Η μικρή Ιταλία των Δωδεκανήσων - Ένα νησί μια παρέα

Οι Λειψοί είναι ένα σύμπλεγμα 24 νησιών στα Δωδεκάνησα που πρέπει να εξερευνήσετε. Από το Φράγκο και το Καπαρονήσι, κι από τα Νότια έως τα Βόρεια Ασπρονήσια, εικόνες εκπληκτικής και άγριας ομορφιάς δίνουν τη θέση τους σε σεληνιακές παραλίες και στα βαθιά τιρκουάζ νερά της φυσικής πισίνας στο Μακρονήσι.

Το Λειψώ, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος, στα βόρεια της Πάτμου και ανατολικά της Λέρου, είναι το μέρος που όλοι γίνονται ένα. Δεν χρειάζεται αυτοκίνητο, αφού το δημοτικό λεωφορείο πάει από/προς το Χωριό στις βασικές παραλίες του νησιού και υπάρχουν και δύο ταξί.

Ο τρόπος ζωής στο νησί είναι μοναδικός και τον λατρεύουν οι Ιταλοί, οι οποίοι λίγο έξω από το Χωριό, που είναι και ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού, έχουν φτιάξει τη λεγόμενη ιταλική συνοικία, αγόρασαν παραδοσιακά σπίτια, που αγναντεύουν το Αιγαίο, τα ανακαίνισαν και έγιναν μέρος του τόπου.

Γαστρονομία

Το κρασί είναι από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα του νησιού και επειδή ήταν πάντα τόσο γλυκόπιοτο, ταξίδεψε μέχρι το Βατικανό για νάμα. Φτιαγμένο από Φωκιανό σταφύλι, που μένει να λιαστεί πριν πατηθεί, δίνει ένα βαθύ κόκκινο, γλυκό κρασί.

Η καρδιά της κουζίνας των Λειψών, που θεωρείται από τους άξιους εκπροσώπους της μεσογειακής διατροφής , χτυπάει κάπου εκεί ανάμεσα στα φημισμένα παστά ψάρια, τα τοπικά τυριά και το Λειψιώτικο κρασί.

Παραλίες

Οι πιο κοντινές παραλίες στη Χώρα των Λειψών είναι η Λιεντού και ο Κάμπος που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Στις βορειοανατολικές ακτές βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός, που μπορείτε να κολυμπήσετε με πάπιες και χήνες κι απολαύστε θαυμάσια θαλασσινή κουζίνα.

Η Κατσαδιά στα νότια του νησιού είναι επίσης μία ωραία αμμουδερή παραλία, ενώ νοτιότερα βρίσκεται η επίσης αμμουδερή κι εξωτική Παπαντριά, απ’ όπου όχι μόνο ατενίζεις τη νησίδα Λύρα αλλά μπορείς και να τη φτάσεις κολυμπώντας. Λίγο ανατολικότερα εντυπωσιάζει με τα γύρω επίπεδα βράχια της και τις θαλάσσιες σπηλιές της, η βοτσαλωτή Χοχλακούρα.

Το Μονοδένδρι, η Φουντάνα, ο Ξηρόκαμπος, το Τουρκόμνημα, η Κορακιά και οι Καμάρες είναι πιο μακρινές κι απομονωμένες αλλά αξίζει να τις επισκεφθείτε για την ιδιαιτερότητα του τοπίου τους καθώς και τις πιο κοντινές αλλά ήσυχες παραλίες Μπουγκί, Λαλαούνη, Λίμνη, Μικρό Μερσίνη και Μεγάλο Μερσίνη – όπου μπορείτε να κάνετε wind surfing- και Κισσιριά.

Στο δυτικότερο άκρο του νησιού είναι η παραλία του Αγίου Θεολόγου και η παραλία του Μοσχάτου.


Χαρακτήρας

Το Λειψώ είναι ένα μικρό νησί που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο και ο πλυθησμός του συνεχώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι νέοι διαλέγουν να μείνουν στον τόπο τους, σήμερα οι κάτοικοι είναι περίπου 800, αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης των τεσσάρων βασικών υλικών: πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, ενώ από το 2012 οι Λειψοί έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».





Η μικρή Ιταλία των Δωδεκανήσων - Ένα νησί μια παρέα Η μικρή Ιταλία των Δωδεκανήσων - Ένα νησί μια παρέα Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.