6 βασικές ενδείξεις του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ο καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα στις ωοθήκες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με αφύσικο τρόπο και δημιουργείται όγκος. Είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους για τη ζωή των γυναικών. Η πιθανότητα εμφάνισής του είναι 1 στις 75. Υπολογίζεται ότιπερισσότερες από 14000 γυναίκες στην Αμερική θα πεθάνουν από καρκίνο των ωοθηκών μέσα στο 2017.

Ωστόσο, όπως ισχύει με όλες τις μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια. Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι παρόμοια με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών ασθενειών και γι’ αυτό συχνά παραβλέπονται. Τα παρακάτω ενδέχεται να είναι συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών όταν α.παρατηρείται ασυνήθιστη αλλαγή στον οργανισμό σας και β. όταν επιμένουν στο χρόνο. Θα μπορούσατε να έχετε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τα προβλήματα υγείας σας και τα συμπτώματά σας ανά μήνα. Εάν κάποιο από αυτά παρατηρείται περισσότερες από 12 φορές το χρόνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

Αυτά είναι τα συμπτώματα:
Πρήξιμο. Το πρήξιμο στην κοιλιά ή το φούσκωμα είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών και ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και με απώλεια βάρους. Ωστόσο, ενδέχεται να συμβαίνει και λόγω μη σοβαρών γαστρεντερικών διαταραχών. Παρατηρήστε εάν το φούσκωμά σας συνδέεται με ορισμένες τροφές και πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί συνεχές φούσκωμα. Δεν έρχεται δηλαδή και φεύγει.

Πόνος στην πυελική χώρα ή στην κοιλιά. Αυτό ίσως παρουσιάζεται ως πίεση στην πυελική χώρα ή στο κάτω μέρος της πλάτης. Ενδέχεται επίσης να αισθάνεστε πόνο και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Γαστρεντερικές διαταραχές. Ένα συχνό σύμπτωμα είναι το αίσθημα του γρήγορου κορεσμού. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να φάνε εξαιτίας αυτού. Άλλα συμπτώματα είναι η ανακατωσούρα στο στομάχι, η δυσπεψία, η καούρα και η ναυτία. Και πάλι πρέπει να παρατηρήσετε εάν αυτό συμβαίνει έπειτα από την κατανάλωση ορισμένων τροφών και για πόσο καιρό διαρκεί.

Προβλήματα κατά την ούρηση. Αισθάνεστε σαν να θέλετε συνεχώς να ουρείτε. Έχετε συνεχώς την αίσθηση ότι πρέπει να αποβάλλετε ούρα. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι και σύμπτωμα τηςουρολοίμωξης, η οποία πονάει πολύ αλλά θεραπεύεται εύκολα. Γι’ αυτό, θα ήταν καλό να πάτε στο γιατρό αμέσως εάν πονάτε κατά την ούρηση.

Εντερικές διαταραχές. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρήσετε μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου σε γενικότερο πλαίσιο.

Κούραση. Το τελευταίο σύμπτωμα σχετίζεται με σημαντική μείωση της ενέργειας ή με τηναίσθηση συνεχούς κόπωσης. Αυτό σίγουρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και θα μπορούσε να παρερμηνευτεί εύκολα. Η κούραση δεν συνδέεται πάντοτε με κάτι κακό. Ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, ίσως είναι λόγος ανησυχίας.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται και με άλλους παράγοντες, όπως με γαστρεντερικές διαταραχές ή πόνους περιόδου. Ενδέχεται επίσης να συνδέονται και με κύστεις στις ωοθήκες, που είναι κάτι συχνό αλλά όχι πάντα επικίνδυνο. Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρείτε το ίδιο σας το σώμα και τα συμπτώματά σας: Είναι συχνά; Επιμένουν; Δεν τα είχατε παλιά; Εάν όχι, κάνετε μία συζήτηση με το γιατρό ή το γυναικολόγο σας. Καλύτερα τώρα παρά αργότερα. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια.
Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
6 βασικές ενδείξεις του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα 6 βασικές ενδείξεις του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα Reviewed by agathi strange on 23:00 Rating: 5
Από το Blogger.