Ποια ευρωπαϊκή πόλη θα αποκτήσει σύντομα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι την τελετή αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, μια πόλη που όπου σταθείς κι όπου βρεθείς ακούς ελληνικά. Πολλοί και οι Πόντιοι που ζουν εκεί, καθώς η μισή βόρεια Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 μετανάστευσε στη Γερμανία για να βρει την τύχη της, αλλά και πολλοί νέοι τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από τη ζοφερή κατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα, ψάχνουν εκεί ένα καλύτερο μέλλον.

Στέγη για όλους αυτούς τους Πόντιους, κάθε ηλικίας, αποτελεί ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, ένας από τους παλαιότερους ποντιακούς συλλόγους στην Ευρώπη (ιδρ. 1965).

Για το θέμα του μνημείου (και για πολλά άλλα) μίλησε πρόσφατα στο pontos-news.gr ο δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου Γρηγόρης Γιαννουλίδης, ο οποίος ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την ανέγερσή του. Σε συνεργασία με την ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και τον αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο η άδεια εκδόθηκε, ο γλύπτης Λυκούργος από τον Βόλο αποδέχθηκε την πρόκληση, μελέτησε την ιστορία της Γενοκτονίας αλλά και συνολικά του ποντιακού ελληνισμού, και (απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) η μαρμάρινη σύνθεση έχει ήδη αφιχθεί στο Μόναχο άρα το μόνο που μένει είναι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ως... πρόγευση, το pontos-news.gr σας αποκαλύπτει κάποια προσχέδια. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε μαζί σας τόσο την τελετή των αποκαλυπτηρίων όσο και λεπτομέρειες από την πορεία κατασκευής του γλυπτού, βήμα-βήμα. Μείνετε συντονισμένοι!

Οι τρεις μαρμάρινες πλάκες, ύψους 1,80 μ., που θα αποτελέσουν το μνημείο· ο (και πολιτισμολόγος) γλύπτης Λυκούργος, μικρασιατικής καταγωγής, πέρασε ώρες μελέτης για τον πυρρίχιο, το αντάρτικο του Πόντου, την Πόντια μάνα...
Ποια ευρωπαϊκή πόλη θα αποκτήσει σύντομα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο) Ποια ευρωπαϊκή πόλη θα αποκτήσει σύντομα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο) Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5
Από το Blogger.