Όταν χτύπησε το… κόκκινο τηλέφωνο του Κοτζιά

Ήταν λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών και σε εξέλιξη ήταν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών (εκ των υστέρων δηλαδή, αφού η συμφωνία έχει υπογραφεί). Διπλωμάτες, νομικοί και άλλοι εξηγούσαν τις παραμέτρους της συμφωνίας και περίμεναν με αγωνία την ομιλία του Νίκου Κοτζιά.

Όπως μου λένε οι κατάσκοποί μου στο υπουργείο, εκείνη την ώρα χτύπησε το «κόκκινο» τηλέφωνο (κόκκινο στην κυριολεξία αντί του κανονικού χρώματος πορτοκαλί, μια και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι έτοιμες να εκραγούν) του υπουργού Εξωτερικών και η φωνή από την άλλη άκρη του έλεγε να τα παρατήσει όλα και να πάει στο Μαξίμου.

Γιατί πήγε ο κ. Κοτζιάς εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το γνωρίζω, αφού ουδείς από την κυβέρνηση μπήκε στον κόπο να ενημερώσει. Απλώς σημειώνω πως δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά από τη στιγμή που ένα άκρως ειρωνικό σχόλιο «διπλωματικής πηγής»… καλωσόριζε τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος είχε ακυρώσει το ταξίδι. Σημειώνω επίσης ότι την ώρα που ο κ. Κοτζιάς βρισκόταν στο Μαξίμου, εισήλθαν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, στο τρίγωνο υπουργείο Εξωτερικών – Βουλή – Μαξίμου επικράτησε ανησυχία. Μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των υπουργών και βουλευτών, και απ’ ό,τι μου λένε υπήρξε μεγάλη ένταση εξαιτίας της ξεκάθαρης πλέον ρήξης με τη Ρωσία. Ο φόβος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και να έχουμε και πιθανές τουριστικές επιπτώσεις προφανώς να πανικόβαλε την κυβέρνηση.

Και τι θα κάνει; Πράκτορές μου στο Μέγαρο Μαξίμου μου λένε και τούτα: Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (έπειτα από πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν) ίσως να αναβληθεί λόγω της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, κάτι που δεν επιθυμεί ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας (μαζί με τον διπλωματικό του σύμβουλο κ. Καλπαδάκη) μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά αυτό που λένε είναι ότι η «υπόθεση ελληνορωσικές σχέσεις» θα περάσει στα χέρια τους. Αυτά έμαθα, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.

Let's block ads! (Why?)

Όταν χτύπησε το… κόκκινο τηλέφωνο του Κοτζιά Όταν χτύπησε το… κόκκινο τηλέφωνο του Κοτζιά Reviewed by olablogs on 08:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.