ΤΟ ΚΟΥΚΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

Φωλιασμένη μέσα σε ένα χρωματιστό δάσος από έλατα, πεύκα και οξιές βρίσκεται η έδρα του Δήμου των Μαστοροχωρίων και ένα από τα ομορφότερα χωριά του.

Η Πυρσόγιαννη, η πατρίδα της πλειοψηφίας των μαστόρων της Ηπείρου, βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο σε 840μ, στις πλαγιές της κορυφής Στενό (1900μ) της οροσειράς του Γράμμου, λίγο ψηλότερα από το σημείο ένωσης του Γοργοπόταμου με τον μεγάλο ποταμό της περιοχής αυτής, το Σαραντάπορο.

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε σημείο με απίστευτη θέα προς τα γύρω βουνά και δάση, λουσμένη όλη την ημέρα από τον ήλιο.

Η Πυρσόγιαννη έβγαλε μερικούς από τους πλέον ξακουστούς μαστόρους που ταξίδεψαν σε όλη τη Βαλκανική και έφτασαν μέχρι το Αφγανιστάν.

Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς για το γεγονός πως εδώ βρίσκεται το Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων.

Στεγασμένο στο όμορφο κτίριο του σχολείου του χωριού, που κτίστηκε το 1926, το Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα και αρχεία από την ζωή και την δουλειά των μαστόρων, μεταξύ των οποίων εργαλεία, σιδηροκατασκευές, σχέδια και φωτογραφίες.

Αξίζει κανείς να περπατήσει στα πέτρινα καλντερίμια της και να θαυμάσει τα υπέροχα και επιβλητικά πέτρινα σπίτια καθώς και τις εκκλησίες του χωριού με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Ένας πέτρινος παράδεισος..

ΠΗΓΗ
ΤΟ ΚΟΥΚΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟ ΚΟΥΚΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.