Αυτή η πόλη είναι από τα καμάρια της χώρας μας. Δείτε γιατί (Photos)

Μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις… εκεί στον βορρά, βρέχει τα πόδια της στα ακίνητα νερά της λίμνης της, και περιμένει να την εξερευνήσουμε, κάθε εποχή και με κάθε τρόπο –περπατώντας, οδηγώντας, ποδηλατώντας… Κυρίες και κύριοι, δέκα πολύ καλοί λόγοι να αγαπήσετε την Καστοριά.
Η λίμνη…

Η υπέροχη Ορεστιάδα, περισσότερο γνωστή απλά ως Λίμνη της Καστοριάς, είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας. Μοναδική κάθε εποχή του χρόνου, με τα νερά της να παγώνουν για περίπου δυο βδομάδες κάθε χειμώνα (οι ντόπιοι μάλιστα διηγούνται πως παλιότερα ο πάγος ήταν τόσο παχύς, που μπορούσες να τη διασχίσεις με το αυτοκίνητο) και περισσότερα από 200 είδη πουλιών να την καθιστούν κανονικό παράδεισο για τους birdwatchers την άνοιξη και το φθινόπωρο.

…Και η «γυρολιμνιά» της

Έτσι λέγεται χαϊδευτικά ο γύρος της λίμνης, που γίνεται ιδανικά με ποδήλατο, αλλά και με τα πόδια για τους πιο fit εξ ημών. Επτά ειδυλλιακά χιλιόμετρα σε μια παραλίμνια διαδρομή που περνά κάτω από σκιερά πλατάνια, ανάμεσα σε βυζαντινούς ναούς και ακίνητα λιμνίσια νερά, μπροστά από επιβλητικά αρχοντικά, και πλάι σε παγκάκια με θέα στη λίμνη, ιδανικά για στάσεις και ανάκτηση δυνάμεων. Το Ντολτσό

Η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι –όπως εύκολα θα μάντευε κανείς– η πιο αρχοντική από τις γειτονιές της. Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με τα παλιά της αρχοντικά και τα κουκλίστικα εκείνα σπιτάκια με τα χαγιάτια τους, που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, όπως επιτάσσει η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.


Ο Προφήτης Ηλίας

Γνωστό πρωτίστως και πάνω απ’ όλα για την συγκλονιστική του θέα στη λίμνη και την πόλη που απλώνεται στις όχθες της, το λοφάκι του Προφήτη Ηλία φιλοξενεί την μονή με το ίδιο όνομα, ένα γραφικό καφενεδάκι, και ένα πάρκο με παγώνια που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια σας. Το λιθόκτιστο προαύλιο της εκκλησίας είναι το ιδανικότερο σημείο για τους επίδοξους φωτογράφους της λίμνης, και αυτό με την ωραιότερη ίσως θέα στην πόλη.

Η Σπηλιά του Δράκου

Ένα από τα καλύτερα αξιοποιημένα σπήλαια στην Ελλάδα μετρά κάμποσα εκατομμύρια χρόνια ζωής, και μια από τις εντυπωσιακότερες σπηλαιο-διαδρομές, ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες και αμέτρητους μυστηριακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το παράξενο όνομά του το οφείλει στην ιστορία που έλεγαν οι ντόπιοι στα παιδιά, που ανακάλυψαν τυχαία παίζοντας το σπήλαιο, προκειμένου να τα αποτρέψουν να επιστρέψουν σε αυτό όσο διαρκούσαν οι εργασίες που θα το καθιστούσαν επισκέψιμο αξιοθέατο. Ξεναγήσεις στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καθημερινά, 9.00-17.00 τον χειμώνα και 10.00-18.00 το καλοκαίρι, με το εισιτήριο στα 6€.
Αυτή η πόλη είναι από τα καμάρια της χώρας μας. Δείτε γιατί (Photos) Αυτή η πόλη είναι από τα καμάρια της χώρας μας. Δείτε γιατί (Photos) Reviewed by agathi strange on 15:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.