Τα δύο “δίδυμα” πανέμορφα χωριουδάκια κρυμμένα μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Ελλάδας

Η Ελάτη και το Περτούλι ανήκουν στον Δήμο Αιθήκων, ένα σύμπλεγμα χωριών στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα, νοτιοδυτικά του νομού Τρικάλων. Σκαρφαλωμένη στα 900 μ., σε απόσταση 34 χλμ. απ’ τα Τρίκαλα, η Ελάτη (ή Τύρνα, όπως λεγόταν παλιότερα) είναι το μεγαλύτερο απ’ τα χωριά του ορεινού όγκου των Τρικάλων και το πιο αναπτυγμένο τουριστικά.

Πνιγμένη πραγματικά στα έλατα και με θαυμάσιο κλίμα, ήταν φυσικό να εξελιχθεί σε θέρετρο, αρχικά για τους Τρικαλινούς, απ’ τη δεκαετία του ’50.

Καλαίσθητοι ξενώνες, πολλές ταβέρνες, μπαράκια και διάφορα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα συνθέτουν σήμερα το προφίλ ενός απ’ τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Λίγο πιο ψηλά, στα 1.150 μ., το Περτούλι – άλλοτε τόπος συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής- είναι ένας μικρότερος και πιο ήσυχος οικισμός, με αξιόλογες υποδομές, που ζωντανεύει τα Σαββατοκύριακα.

Αρχοντοχώρι, αμφιθεατρικά χτισμένο κάτω απ’ την κορυφή Φούρκα, στην καρδιά ενός απ’ τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση της χώρας- το Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου. Ξακουστά είναι και τα περτουλιώτικα λιβάδια, ανάμεσα στους δύο οικισμούς: ένα αλπικό τοπίο, υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου.

Εδώ βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που απ’ το 1985 έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Και ο δρόμος συνεχίζει στα άλλα ορεινά χωριά του Δήμου, το Nεραϊδοχώρι, τη Δέση, την Πύρρα, το Γαρδίκι, μέχρι και την κοιλάδα του Ασπροπόταμου (Αχελώου).

Μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, γεμάτη με πυκνά ελατοδάση και καταπράσινες πλαγιές, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες, απέραντα λιβάδια και ποτάμια που δίνουν ευκαιρίες για σπορ και περιπέτεια.
Τα δύο “δίδυμα” πανέμορφα χωριουδάκια κρυμμένα μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Ελλάδας Τα δύο “δίδυμα” πανέμορφα χωριουδάκια κρυμμένα μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Ελλάδας Reviewed by Unknown on 12:00 Rating: 5
Από το Blogger.