EΠΙΠΛΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ

Ένας από τους απλούστερους και πιοοικονομικούς τρόπους για νακατασκευάσετε τραπεζάκια σαλονιού ή κάθε είδους βοηθητικό ακόμη καιμεγαλύτερο τραπέζι.

Ως προεργασία θα χρειαστούν τα βασικάγια όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές, όποιου είδους έπιπλο-αντικείμενο κι αν θελήσετε να δημιουργήσετε από παλέτες:

1. Tρίψιμο με γυαλόχαρτο ή τριβείο ώστε να λειανθεί η επιφάνεια τους, να μην υπάρχουνακίδες κλπ. και

2. Πέρασμα με βερνίκι ξύλου ή και ρεπουλίνη, αν θέλετε να έχουν κάποια διαφορετικήαπόχρωση από εκείνη του ξύλου.
Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένες παλέτες, ακόμη κι αν στην συνέχεια πρόκειται να τις βάψετε με μπογιά, περάστε αρχικά ένα βερνίκι εμποτισμού προστατευτικό από την υγρασία και απεντομωτικό.

Δύο είναι και οι βασικοί τρόποι που μπορείτε ναδουλέψετε με τις παλέτες για την κατασκευή ενός τραπεζιού:

1. Χρησιμοποιώντας τις παλέτες σχεδόν αυτούσιες ή απλώς ξεκαρφώνονταςκάποιες από τις σανίδες τους, ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού, ή

2. "Ξεμοντάροντας" εντελώςόλα τα κομμάτια-σανίδες τους και ξανακαρφώνοντας στην συνέχεια σε όποιον σχηματισμό θέλετε ή φυσικά καικόβοντας ολόκληρα μέρη από τις παλέτες ή και σανίδες σε όποια διάσταση σας χρειάζεται.

Εργαλεία - υλικά που θα χρειαστείτε:

-Γυαλόχαρτο ή τριβείο, για το τρίψιμο
-Βερνίκι ξύλου - μπογιά για ξύλο - πινέλο, για το βάψιμο
-Σκεπάρνι, πένσα ή ό,τι άλλο παρεμφερές σας βρίσκεται και σας εξυπηρετεί για να ξεκαρφώσετε σανίδες

-Σφυρί - πρόκες, για να καρφώσετε τα ξύλα όπου χρειαστεί
-Πριόνι, αν πρόκειται να κόψετε μέρη ολόκληρης παλέτας ή μεμονωμένες σανίδες
Αν πρόκειται τα κοψίματα να είναι πολλά, αν οι παλέτες είναιμεταχειρισμένες και μάλιστα σε όχι καλή κατάσταση και γενικά για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα με τον λιγότεροκόπο θα χρειαστείτε ηλεκτρικό πριόνι αφού με το απλό το πλέον πιθανό είναι το ξύλο να "ξεφλουδίσει" τα σημεία κοπής και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ με το γυαλόχαρτο να λειάνετεκαι να ισιώσετε τις άκρες από τα κομμένα ξύλα.

Ένα σημείο που πιθανόν να σας "ξεγελάσει" από τις εικόνες σε τέτοιου είδους προτάσεις και ιδέες για τραπεζάκια απόπαλέτες είναι το ύψος τους.

Το τυπικό ύψος μιας παλέτας είναι 15-17 εκατοστά, γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια που αποτελούνται από μίαμόνο, όσο κομψά και ιδιαίτερα κι αν φαίνονται από ...μακρυά, δύσκολα θα σας εξυπηρετήσουν και θα αποδειχθούνλειτουργικά για καθημερινή χρήση, είναι πάρα πολύ χαμηλάακόμη και για τον χαμηλότερο καναπέ, πολυθρόνα ή καρέκλα, όσο ύψος κι αν τους προσθέσετε με ροδάκια.

Το πρακτικότερο λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερες παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη κι ανάλογα με το σχέδιο που θέλετε να έχει το τραπέζι μπορείτε αφαιρέσετε κάποιες από τις σανίδες, συνήθως της πάνω ή κάτω όψης τους εναλλάξ.

