ΣΠΕΥΣΤΕ να ΔΕΙΤΕ αν ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ!«Πακέτο» 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση...


Σε διαβούλευση τίθεται το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναφορικά με την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα.

Το μέτρο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Με την υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα κριτήρια για την αναγνώριση των ομάδων και των οργανώσεων παραγωγών, κατ’ ουσίαν ανοίγει ο δρόμος για σύσταση μικρών αγροτικών συνεργατικών σχημάτων ακόμη και με πέντε παραγωγούς, που σκοπό θα έχουν να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους ικανότητα στην αγορά, παρέχοντας οικονομική στήριξη που θα χρηματοδοτεί τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην οργάνωση παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής τα οποία θα επιτύχουν με:

Την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων στις απαιτήσεις της αγοράς.

Την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρέμπορων.

Τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν στην παραγωγή και ιδίως σε σχέση με τη συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα.

Τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της από κοινού χρήσης υλικοτεχνικών υποδομών.

Την ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και τη διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό του μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών παρέχοντάς τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσια εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών.

Οι νεοσύστατες οντότητες θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά με ένα κατ’ αποκοπή ποσό για τα 5 πρώτα έτη λειτουργίας τους. Βασική προϋπόθεση είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πενταετούς διάρκειας που θα μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για προσέγγιση νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, κ.λπ.

Θα λαμβάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 10% του κύκλου εργασιών τους και μέχρι 100.000 ευρώ για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ποσά στήριξης θα μειώνονται κατ’ έτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΠΕΥΣΤΕ να ΔΕΙΤΕ αν ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ!«Πακέτο» 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση... ΣΠΕΥΣΤΕ να ΔΕΙΤΕ αν ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ!«Πακέτο» 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση... Reviewed by Unknown on 09:00 Rating: 5
Από το Blogger.