Παράξενοι τίτλοι και αξιώματα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Αξιωματούχοι που κόβουν μπριζόλες, έμμισθοι εθνικοί ποιητές και βαρκάρηδες χωρίς βάρκες. Αυτούς και άλλους παράξενους τίτλους μπορεί να συναντήσει κανείς στον βασιλικό οίκο της Αγγλίας, όπου η προσήλωση στις παραδόσεις και την τυπικότητα φλερτάρει με τον σουρεαλισμό.

Ο Μέγας Κόπτης

Δεν πρόκειται για κάποιον καθηγητή που βάζει βαθμούς κάτω από την βάση στους εξεταζόμενους. Ο Μέγας Κόπτης της Αγγλίας έχει καθήκον να τεμαχίζει με προσεγμένο τρόπο το ψητό κρέας, το οποίο σερβίρεται κατά την διάρκεια των επίσημων γευμάτων. Πέραν του τελετουργικού του ρόλου, το συγκεκριμένο αξίωμα έχει και έναν κάπως πιο πρακτικό λόγο ύπαρξης. Τον Απρίλιο του 2017, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έκλεισε τα 91 και κάποιες φορές μπορεί να μην είναι σε θέση να κόψει το κρέας που βρίσκεται στο πιάτο της. Στην περίπτωση αυτή, ο Μέγας Κόπτης έρχεται να σώσει την κατάσταση. Αντίστοιχη θέση υπάρχει και στην Σκωτία, για κάθε φορά που η βασίλισσα αποφασίζει να περάσει εκεί κάποιες μέρες. Ο Μέγας Κόπτης της Αγγλίας αποτελεί κληρονομικό αξίωμα, το οποίο σήμερα κατέχει ο κόμης του Ντένμπι και Ντέσμοντ.

Ο Επίσημος Αρπιστής του Πρίγκιπα της Ουαλίας

Είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοήσει κάποιος το νόημα ύπαρξης αυτού του αξιώματος, αν δεν γνωρίζει κάποιες ιστορικές πληροφορίες. Ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου φέρει παραδοσιακά τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Το εθνικό όργανο της συγκεκριμένης χώρας είναι η άρπα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων οδήγησε στην καθιέρωση ενός από τα πιο παράξενα αξιώματα στα αγγλικά ανάκτορα. Η θέση του Επίσημου Αρπιστή είχε καταργηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα από την βασίλισσα Βικτώρια, η οποία ήθελε να περικόψει όσα έξοδα του παλατιού θεωρούσε περιττά. Το 2000 όμως, ο Κάρολος, σημερινός Πρίγκιπας της Ουαλίας, αποφάσισε να αναβιώσει το παραδοσιακό αυτό αξίωμα. Από το 2015, την θέση κατέχει η 25χρονη Ανν Ντένχολμ, στην οποία δόθηκε μια άρπα αξίας 150.000 λιρών.

Ο Βασιλικός Αστρονόμος

Το 1675, ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας θέσπισε για πρώτη φορά το αξίωμα του Βασιλικού Αστρονόμου. Αποστολή του ήταν να χαρτογραφήσει πλήρως τον ουρανό και να καταγράψει λεπτομερώς τις θέσεις και τις κινήσεις των αστεριών. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας και στον ευχερέστερο προσανατολισμό των βρετανικών καραβιών. Τον 17ο αιώνα όμως, η αστρονομία ήταν μια επιστήμη που βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη. Οι δε ναυτικοί εύρισκαν τον δρόμο τους παρατηρώντας τον ουρανό και τα άστρα.Σήμερα, στην εποχή των δορυφόρων και των σύγχρονων οργάνων πλοήγησης, ο τίτλος του Βασιλικού Αστρονόμου έχει λάβει εντελώς τελετουργικό χαρακτήρα. Μοναδικό του αντικείμενο, σύμφωνα με τους κανονισμούς του παλατιού, είναι η παροχή συμβουλών στον μονάρχη για θέματα αστρονομίας - ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο Άρχοντας των Βασιλικών Λέμβων

Σε παλιότερες περιόδους, ο Άγγλος μονάρχης συνήθιζε να μετακινείται στο Λονδίνο μέσω του ποταμού Τάμεση. Για τον σκοπό αυτό είχε στην διάθεσή του έναν στολίσκο από μεγάλες λέμβους, τις οποίες επάνδρωναν επαγγελματίες κωπηλάτες (λεμβούχοι). Σήμερα, κάθε φορά που η βασίλισσα επιθυμεί να πλεύσει τον Τάμεση, χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο μηχανοκίνητο σκάφος. Έχοντας συνεπώς πέσει σε αχρηστία, οι λέμβοι δεν υπάρχουν πια. Υπάρχουν όμως οι λεμβούχοι. Κι όχι μόνο υπάρχουν αλλά ο επικεφαλής τους είναι επίσημος αξιωματούχος. Ο Άρχοντας των Βασιλικών Λέμβων και οι άνδρες του, έχουν πια ως μοναδικό καθήκον να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται μαζί με την βασίλισσα στο μηχανοκίνητο σκάφος της, κάθε φορά που εκείνη αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει.

Ο Δαφνοστεφής Ποιητής

Το αξίωμα αυτό καθιερώθηκε τον 17ο αιώνα και υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο ρόλος του είναι η συγγραφή ποιημάτων για εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα, που συγκλονίζουν την ιστορία της Βρετανίας. Πρόκειται ουσιαστικά για θέση εθνικού ποιητή επ' αμοιβή. Σημερινή Δαφνοστεφής Ποιήτρια είναι η ΣκωτσέζαΚάρολ Ανν Ντάφι, η πρώτη γυναίκα στην οποία δίνεται ο συγκεκριμένος τίτλος. Ίσως το πρόσφατο Brexit να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιο από τα επόμενα ποιήματά της.
Παράξενοι τίτλοι και αξιώματα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ Παράξενοι τίτλοι και αξιώματα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.