Ξεκινώντας την κατασκευή ενός τέτοιου απλού τραπεζιού από 2 η και περισσότερες παλέτες στην σειρά, ακόμη κι αν δεν έχετε καμιά εμπειρία, απλώςτοποθετήστε τις παλέτες την μία πάνω στην άλλη και το σχήμα θα σας "κατευθύνει" από μόνο του, θα καταλάβετε αμέσως σε ποια πλευρά της κάθε παλέτας πρέπει να ξεκαρφωθούν οι σανίδες έτσι ώστε η τελική κατασκευή να έχει την μορφή τραπεζιού και όχι όψη από ...στοιβαγμένες παλέτες εκτός βεβαίως και αν αυτήν την μορφή θέλετε να δώσετε στο τραπέζι, που είναι και ηαπλούστερη μορφή τέτοιας κατασκεής

Αφού ολοκληρώσετε την κεντρική επάνω επιφάνεια του τραπεζιού θα προσθέσετε ροδάκια ή πόδια τα οποία (εκτός από τα έτοιμα για έπιπλα που θα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού ή επίπλων) επίσης μπορείτε να κατασκευάσετε από τα 4 ακριανά φαρδιά σημεία μιας παλέτας ή από οποιοδήποτε ανάλογο κομμάτι ξύλου (τάκους) που θα βάψετε στην ίδια απόχρωση με το υπόλοιπο τραπέζι.
Για τις επιμέρους λεπτομέρειες της εμφάνισης του τραπεζιού οι επιλογές είναι πάρα πολλές ανάλογα με τα γούστα σας, την χρήση που θα εξυπηρετεί αλλά και τον χώρο που θα τοποθετηθεί.

Μπορείτε να προσθέσετε τζάμι ή οποιοδήποτε άλλο ενιαίοκομμάτι ξύλου, να βάλετε ρόδες ή όχι, να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικές μεγαλύτερες ρόδες που όμως δεν θα μετακινούν το τραπέζι, να το διακοσμήσετε με πρόσθετα μεταλλικάστοιχεία (γωνιές), να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σανίδες από την επάνω κεντρική του επιφάνεια αυξομειώνοντας ή και εξαφανίζοντας τα κενά ανάμεσα στις σανίδες κλπ.

Η διαδικασία κατασκευής μεγαλύτερων τραπεζιών δεν διαφέρει σε τίποτα, εκτός από την περίπτωση που το μήκος του τραπεζιού θέλετε να ξεπερνά εκείνο μιας παλέτας ή π.χ να είναι στενότερο σε πλάτος κλπ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δουλέψετε αναγκαστικά με τον 2ο τρόπο,ξεκαρφώνοντας δηλαδή όλες τις μεγάλες σανίδες από τις παλέτες και που στην συνέχεια αφού τις κόψετε στα μεγέθη που θέλετε, θα τις ξανακαρφώσετε σε όποια σειρά/σχηματισμό ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί η κεντρική του επιφάνεια, στης οποίας το ξύλο μπορείτε να δώσετε όποια τελική όψη θέλετε με βερνίκι ξύλου, χρώμα, τεχνοτροπίες κλπ. ενώ στην πίσωόψη θα καρφώσετε ένα πλαίσιο από 4 απλά ξύλινα πηχάκια που πάνω του θα βιδωθούν-στερεωθούν όποιας μορφής ξύλινα ή μεταλλικά πόδια θέλετε.

Αν τώρα για τον οποιονδήποτε λόγο πιστεύετε ό,τι δεν θα τα καταφέρετε, αν σας χρειάζονται εργαλεία που δεν διαθέτετε κλπ. αλλά θέλετε ένα τραπέζι είτε και οποιοδήποτε άλλο έπιπλο από παλέτες, κάντε αρχικά όλη την προετοιμασία που δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ικανότητα ή εξοπλισμό. Τρίψτε τα ξύλα, περάστε βερνίκι ή και χρώμα αν θέλετε να τους αλλάξετε απόχρωση και ζητείστε από το πιο κοντινό σας ξυλουργείο να σας τις "μοντάρει" στην μορφή που θέλετε, δεν θα σας κοστίσει πολύ. Η κατασκευή π.χ ενός απλού τραπεζιού με δύο παλέτες η μία πάνω στην άλλη για έναν επαγγελματία δεν απαιτεί παραπάνω από μιας ώρα δουλειά.
Σε κάθε περίπτωση τα τραπέζια φτιαγμένα από το "ευτελές" αυτό υλικό, μπορούν να αποκτήσουν όποια όψη εσείς θελήσετε και να μετατραπούν με ελάχιστο κόστος σε ένα πραγματικό ...μοναδικό έπιπλο, σε όποιον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο κι αν επιλέξετε να τα τοποθετήσετε.
ΠΗΓΗ

EΠΙΠΛΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ  EΠΙΠΛΑ: ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ Reviewed by agathi strange on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.