Γιατι στην Μαδρίτη απαγορεύει στους άνδρες να κάθονται στα λεωφορεία με ανοιχτά τα πόδια;

Ένα νέο αυτοκόλλητο θα κάνει την εμφάνισή του αυτές τις ημέρες σε όλα ταλεωφορεία της Μαδρίτης. Σε αυτό θα απεικονίζεται ένας άνδρας να κάθεται με απλωμένα τα πόδια και πάνω στην εικόνα αυτή θα υπάρχει ένα μεγάλοκόκκινο Χ, σημάδι απαγόρευσης. Στόχος να καταπολεμηθεί η συνήθεια κάποιων ανδρών να κάθονται στα μέσα μεταφοράς με απλωμένα και ανοιχτά πόδια, καταλαμβάνοντας δύο θέσεις και πολλές φορές παρενοχλώντας τις γυναίκες, το λεγόμενο «manspreading».

«Πιστεύουμε ότι το να καταστεί ορατή αυτή η καθημερινή πρακτική αλαζονείας η οποία περνά απαρατήρητη από πολλούς, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», αναφέρει η βουλευτής των Podemos Κλάρα Σέρα Σάντσεθ σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Στις 6 Ιουνίου, το κόμμα των Podemos κατέθεσε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στην περιφέρεια της Μαδρίτης ώστε η εκστρατεία, που ξεκίνησε από τον δήμαρχο της πόλης και τους αρμόδιους των δημοτικών μεταφορών, να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το κόμμα της άκρας αριστεράς UPC είχε προτείνει παρόμοια εκστρατεία στην Καταλονία, περιγράφοντας το «manspreading» ως «μικρο-επιθέσεις που ενοχλούν εκείνες και εκείνους που τις υφίστανται».

Από τα μέσα Ιουνίου, τα νέα σύμβολα θα προστεθούν στα απαγορευτικά σήματα για το κάπνισμα, στο να ακούς μουσική χωρίς ακουστικά και στο να μιλάς πολύ δυνατά στο κινητό, καθώς και στην υποχρέωση να παραχωρείς θέση στις εγκύους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Μαδρίτη δεν είναι η μοναδική πόλη η οποία ξεκίνησε μία τέτοια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Το σύμβολο του αυτοκόλλητου είναι κυρίως εμπνευσμένο από εκστρατεία ευαισθητοποίησης στο μετρό της Νέας Υόρκης, το 2014.

Μετά τον Guardian, που είχε δημοσιεύσει μια σειρά βίντεο για να καταγγείλει το «manspreading», η Νέα Υόρκη υπήρξε πρόδρομος και στη συνέχεια ακολούθησαν η Ιαπωνία και η Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Η διεθνής πλατφόρμα μικρομπλόγκερ «Tumblr» ήταν η πρώτη που είχε καταγγείλει αυτό το φαινόμενο, ενώ στη Γαλλία μία ομάδα με την επωνυμία Osez le féminisme (Τολμήστε τον φεμινισμό) είχε προβάλει το 2014 το hashtag #Takebackthemetro.

Στην Ισπανία οι οργανισμοί μέσων μαζικής μεταφοράς δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη εάν, παρά την απαγόρευση, ο παραβάτης θα πρέπει να πληρώσει κάποιο πρόστιμο.

Γιατι στην Μαδρίτη απαγορεύει στους άνδρες να κάθονται στα λεωφορεία με ανοιχτά τα πόδια; Γιατι στην Μαδρίτη απαγορεύει στους άνδρες να κάθονται στα λεωφορεία με ανοιχτά τα πόδια; Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5
Από το Blogger.