Τα γεγονότα του ’88. Απόγονοι "σλαβομακεδόνων" θέλησαν να μπουν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους προγόνους τους - Τι έκανε η κυβέρνηση ;

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολλές οικογένειες από χωριά της Μακεδονίας...

είτε εκδιώχθηκαν από τον εθνικό στρατό για να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των ανταρτών είτε αποφάσισαν οι ίδιες να μετακινηθούν προς ασφαλέστερα μέρη, αφήνοντας εγκαταλελειμμένα τα σπίτια και τα χωράφια τους. Πολίτες με σλάβικες ρίζες είτε διέσχισαν τα σύνορα, είτε κατέφυγαν σε άλλες ελληνικές πόλεις, ενώ ορισμένοι κατατάχτηκαν στον Δ.Σ.Ε. Είναι γεγονός ότι πάνω από 10.000 αντάρτες ήταν σλαβόφωνοι και όσοι επέζησαν με το τέλος της εμφύλιας σύρραξης εγκαταστάθηκαν σε χώρες του Ανατολικού μπλοκ, ενώ με την πάροδο του χρόνου αρκετοί άφηναν την τελευταία τους πνοή μακρυά από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια, σλαβομακεδόνες κυρίως από Αυστραλία και Καναδά προσπάθησαν οργανωμένα να επισκεφτούν τη Μακεδονία. Πολλοί ήθελαν να τιμήσουν τους τάφους των προγόνων τους, άλλοι να δουν τα σπίτια τους, ορισμένοι είχαν αφήσει συγγενείς πίσω, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και παιδιά που ήθελαν να δουν τα μέρη που μεγάλωσαν οι γονείς τους, αλλά και αντάρτες που πολέμησαν στο βουνό. Αφορμή για αυτό το ταξίδι ήταν ένα συνέδριο που διεξήχθη στην πόλη των Σκοπίων απο 29 μέχρι 3 Ιουλίου 1988 με θέμα «Συνάντηση για τα παιδιά-προσφυγες Μακεδόνων του Αιγαίου» για το οποίο μάλιστα έγινε διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση προς τη γιουγκοσλαβική.

Από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουλίου 1988 περίπου εκατό από τους συμμετέχοντες με αυτοκίνητα και με ένα λεοφωρείο κατευθύνθηκαν οδικώς προς τους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων και Προμαχώνα για να διασχίσουν τα σύνορα με τα διαβατήρια των χωρών που κατοικούσαν, αλλά εμποδίστηκαν από τις ελληνικές αρχές. Υπάρχουν μαρτυρίες για πολύωρη αναμονή με κλειστά παράθυρα και με θερμοκρασίες εκείνη την εποχή που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο κάτοικος Καναδά Lefter Lajovski που συμμετείχε στην αποστολή δήλωσε στο Reuter πως οι τελωνειακοί υπάλληλοι του υπέδειξαν πως αν θέλει να εισέλθει στην ελληνική επικράτεια πρέπει πρώτα ν’αλλάξει το όνομά του σε ελληνικό, παρ’ όλο που οι καναδοί πολίτες δε χρειάζονται βίζα για την Ελλάδα.

Σλαβόφωνος οδηγός με την οικογένειά του κάνει νόημα προς τους συμπατριώτες του ότι τους απαγορεύτηκε η διέλευση

Ένας από τους ταξιδιώτες συγκρίνει την υποδοχή που επιφύλαξαν σε έναν από τους ηγέτες του Δ.Σ.Ε. τον Μάρκο Βαφειάδη ενώ αυτοί δε μπορούν να δουν ούτε τους συγγενείς τους, ενώ ένας άλλος δηλώνει στην κάμερα πως δεν έχει τίποτα με τον ελληνικό λαό αλλά με το ελληνικό κράτος.
Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο:


Τα γεγονότα του ’88. Απόγονοι "σλαβομακεδόνων" θέλησαν να μπουν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους προγόνους τους - Τι έκανε η κυβέρνηση ; Τα γεγονότα του ’88. Απόγονοι "σλαβομακεδόνων" θέλησαν να μπουν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους προγόνους τους - Τι έκανε η κυβέρνηση ; Reviewed by Unknown on 16:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.