ΗΠΑ : Το προφίλ της ρωσίδας που συνελήφθη ως «κατάσκοπος»

Η 29χρονη Ρωσίδα, Μαρία Μπούτινα, η οποία ζει στην Ουάσινγκτον, συνελήφθη λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κατηγορία της συνομωσίας και ότι ενεργούσε ως πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης, αναπτύσσοντας δεσμούς με αμερικανούς πολίτες και εισχωρώντας σε πολιτικές οργανώσεις.

Η Μαρία Μπούτινα, η οποία σπούδασε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον και έχει ιδρύσει τη ρωσική οργάνωση προάσπισης του δικαιώματος οπλοκατοχής, φέρεται να εργαζόταν υπό τις οδηγίες ενός ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης, εις βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε η ανακοίνωση τοτ αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Μπούτινα συνελήφθη την Κυριακή και η ακρόασή της έχει οριστεί για την Τετάρτη. Το όνομα του υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου δεν αναφέρεται, αλλά η Μπόυτινα εμφανίζεται σε πολλές φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της στο Facebook με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τόρσιν. Πηγή προσκείμενη στον Τόρσιν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Μπούτινα εργαζόνταν ως βοηθός του. Άλλα μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η Μπούτινα είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον Τόρσιν.

Ο ίδιος ο Τόρσιν αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, όπως και η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος της Ρόμπερτ Ντρίσκολ δήλωσε ότι η Μπούτινα δεν είναι πράκτορας και πως είχε συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, όπως και ότι είχε παρουσιασθεί οικειοθελώς σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε οκτώ ώρες στην Επίλεκτη Επιτροπή Αντικατασκοπείας της αμερικανικής Γερουσίας.

«Η κύρια Μπούτινα προτίθεται να υπερασπισθεί σθεναρά τα δικαιώματα της ώστε να μη σπιλωθεί το όνομα της» δήλωσε ο Ντρίσκολ. Την έρευνα για τις προσπάθειες της Μπούτινα να επηρεάσει αμερικανούς πολιτικούς την έχουν αναλάβει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές και αρχές ασφαλείας της Κολούμπια και όχι ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές μέλη της Αμερικανικής Επιτροπής Αντικατασκοπείας που ερευνά τις όποιες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων με την Ρωσία, είχαν κατά το παρελθόν υποδείξει την Μπούτινα ως πρόσωπο που παρουσιάζει σχετικό ενδιαφέρον, απαιτώντας από τους Ρεπουμπλικάνους να την προσάγουν για ανάκριση. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα τους, υποστηρίζοντας εσωκομματικά ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Πώς φέρεται να δρούσε η Μπούτινα

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Μπούτινα συνεργάσθηκε με δύο ανώνυμους αμερικανούς πολίτες κι έναν ρώσο αξιωματούχο, προσπαθώντας να επηρεάσουν αμερικανούς πολιτικούς και να διεισδύσουν σε οργάνωση προάσπισης του δικαιώματος οπλοκατοχής. Στην καταγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρεται το όνομα της οργάνωσης, αλλά οι φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της στο Facbook, δείχνουν ότι είχε παρευρεθεί σε εκδηλώσεις που είχαν χορηγό την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (National Rifle Association).

Στις 8 Δεκέμβριου του 2016 η Μπούτινα παρουσίασε μια εργασία στο πανεπιστήμιο που φοιτούσε (από το οποίο αποφοίτησε το 2018) με τίτλο «Ποια θα είναι πιθανόν η εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ όσον αφορά στην Ρωσία;» Σ ένα βίντεο που ανάρτησε στο You Tube από το φεστιβάλ ελευθερίας (FreedomeFest )που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας τον Ιούλιο του 2015, η Μπούτινα φαίνεται να ρωτάει τον Ντόναλντ Τραμπ –που τότε ήταν ακόμη υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016– αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται επίσης σ’ ένα e-mail της Μπούτινα στο οποίο αναφέρει ότι πρέπει να αναπτυχθούν σχέσεις με την μεγαλύτερη οργάνωση προάσπισης του δικαιώματος οπλοκατοχής καθώς είναι ο «μεγαλύτερος χορηγός των εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο» και χορηγός της Διάσκεψης Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (Conservative Poltical Action Conference) για να προωθηθούν οι αμερικανό-ρωσικές σχέσεις

Στην ιστοσελίδα της στο Facebook, η Μπούτινα εμφανίζεται να φωτογραφίζεται με αμερικανούς πολιτικούς και άλλες γνωστές προσωπικότητες, όπως ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, ο πρώην Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Σκοτ Ουόκερ και ο Ντέιβιντ Κιν, που υπήρξε πρώην πρόεδρος του NRA.

Let's block ads! (Why?)

ΗΠΑ : Το προφίλ της ρωσίδας που συνελήφθη ως «κατάσκοπος» ΗΠΑ : Το προφίλ της ρωσίδας που συνελήφθη ως «κατάσκοπος» Reviewed by olablogs on 23:19 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.