Η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού

Τη μείωση του ...

ωραρίου εργασίας, χωρίς μείωση μισθού, εξετάζει η κυβέρνηση, έχοντας ως πυξίδα το μοντέλο της επιχείρησης «Παπαστράτος».

Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς για τα εργασιακά, οι κλαδικές συμβάσεις θα φέρουν αυξήσεις αποδοχών, καθώς ο κατώτατος των 586 ευρώ είναι παρωχημένος σε πολλούς κλάδους, είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην μετά το μνημόνιο εποχή όπου χαρακτήρισε «πιλότο» την μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών που εφάρμοσε η «Παπαστράτος».

Συγκεκριμένα αυτό που εφάρμοσε ήδη η «Παπαστράτος» είναι ότι όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο!

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%.

Ο κατώτατος των 586 ευρώ είναι παρωχημένος

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά για όλες τις διαδικασίες καθορισμού, είναι σε εξέλιξη. Βασικότερο όλων είναι η ίδια η κίνηση της κοινωνίας, το τι συμφωνείται σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και εργασίας, σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι κοινωνικοί εταίροι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα όχι στο πλαίσιο του φαντασιακού κάποιων φιλελεύθερων κύκλων».

«Τα 586 ευρώ σε επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται είναι μία παρωχημένη ιστορία. Οι δυνάμεις που καθορίζουν την κοινωνία πρέπει να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα κίνημα ανατροπής στην πράξη αυτού του κατώτατου μισθού, την επιβολή στην πράξη των νέων χαρακτηριστικών του. Εμείς θα ακολουθήσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες για να μπορέσει να αυξηθεί», όπως τόνισε.

Οι κλαδικές θα φέρουν αυτόματα αυξήσεις

Με την ισχύ αυτής της νομοθεσίας, θα είναι «προφανώς» υποχρεωτικό οι εργοδότες να προσαρμόσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους. Για παράδειγμα, στον τουρισμό, υπάρχουν επιχειρησιακές στα 586 ευρώ, ενώ η κλαδική είναι 800-900 ευρώ. «Στο βαθμό που τεκμηριωθεί ότι η κλαδική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, είναι υποχρεωτική για όλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, είτε είναι γραμμένοι στον συλλογικό εργοδοτικό φορέα είτε όχι».

Επόμενος στόχος, η μείωση του ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών

Πέρα από το ύψος των αποδοχών και την επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε επίσης σε «ένα σημείο πολύ σημαντικό, αφορά αυτό που είναι πιλότος για εμάς, αυτό που ανακοίνωσε η Παπαστράτος, μείωση ωραρίου χωρίς μείωση μισθού».

«Είναι πολύ σημαντική εκδοχή, που θέλουμε να συζητήσουμε, η μείωση από τις 40 στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως», όπως τόνισε.
Η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού Η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού Reviewed by Unknown on 09:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.