό.

Βάφοντας το έπιπλο με πινέλο ή ρολό, μην σταθείτε ιδιαίτερα στις ..ατέλειες. Οι ανομοιομορφίες θα είναι κι αυτές μέρος της τελικής, φθαρμένης όψης του επίπλου, εκτός βεβαίως αν θέλετε να εφαρμόσετε τεχνική παλαίωσης μόνο στις κόχες ή σε επιλεγμένα σημεία ενός επίπλου, η βασική επιφάνεια του οποίου θα είναι βαμμένη κανονικά.

Aν ολοκληρώνοντας το βάψιμο η γενική όψη του επίπλου σας ικανοποιεί, αφήνετε το χρώμα να στεγνώσει. Αν όχι,πριν στεγνώσει εντελώς η μπογιά περάστε μ΄ένα στεγνό ή ελαφρά νωπό πινέλο ή "σβήστε" με το χέρι σας ή ένα πανί την μπογιά κατά τόπους έτσι ώστε αχνά να φαίνεται το αρχικό από κάτω χρώμα του επίπλου και στην επιφάνεια να δημιουργούνται χρωματικές ανομοιομορφίες.

Για πιο έντονα φθαρμένη όψη, μπορείτε να περάσετε σε ορισμένα σημεία κι ένα δεύτερο χέρι μπογιάς που σχεδόναμέσως κι όσο είναι εντελώς υγρό θα "σβήσετε" με το χέρι σας ή ένα στεγνό ή ελαφρά νωπό πινέλο.

Έχοντας πάντα στο μυαλό σας πως όσο πιο ...λάθος είναι τοβάψιμο τόσο πιο πετυχημένο το αποτέλεσμα, μπορείτε να "παίξετε" και να πειραματείστε στην επιφάνεια του επίπλου βάφοντας, προσθέτοντας, αφαιρώντας και σβήνοντας την μπογιά, μέχρι η τελική όψη να είναι αυτή που θέλετε.

Ίδια ακριβώς είναι η διαδικασία, βάψιμο - σβήσιμοδηλαδή, πριν στεγνώσει η μπογιά και αν θέλετε να δημιουργήσετε πολυχρωμίες, να είναι δηλαδή παραπάνωαπό ένα τα χρώματα στην επιφάνεια του επίπλου εκτός από τοαρχικό του και της βασικής νέας απόχρωσης.

Με ένα πινέλο, ένα πανί ή και με το χέρι περνάτε σε ορισμένα σημεία μικρή ποσότητα από επιμέρους χρώματα πάνω στο βασικό και πριν στεγνώσουν τα ...σβήνετε ελαφρά.

Όταν πλέον η γενική όψη θα σας ικανοποιεί -το τελικόφινίρισμα θα το δώσετε στην συνέχεια με το τρίψιμο- αφήνετε την επιφάνεια του επίπλου να στεγνώσει εντελώς. Οι περισσότερες μπογιές για ξύλο, αργούν αρκετά να στεγνώσουν, ανάλογα φυσικά και την ποιοτητά τους αλλά και το είδος ξύλου που θα εφαρμοστούν κι επειδή για να συνεχίσετε την επεξεργασία με το τρίψιμο θα πρέπει η επιφάνεια των επίπλων να είναι εντελώς στεγνή, είναιπροτιμότερο να την κάνετε την επόμενη του βαψίματος μέρα. Αφού στεγνώσει εντελώς η μπογιά, με ψιλό γυαλόχαρτο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο (κοπίδι, μαχαίρι, λίμα) τρίψτε- ξύστε κατ΄αρχήν τις κόχες περιμετρικά του επίπλου, ώστε να αφαιρεθεί η στρώση της νέας μπογιάς και να φανεί η αρχική του επιφάνεια/απόχρωση.
Αν θα το κάνετε για όλο τοπερίγραμμα των επιμέρους επιφανειών του επίπλου ή σε κάποιασημεία, είναι θέμα γούστου και επιλογής εξαρτάται δε και από τοείδος/σχέδιο του επίπλου. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν σκαλιστά σχέδια επιμείνετε σ΄αυτά τα σημεία, σε έπιπλα με ντουλάπια ή συρτάρια ξύστε γύρω γύρω την άκρη τους, τις κόχες στα πόδια από τραπέζια και καρέκλες, σ΄ένα ξύλινο παγκάκι από σανίδες ξύστε επίσης την μπογιά γύρω γύρω στο τελείωμα κάθε μιας σανίδα κλπ.
Το πόσο και που ακριβώς χρειάζεται να "σβήσετε" το νέο χρώμα θα το βρείτε όσο δουλεύετε, ακόμη κι αν κάπου σαςξεφύγει και φανεί παραπάνω απ΄όσο θέλετε η αρχική επιφάνεια του επίπλου, θα το διορθώσετε ξαναβάφοντας και ...ξεβάφοντας το συγκεκριμένο σημείο.

