«Μυστικός» προορισμός δυόμιση ώρες από την Αθήνα που αξίζει να ανακαλύψεις

Ονειρεύεστε μια ...


ανοιξιάτικη απόδραση χαλάρωσης στην αγκαλιά της φύσης; Θέλετε όμως και κάτι που να είναι κοντά στην Αθήνα και να μην σας βγάλει εκτός budget;

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα, τα χωριουδάκια της Ορεινής Αχαΐας κρύβουν γοητευτικά μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε. Πετρόκτιστα σπίτια που κουβαλούν αιώνες ζωής, καλντερίμια που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, υπέροχα τοπία, απολαυστική ησυχία και λιγοστά ταβερνάκια που σερβίρουν καταπληκτικό σπιτικό φαγητό.

Τα χαμηλών τόνων Κλουκινοχώρια

Φτάνοντας στην παραλιακή Ακράτα, η πινακίδα στην πλατεία δείχνει το δρόμο προς τη Ζαρούχλα. Ο δρόμος στριφογυρίζει στο βουνό, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις την εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα. Λίγα χιλιόμετρα μετά, ξεδιπλώνεται ένας ορεινός μικρόκοσμος με ωραία πετρόκτιστα σπίτια, σοκάκια χωρίς πολυκοσμία και μοναδικά τοπία. Τα Κλουκινοχώρια ή Κλουκίνες (Αγία Βαρβάρα, Σόλος, Περιστέρα, Μεσορούγγι, Ζαρούχλα).

Η ονομασία προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας, όπου η περιοχή γύρω από την Ακράτα και τα χωριά που είναι κτισμένα στους πρόποδες του Χελμού στο δρόμο προς τα Καλάβρυτα ήταν φέουδο του Λατίνου αρχιεπίσκοπου Πάτρας. Η επίσκεψη σε αυτόν τον τόπο θα σας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσετε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς, δείγματα της ιδιαίτερης τέχνης των διάσημων Βαρβαριτών μαστόρων της πέτρας. Χωριουδάκια από άλλη εποχή, με γαλήνια πλακόστρωτα σοκάκια, πυργόσπιτα και λίγες ταβέρνες που σερβίρουν καλό σπιτικό φαγητό. Στα ανατολικά, τα χωριά Χαλκιάνικα, Βουνάκι και Αγία Βαρβάρα- το κεφαλοχώρι με τους εξαιρετικούς παραδοσιακούς «χτιστάδες». Εδώ, όλα τα κτήρια είναι φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο.

Ξεχωρίζουν οι πέτρινοι πύργοι των Θεοχαρόπουλου και Αργυριάδη. Στα δυτικά, τα χωριά Σόλος, Περιστέρα και Μεσορούγγι. Στο Σόλο θα ανακαλύψετε τον πύργο του αγωνιστή της Επανάστασης Νικολάου Σολιώτη, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με τον θρύλο, φέρει ακόμα το πλήγμα από το σπαθί του Ιμπραήμ.

Ο δρόμος τερματίζει στη Ζαρούχλα. Κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα έχει φανατικούς θαυμαστές της- κι όχι άδικα. Είναι το πιο γνωστό χωριό και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση για τις εξορμήσεις σας στην περιοχή. Απόλυτη ηρεμία, πεντακάθαρος αέρας και πράσινο παντού. Στον όμορφο οικισμό θα δείτε διάσπαρτα αρκετά επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας. Αξιόλογες είναι επίσης οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας.

Η ειδυλλιακή λίμνη Τσιβλού

Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα, σε υψόμετρο 700 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού, θα συναντήσετε τη μαγευτική λίμνη Τσιβλού. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι.

Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή, ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Φιλόξενη και πανέμορφη, η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία και βόλτα στις όχθες της μέχρι ποδήλατο, κωπηλασία ή ακόμα και κολύμπι, το καλοκαίρι. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό-Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που προστατεύεται ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Στα Ύδατα της Στυγός 
Ρωτήστε τους ντόπιους ποιο δρόμο να ακολουθήσετε για τα Ύδατα Στυγός, εκεί που η Θέτις βούτηξε το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Πρόκειται για τις πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό σε υψόμετρο 2.100 μ., σε ένα τόπο απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς. Η περιοχή προσεγγίζεται με ανηφορικό μονοπάτι (μιάμιση ώρα πεζοπορία) από το χωριό Περιστέρα. Είναι απαραίτητη η βοήθεια οδηγού, ενώ η πεζοπορία συνιστάται μετά το Μάιο. Η ενέργεια αυτού του μέρους είναι μοναδική. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης πέφτει σε απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μ. και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθη. 

Τι άλλο να κάνετε στην περιοχή 
Από τη Ζαρούχλα ξεκινά ο βατός χωματόδρομος που οδηγεί στο Φενεό Κορινθίας, μετά από διαδρομή 14 χλμ., και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για την επιστροφή. Σε υψόμετρο 1.000 μ. θα συναντήσετε τη λίμνη Δόξα, η οποία είναι μια από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου. Το ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο περιλαμβάνει το μεγάλο οροπέδιο ανάμεσα στη Ζήρεια και τον Χελμό και τα εννιά χωριά γύρω από τη λίμνη. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, όπως ποδηλασία και πεζοπορία. Στο κέντρο της απλώνεται μία στενή χερσόνησος, στην οποία δεσπόζει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Σε απόσταση περίπου 1 χλμ. μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού, το οποίο χρονολογείται στο 15ο αιώνα, βρίσκεται μέσα στην πανέμορφη φύση και προσφέρει θέα στη λίμνη Δόξα. Αξίζει επίσης να περιηγηθείτε στα ερείπια της Μονής Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας και τα κοντινά χωριά Γκούρα, Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα. Στον κάμπο της Στυμφαλίας βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Πώς να πάτε 

Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, στρίβετε στην έξοδο προς Ακράτα και στη συνέχεια ακολουθείτε το δρόμο που πηγαίνει προς Βαλιμή-Περιστέρα-Ζαρούχλα. Η Ζαρούχλα απέχει 38 χλμ. από την Ακράτα και 180 χλμ. από την Αθήνα.
«Μυστικός» προορισμός δυόμιση ώρες από την Αθήνα που αξίζει να ανακαλύψεις «Μυστικός» προορισμός δυόμιση ώρες από την Αθήνα που αξίζει να ανακαλύψεις Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.