Σημαντική παράταση της επιβίωσης αλλά και μειωμένος κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε μία πολύ απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια, σύμφωνα με μια νέα εκτενή επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, οι ερευνητές παρακολούθησαν 826 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου τρίτου σταδίου για διάστημα 6,5 ετών κατά μέσο όρο, αφού είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Από το σύνολο των ασθενών, όσοι κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου αλλά και επανεμφάνισης της νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 42%περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου και 57% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης ασχέτως της νόσου τους.
«Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων υπέδειξε ότι η αύξηση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 46% συγκεκριμένα, για όσους συμμετέχοντες κατανάλωνανξηρούς καρπούς με κέλυφος αντί για αράπικα φιστίκια» αναφέρει ο Charles Fuchs, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Γέιλ και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. Στην κατηγορία των ξηρών καρπών με κέλυφος ανήκουν μεταξύ άλλων τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάσιους και τα καρύδια πεκάν, ενώ τα αράπικα φιστίκια ανήκουν στην κατηγορία των ψυχανθών –δηλαδή στα όσπρια.
«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στην επιβίωση από τον καρκίνο του εντέρου» συμπληρώνει με τη σειρά του ο Temidayo Fadelu από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.
Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί παρέχουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Μπορούμε να τους καταναλώσουμε σκέτους ως σνακ, σαν γαρνιτούρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και όχι μόνο. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα γευστικοί, οπότε, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην τους βάλουμε στη διατροφή μας και μάλιστα σε τακτική βάση!
Από την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών που έχουμε στη διάθεσή μας, οι 4 που θα δείτε στην παρακάτω gallery ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία.
1. Αμύγδαλα: Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.
2. Κάσιους: Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.
3. Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.
4. Καρύδια: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.
Ποιες είναι όμως οι θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών;
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.
Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση από κάποιες μορφές καρκίνου καθώς επίσης φαίνεται πως μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.
Η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών στις τροφές και στο πεπτικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ενώσεις, που σχηματίζονται από την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Η θεραπευτική δράση των καρυδιών περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από διάφορες άλλες χρήσεις, όπως μας λένε οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, σε διάφορες ασθένειες. Έτσι, αναφορικά να πούμε πως χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για προστασία από την δημιουργία πέτρας, χολολιθίασης, και χολοκυστίτιδας, για θεραπεία του άσθματος, για το βήχα, την καούρα, την σεξουαλική ικανότητα, για καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, τους ρευματισμούς και για πολλά ακόμη.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, οι ερευνητές παρακολούθησαν 826 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου τρίτου σταδίου για διάστημα 6,5 ετών κατά μέσο όρο, αφού είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Από το σύνολο των ασθενών, όσοι κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούς φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου αλλά και επανεμφάνισης της νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 42%περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου και 57% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης ασχέτως της νόσου τους.
«Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων υπέδειξε ότι η αύξηση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 46% συγκεκριμένα, για όσους συμμετέχοντες κατανάλωνανξηρούς καρπούς με κέλυφος αντί για αράπικα φιστίκια» αναφέρει ο Charles Fuchs, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Γέιλ και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. Στην κατηγορία των ξηρών καρπών με κέλυφος ανήκουν μεταξύ άλλων τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάσιους και τα καρύδια πεκάν, ενώ τα αράπικα φιστίκια ανήκουν στην κατηγορία των ψυχανθών –δηλαδή στα όσπρια.
«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στην επιβίωση από τον καρκίνο του εντέρου» συμπληρώνει με τη σειρά του ο Temidayo Fadelu από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.
Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί παρέχουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Μπορούμε να τους καταναλώσουμε σκέτους ως σνακ, σαν γαρνιτούρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σε smoothies και όχι μόνο. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα γευστικοί, οπότε, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην τους βάλουμε στη διατροφή μας και μάλιστα σε τακτική βάση!
Από την τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών που έχουμε στη διάθεσή μας, οι 4 που θα δείτε στην παρακάτω gallery ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία.
1. Αμύγδαλα: Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.
2. Κάσιους: Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.
3. Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.
4. Καρύδια: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.
Ποιες είναι όμως οι θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών;
Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.
Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση από κάποιες μορφές καρκίνου καθώς επίσης φαίνεται πως μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.
Η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών στις τροφές και στο πεπτικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ενώσεις, που σχηματίζονται από την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.
Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Η θεραπευτική δράση των καρυδιών περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από διάφορες άλλες χρήσεις, όπως μας λένε οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, σε διάφορες ασθένειες. Έτσι, αναφορικά να πούμε πως χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για προστασία από την δημιουργία πέτρας, χολολιθίασης, και χολοκυστίτιδας, για θεραπεία του άσθματος, για το βήχα, την καούρα, την σεξουαλική ικανότητα, για καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, τους ρευματισμούς και για πολλά ακόμη.
Καρκίνος εντέρου: Το διατροφικό μυστικό για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του!!!
Reviewed by Unknown
on
22:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου