ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΑΤΙΖΟΥΝ ΑΛΑΟΥΪΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ «ΟΔΗΓΕΙ» ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. ΑΠΟ ΔΩ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΦΩΤΟ)

Στην περιφέρεια της ...

Μεσογειακής Συρίας στην περιοχή της Σαφίτα υπάρχει ένα υπαίθριο σήμερα χάλασμα ναός του Προφήτη Ηλία. Το μνημείο το συντηρούν όσο μπορούν αλαουίτες της περιοχής που πολύ τον ευλαβούνται. Καθαρίζουν το χώρο συχνά.

Σήμερα Πάσχα μαζί τους επισκεφθήκαμε το μνημείο που πολλά έχει να πει με την έυγλωττη σιωπή του. Οι αλαουίτες παιδιά και γονείς μάζεψαν κλαριά άναψαν φωτιά και θύμιασαν το χώρο τον ασκεπή πλέον ναό με χειροποίητο λιβάνι. Υπάρχουν διάσπαρτες εικόνες της Παναγίας και των Αγίων αλλά και τάματα κεφάλια παιδικά φιλοτεχνημένα από κάποιο υλικό…δωρεές κι αφιερώματα.

Κάπου εκεί κι ένα πράσινο μαντήλι τάμα κι αυτό αλαουιτών στον Προφήτη Ηλία.

Παρακείμενο στο ναό ένα κοιμητήρι αλαουιτών. Μας είπαν ότι σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν τα ίχνη της αρχαίας Ελλάδας και του Αλεξάνδρου.

Οι Αλαουίτες (αραβικά: علوية) γνωστοί και ως Νουσαϊρίτες ή Ανσαρίτες, είναι μια σημαντική μυστικιστική θρησκευτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στη Συρία και ακολουθεί έναν κλάδο του Σιιτικού Ισλάμ, σχετικά με τους Δώδεκα Ιμάμηδες των Σιιτών. Οι Αλαουίτες τιμούν τον Αλί (Αλί Ιμπν Αμπί Τάλιμπ), ενώ το όνομά τους Αλαουίτες, σημαίνει ακόλουθοι του Αλί. H ομάδα πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Ιμπν Νουσαΐρ κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα.

Σήμερα, οι Αλαουίτες αντιπροσωπεύουν το 12 τοις εκατό του πληθυσμού της Συρίας και αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στην Τουρκία και στον βόρειο Λίβανο. Υπάρχει, επίσης, ένας αξιόλογος πληθυσμός τους, που ζει στο χωριό Γκαχάρ στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς Υψώματα του Γκολάν. Συχνά συγχέονται με τους Αλεβίτες της Τουρκίας, ένα άλλο Σιιτικό δόγμα. Οι Αλαουίτες αποτελούν την κυρίαρχη θρησκευτική ομάδα στις Συριακές παράκτιες περιοχές, οι οποίες κατοικούνται επίσης και από Σουνίτες, Χριστιανούς και Ισμαηλίτες.

Οι Αλαουίτες έχουν κρατήσει ιστορικά κρυφές τις πεποιθήσεις τους σε άλλα θρησκευτικά δόγματα, καθώς αυτοί όπως και οι Σιίτες σε γενικές γραμμές διώκονται για τις πεποιθήσεις τους από τους ηγεμόνες της περιοχής, Σουνίτες Μουσουλμάνους. Η κατάληψη της περιοχής της Συρίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, από τους Γάλλους έφερε πολλές αλλαγές στην περιοχή. Οι Γάλλοι έδωσαν πολλά προνόμια στις μειονότητες, ενώ προχώρησαν στην ίδρυση του Αλαουιτικού κράτους, προτεκτοράτου της Γαλλίας στην περιοχή. Από την δεκαετία του 1970 η Συρία κυβερνιέται από την Αλαουιτική οικογένεια των Άσαντ. Αρχικά με τον Χαφέζ αλ Άσαντ και έπειτα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.


ΠΗΓΗ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΑΤΙΖΟΥΝ ΑΛΑΟΥΪΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ «ΟΔΗΓΕΙ» ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. ΑΠΟ ΔΩ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΦΩΤΟ) ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΑΤΙΖΟΥΝ ΑΛΑΟΥΪΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ «ΟΔΗΓΕΙ» ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. ΑΠΟ ΔΩ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΦΩΤΟ) Reviewed by Unknown on 18:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.