ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες και δυσκολότερες τέχνες που διαχρονικά και παγκοσμίως, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έχει να παρουσιάσει ανεπανάληπτα αριστουργήματα και φυσικά οι ερασιτεχνικές κατασκευές, που βασίζονται σε στοιχειώδεις και μόνο τεχνικές της, δεν μπορούν παρά κατ΄ ευφημισμό να αποτελούν ψηφιδωτά, πάρα μόνον ..."ψηφιδωτά".

Όμως όπως αποκαλούμε ζωγραφική όχι μόνο τα έργα του μεγάλων ζωγράφων αλλά και τις φτιαγμένες με αυθορμητισμό και αγάπη ζωγραφιές των παιδιών, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ και για τα φτιαγμένα από ψηφίδες ερασιτεχνικά καλλιτεχνήματα που ο καθένας μπορεί να φτιάξει χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες, δίνοντας πραγματικά εξαιρετική όψη τόσο σε αρχιτεκτονικές επιφάνειες όπως δάπεδα ή τοίχους αλλά και χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα.


Οι βασικότερες διαφορές ανάμεσα σ΄ένα ψηφιδωτό έργο τέχνης και την δουλειά ενόςεπαγγελματία καλλιτέχνη στην συγκεκριμένη τεχνική σε σχέση με μια ερασιτεχνική κατασκευή ενός χομπίστα του είδους είναι τομέγεθος των ψηφίδων, η ποικιλίατων χρωμάτων και ηπολυπλοκότητα του σχεδίου και προφανές πως όσο μικρότερα τα κομμάτια, όσο περισσότερα τα χρώματα και όσο πιο σύνθετο το σχέδιο, τόσο και πιο δύσκολη μια τέτοια κατασκευή.
Όμως για να δώσετε την όψη ψηφιδωτού στην επιφάνεια π.χ μιας γλάστρας ή ενός τραπεζιού, δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίας και έστω κι αν οι ψηφίδες που θα χρησιμοποιήσετε στην επιφάνεια της γλάστρας θα είναι ...τεράστιες μπροστά σ΄εκείνες των κανονικών ψηφιδωτών ή το σχέδιο στο τραπέζι ιδιαίτερα απλό, δεν παύει να πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές στο αποτελέσμά τους δημιουργίες με την οποία μπορείτε να κατασκευάσετε πραγματικά πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά κομμάτια για εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους.
Οι ψηφίδες μπορεί να είναι από υλικά φυσικά (μάρμαρο - πέτρες - βότσαλα- ημιπολύτιμοι λίθοι αλλά και κοχύλια - φίλντισι - κόκαλο ακόμη και άμμο) ή από επεξεργασμένα (πλακάκι - κεραμίδι - γυαλί - καθρέφτη- σμάλτο κλπ).

Σε καταστήματα με είδη για χειροτεχνίες και κατασκευές αλλά και σε ειδικά ηλεκτρονικά καταστήματα εξειδικευμένα σε είδη για ψηφιδωτά, θα βρείτε ψηφίδες όλων των ειδών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα.
Για ιδιαίτερα μεγάλες κατασκευές πωλούνται με το κιλό, για μικρότερα κομμάτια σε ανάλογες συσκευασίες, ενώ διατίθενται και ολοκληρωμένα σετ με συγκεκριμένα σχέδια για ψηφιδωτά που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις ψηφίδες αλλά και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία και υλικά που θα σας χρειαστούν για να τα κατασκευάσετε, όπως και σετ από ψηφίδες ομοιόμορφων και ταιριασμένων αποχρώσεων και μοτίβων για δημιουργία εντυπωσιακών σχεδίων.
Η πιο συνηθισμένη και πιο απλή τεχνική, όποιου είδους και μεγέθους ψηφιδωτό κι αν επιχειρήσετε, είναι να κολλήσετε αρχικά τις ψηφίδες πάνω στην οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας κόλλα για πλακάκια, στην συνέχεια να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια με αρμόστοκο έτσι ώστε να καλυφθούν τα μικρά ή μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις ψηφίδες και στο τέλος να σκουπίσετε/καθαρίσετε εντελώς τον αρμόστοκο που περισσεύει. Σε μικρού μεγέθους κατασκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ειδική κόλλα για ψηφιδωτά σε σωληνάριο αν και το απλούστερο και πιο οικονομικό είναι να φτιάξετε ανάλογη μικρή ποσότητα κόλλας με πλακάκια σε σκόνη που αναμειγνύεται με νερό.