Αφού ολοκληρώσετε τα επιμέρους έντονα τριψίματα, περάστε ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα ψιλό γυαλόχαρτο, επιμένοντας σε ορισμένα σημεία και ανάλογα με το πόσο φθαρμένη θέλετε να φαίνεται συνολικά η όψη του.

Γενικά, δεν υπάρχει κανόνας στο "πόσο πολύ". Ούτε στηνανάμειξη των χρωμάτων, ούτε στον αριθμό τους, ούτε και στο πόσο θα "καταστρέψετε" την επιφάνεια του επίπλου. Είναι θέμα γούστου, τι ταιριάζει στο κάθε έπιπλο και φυσικά στον χώρο που θα το τοποθετήσετε.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορείτε να δημιουργήσετεαπό όψη ελαφρά παλαιού έως ...παμπάλαου σε οποιοδήποτε έπιπλο ή ξύλινο αντικείμενο.

Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία τεχνητής παλαίωσης,περάστε το έπιπλο με ένα προστατευτικό βερνίκι για ξύλο.

Εκτός αυτού του τρόπου με την χρήση μόνο μπογιάς, τεχνητά παλαιωμένη όψη σε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια μπορείτε να δώσετε και με την χρήση κεριού.

Και...
1. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά είδη χρωμάτων. Ακόμη και να αναμείξετε μπογιά για ξύλο με ακρυλικά ή ημιδιαφανήβερνίκια για ξύλο, διάφορων αποχρώσεων.
Στα καταστήματα με χρώματα θα βρείτε και ειδικές βαφές που αναφέρονται ως "βερνίκια παλαίωσης". Η μοναδική διαφορά τους με τα κοινά χρώματα (ριπουλίνη για ξύλο) είναι πως δεν είναι τόσο συμπαγή, η υφή τους είναι πιο αραιή από της κανονικής μπογιάς κι έτσι δεν επικαλύπτουν εντελώς την αρχική επιφάνεια του επίπλου επιτρέποντας να φαίνεται αχνά σε όλα τα σημεία, σαν δηλαδή το σύνολο μετά την ολοκλήρωση της βαφής να έχει ήδη τριφτεί ελαφρά.

2. Όψη παλιού μπορείτε να δώσετε και σ΄ένα ξύλινο έπιπλοδιατηρώντας την αρχική απόχρωση του ξύλου. Θα δουλέψετε βάφοντας κατά τόπους με διαφορετικών αποχρώσεων βερνίκια για ξύλο, θα τρίψετε ή θα ξύσετε το χρώμα σε ορισμένα σημεία ή θα δημιουργήσετε τεχνητά βαθουλώματα και σημάδια ώστε το ξύλο να φαίνεται πολυκαιρισμένο. Αυτό βεβαίως σε σκληρά είδη ξύλου ή μασίφ επιφάνειες/αντικείμενα, που αντέχουν τέτοια διαδικασία, διαφορετικά η επιφάνειά τους θα σπάσει και θακαταστραφεί.

3. Την όψη παλιού σε ξύλινα αντικείμενα και σε απόχρωση μεταξύ άσπρου, ώχρας κι ελαφρώς καφέ, που ταιριάζει πολύ σε έπιπλα πραγματικά παλιά ή κλασσικής γραμμής, μπορείτε να την δώσετε και βάφοντας μια επιφάνεια με λευκή μπογιά και στην συνέχεια με ένα βερνίκι για ξύλο που θα "ξεβάψετε" ελαφρά με πανί ή στεγνό πινέλο.
Αφήστε το λευκό χρώμα να στεγνώσει, περάστε με πινέλο το βερνίκι και ...σβήστε το ελαφρά με ένα πανί όσο ακόμη είναι υγρό. Επαναλάβετε τοπικά την διαδικασία με το βερνίκι για να είναι πιο έντονο σε ορισμένα σημεία το αποτέλεσμα και τρίψτεελαφρά με γυαλόχαρτο ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου επιμένοντας περισσότερο στα σημεία με σκαλίσματα,εγκοπές κλπ..
4. Για να δημιουργήσετε ακόμη πιο ...πειστική αντικέόψη,τονίστε με παρόμοιο τρόπο τυχόν μεταλλικά ή σιδερένια στοιχεία των επίπλων. Χερούλια, μεντεσέδες κλπ.
Βάψτε τα και ξύστε κατά τόπους το χρώμα, ώστε και αυτά να φαίνονται φθαρμένα ή αν είναι μοντέρνας γραμμής, αντικαταστήστε τα με κάποιο σχέδιο που να ταιριάζει στην γενική παλαιωμένη εικόνα του επίπλου ή καιπροσθέστε τέτοια στοιχεία, όπως π.χ σιδερένιες γωνιές στα τραπέζια κλπ.

