Τσίπρας: Καταφέραμε να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια

Πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία, υπογράμμισε

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι ως ένα πρόβλημα που απασχολεί την Ελλάδα και την Ιταλία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβαση του σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Για την Ελλάδα είπε ότι κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία.

Και αυτό παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δούμε την ανάπτυξη με κοινωνική και πολιτική συνοχή». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια ανοιχτόμυαλη πολιτική απέναντι στις αφρικανικές χώρες για το θέμα των προσφυγικών ροών. Επιπρόσθετα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Για τις χώρες που λένε ότι δεν είναι δικό τους πρόβλημα παρατήρησε πως αν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως έναν «αλά καρτ» μηχανισμό, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για το κοινό μέλλον της Ευρώπης. «Όταν αντιμετώπιζα τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης ο κ. Σόιμπλε υπενθύμιζε πάντα ότι 'οι κανόνες είναι κανόνες'. Έτσι και πράξαμε. Πρέπει να το καταλάβει καλά και ο φίλος μου ο Βίκτορ Ορμπαν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολη αλλά απαραίτητη» τη συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό, «διότι μειώνει όχι μόνο τις ροές αλλά και τους θανάτους στο Αιγαίο». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μάχη κατά των κυκλωμάτων των διακινητών ενώ ζήτησε μέσα από μία σταθερή ευρωπαϊκή στρατηγική να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. «Να δημιουργήσουμε μία νόμιμη οδό για τις ροές, όχι να της σταματήσουμε πλήρως», ζήτησε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ για την ασφάλεια στη μεσόγειο μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι, τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Γεμί Οσινμπάγιο και τον γγ του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης Γουίλιαμ Σουίνγκ. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος των FT Ρούλα Χαλάφ.
Τσίπρας: Καταφέραμε να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια Τσίπρας: Καταφέραμε να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια Reviewed by Unknown on 16:00 Rating: 5
Από το Blogger.