ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η «ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» …video

Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό έγγραφο που έχει διασωθεί.
Tο Codex Gigas είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό έγγραφο, που έχει διασωθεί, με 22 εκατ. πάχος και 92 εκατ. ύψος.

Πίσω από αυτό το γιγάντιο βιβλίο κρύβεται ένα μεγάλο μυστήριο. Πως γράφτηκε και από ποιον και τι θέση έχει μια εικόνα του Διαβόλου ανάμεσα στις σελίδες του.

Οι πληροφορίες για τη δημιουργία της «Βίβλου» χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Ο θρύλος λέει πως ένας και μόνο μοναχός να το γράψει μέσα σε μια μόνο μέρα.

Ολα ξεκίνησαν, όταν ο άνδρας παραβίασε τους κανόνες του μοναστηριού και καταδικάστηκε σε θάνατο. Οι υπόλοιποι μοναχοί αποφάσισαν πως το τέλος που του ταίριαζε ήταν να χτιστεί ζωντανός σε ένα τοίχο.

Ο μοναχός θέλοντας να αποφύγει την καταδίκη υποσχέθηκε πως θα γράψει ένα βιβλίο που περιλαμβάνει όλη την ανθρώπινη γνώση και οι μοναχοί το δέχτηκαν.

Ο μοναχός ξεκίνησε να το γράφει και οι ώρες περνούσαν. Με το χρόνο να κυλά κατά του και βλέποντας πως δεν είναι εφικτό ζήτησε την βοήθεια του Εωσφόρου.

Δίνοντας ως αντάλλαγμα την ψυχή του, ο Διάβολος όχι μόνο τον βοήθησε αλλά σχεδίασε και τη μορφή του στη «Βίβλο» για να μείνει εκεί για πάντα.
Sinar multishot – 16 skott

Σε παλιότερο δημοσίευμα του National Geografic, ο παλαιογράφος Michael Gullick επιβεβαίωσε πως ένας μόνο άνθρωπος είχε γράψει το χειρόγραφο.

Σε μια προσπάθεια απομίμησης της καλλιγραφίας του αποδείχθηκε πως για την ολοκλήρωσή του όχι μόνο δεν θα έφτανε μία μέρα αλλά θα χρειάζονταν πέντε ολόκληρα χρόνια.

Η «Βίβλος του Διαβόλου» περιέχει ολόκληρη την Βίβλο και πέντε μακροσκελή κείμενα.

Αρχίζει με την Παλαιά Διαθήκη, ακολουθούν τα έργα του Φλάβιου Ιώσηπου και τελειώνει με την Καινή Διαθήκη και το έργο «Χρονικά των Βοημών» από τον Κοσμά τον εκ Πράγας.

Το Codex Gigas, γνωστό και ως η «Βίβλος του Διαβόλου», αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Πέρα όμως από αυτό, την ιστορία του καλύπτει ένα «σκοτεινό» πέπλο μυστηρίου, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος ακριβώς το έγραψε, αλλά και το γιατί...
Το «Codex Gigas», που φυλάσσεται στην Εθνική Βιλιοθήκη της Στοκχόλμης, έχει ύψος 92 εκατοστά, πλάτος 51 εκατοστά ενώ υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 160 δέρματα γαϊδάρου για να δεθεί.

Η λεγόμενη «Βίβλος του Διαβόλου» είναι γραμμένη στα λατινικά, ενώ περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μια νεκρολογία του μοναστηριού στο Poleridge, μια λίστα με τα μέλη της αδελφότητας του μοναστηρίου, και το αρχαιότερο Τσεχο-λατινικό χρονικό.

Ακόμα, περιέχει μυστικές ιατρικές φόρμουλες για την ίαση της επιληψίας και του πυρετού αλλά και λύσεις για ασυνήθιστα προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη ενός κλέφτη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια λίστα με τις ημέρες που πέφτει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια περίεργη σύνθεση κειμένων, η οποία δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο βιβλίο, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από διακεκριμένους επιστήμονες.

Η πιο γνωστή ωστόσο σελίδα του είναι αυτή που φιλοξενεί ένα έγχρωμο, μεγάλο σκίτσο του Διαβόλου, γεγονός που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι οι σελίδες του είναι καταραμένες, και έδωσε τροφή σε πολλά σενάρια...

Ο μύθος και το μυστήριο

Ο μύθος λέει πως το έργο γράφτηκε από έναν μοναχό, ο οποίος παραβίασε τον όρκο του μοναστηριού του και χτίστηκε ζωντανός σε έναν από τους τοίχους του. Ένα βράδυ νωρίτερα, είχε δώσει όρκο στους πρεσβύτερους πως θα γράψει ένα βιβλίο σε μία μόλις νύχτα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την, μέχρι τότε, γνώση του κόσμου!

Η προσπάθεια του ξεκίνησε, ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει. Υπό τον φόβο της καταδίκης, ο μοναχός ζήτησε τότε βοήθεια από τον Διάβολο... Οι προσευχές του εισακούστηκαν! Μέσα σε μια νύχτα ολοκλήρωσε το κολοσσιαίο έργο και έκανε, όπως υποσχέθηκε το μοναστήρι του ξακουστό... Ωστόσο καταδικάστηκε σε θάνατο, σύμφωνα με το θρύλο.

Στοιχεία για τον συγγραφέα δεν υπάρχουν, ενώ το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το «Codex Gigas» προέρχεται από ένα μοναστήρι στην Βοημία, χρονολογείται ήδη από τον Μεσαίωνα και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων των ισχυρότερων ανθρώπων της Ευρώπης ανά τα χρόνια.

Σύμφωνα με ειδικούς γραφολόγους μάλιστα φαίνεται ότι γράφτηκε από ένα μόνο άτομο.

Το εντυπωσιακό χειρόγραφο πάντως είναι προσβάσιμο σε πολύ λίγα άτομα, που έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν τις τεράστιες, «καταραμένες» σελίδες του...


ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η «ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» …video ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η «ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ» …video Reviewed by agathi strange on 16:00 Rating: 5
Από το Blogger.