5. Τα δίχρωμα παλαιωμένης όψης έπιπλα είναι επίσης πολύ όμορφα.
Θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (βάψιμο - τρίψιμο) χρησιμοποιώντας απλώς διαφορετικές αποχρώσεις μπογιάς σε κάποια σημεία του επίπλου.
Είναι μια ιδέα για πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα π.χ σεσυρταριέρες, ντουλάπες κλπ. όπου συρτάρια ή πορτάκια ντουλαπιών, θα έχουν διαφορετικό χρώμα.
6. Σε επιφάνειες που στην αρχική τους μορφήδιακρίνονται τα νερά του ξύλου, εκμεταλλευτείτε τα και κατά την διάρκεια εφαρμογής τεχνικών παλαίωσης.
Σβήστε με πανί ή τρίψτε με γυαλόχαρτο εντονότερα την μπογιά γύρω γύρω από τους σχηματισμούς του ξύλου σε εκείνα τα σημεία, ώστε και στην τελική όψη της επιφάνειας τα νερά να μην έχουν εντελώς καλυφθεί από την μπογιά αλλά ναξεχωρίζουν. Αυτής της μορφής τα βαμμένα - παλαιωμένα έπιπλα, όπου οι φυσικές γραμμώσεις-νερά του ξύλου εξακολουθούν να διακρίνονται κάτω από την όποια βαφή-επεξεργασία έχουν υποστεί είναι τα λεγόμενα έπιπλα "ντεκαπέ".

Η συνολική διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη, είναι πολύ ευκολότερη πχ από το να βάψετε έναν τοίχο με κάποια τεχνοτροπία, τα μόνα που απαιτεί είναι λίγη υπομονή και ...φαντασία.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθείτε και ναπειραματείστε, είναι να ξεκινήσετε σε ένα απλό κομμάτιξύλο, μια παλέτα ή π.χ ένα σκαμνάκι, μια οποιαδήποτε μικρήξύλινη επιφάνεια.

Βάψτε ...ξεβάψτε ...τρίψτε ....ξύστε, για να δείτε πως ακριβώςγίνεται χωρίς να έχετε το άγχος αν θα πετύχει, ξαναβάψτε ολόκληρη την επιφάνεια για να δοκιμάσετε από την αρχή έναν άλλον τρόπο είτε στις αποχρώσεις, είτε στην επιμέρουςδιαδικασία και στην συνέχεια εφαρμόστε όσα στην πράξη θα ...μάθετε σε ένα κανονικό έπιπλο.

Σε κάθε περίπτωση είτε αποφασίσετε να αλλάξετε εντελώς την όψη από δυο καρέκλες, ένα μικρό τραπεζάκι, μια ντουλάπα ή ολόκληρη την παλιά τραπεζαρία που έχετε βαρεθεί την όψη της, να θυμάστε πως με την ίδια διαδικασία έχουν δημιουργηθεί και όλα τα παλαιωμένης όψης έπιπλα που βλέπετε στις βιτρίνες καταστημάτων επίπλων σεεξωφρενικές, τις περισσότερες φορές, τιμές.
Κι όμως είναι απλό. "Αντιγράψτε" σχέδια, αποχρώσεις,συνδυασμούς και ιδέες και κάντε το μόνοι σας, είτε με παλιά έπιπλα που ήδη έχετε, είτε με πολύ φτηνά κομμάτια που θα βρείτε σε κάποιο στοκατζίδικο, σε εκπτώσεις και προσφορές.


















Δώστε ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ ΟΨΗ σε ξύλινα ΕΠΙΠΛΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Δώστε ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ ΟΨΗ σε ξύλινα ΕΠΙΠΛΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5
Από το Blogger.