Αυτή είναι η γενική διαδικασία είτε επιλέξετε για την κατασκευή σας να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο έτοιμο σχέδιο, είτε σχεδιάσετε εσείς το δικό σας σχέδιο πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε θελήσετε να φτιάξετε μια τύπου ψηφιδωτού κατασκευή με τις ψηφίδες τοποθετημένες σε τυχαία σειρά.
Μία από τις πιο απλέςκατασκευές, ιδανικήακόμα και για εντελώςαρχάριους, είναι η δημιουργία ενός ψηφιδωτού στην επιφάνεια μιαςγλάστρας.

Θα χρειαστείτε:
-1 πήλινη γλάστρα
-1 πολύ δυνατή κόλλα ή την ειδική για πλακάκια
-αρμόστοκο σε άσπρο ή όποιο άλλο χρώμα
- ψηφίδες ή μερικάπλακάκια
- 1 πινέλο και 1 σφουγγάρι
* Αν χρησιμοποιήσετε πλακάκια, τοποθετήστε τα ανάμεσα σε δύο φύλλα από εφημερίδα και χτυπήστε τα μ΄ένα σφυράκι ώστε να σπάσουν, σε μικράακανόνιστα κομμάτια και να δημιουργήσουν τις ψηφίδες που μ΄αυτές θα δουλέψετε.
* Απλώστε με το πινέλο ένα στρώμακόλλας πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας. Αν χρησιμοποιήσετε εκείνη για πλακάκια ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για την αναλογία του νερού με το οποίο πρέπει να την αναμείξετε ώστε να είναι έτοιμη για χρήση.
* Κολλήστε τις ψηφίδες σε όποια σειρά και σχέδιο θέλετε ή και εντελώς ακανόνιστα ώστε να καλυφθεί ολόκληρη ηεπιφάνεια της γλάστρας και αφήστε μερικές ώρες για ναστερεοποιηθεί εντελώς η κόλλα.
* Φτιάξτε το μείγμα του αρμόστοκου ανακατεύοντας τον με νερό, σύμφωνα επίσης με τις οδηγίες της συσκευασίας καικαλύψτε εντελώς ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας με μια σπάτουλα ή με το χέρι σας και χρησιμοποιώντας γάντια.
* Αφήστε 20-30 λεπτά να τραβήξει ελαφρά ο αρμόστοκος και με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο σφουγγάρι σκουπίστε τον προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί, έτσι ώστε οι ψηφίδες να είναι εντελώς καθαρές και ο αρμόστοκος να καλύπτει εντελώς μόνο στα κενά ανάμεσά τους.

Kόλλα, αρμόστοκο και πλακάκια, αν δεν χρησιμοποιήσετε κανονικές έτοιμες ψηφίδες, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη χρωματοπωλείου και σε μάντρες οικοδομών.
Αν χρησιμοποιήσετε κόλλα για πλακάκια, έχετε υπόψη σας ότι πήζει/στεγνώνει γρήγορα, γι΄αυτό και φτιάξτε μια μικρή ποσότητα και χρησιμοποιήστε την αμέσως μόλις την
ανακατέψετε με το νερό, απλώστε τη δε στην επιφάνεια που δουλεύετε τμηματικά ώστε να
προλαβαίνετε να καλύψετε με ψηφίδες το συγκεκριμένο σημείο πριν στεγνώσει η κόλλα.

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΨΗΦΙΔΩΤΑ Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.