Σε τι χρησιμεύουν οι ραβδώσεις που έχουν οι ζέβρες;

Οι ραβδώσεις που έχουν οι ζέβρες τελικά δεν βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε από Ούγγρους ειδικούς, περιπλέκοντας έτσι περισσότερο το μυστήριο για τη χρησιμότητά τους.

Η ζέβρα ανήκει στις Ιππίδες, και θεωρείται συγγενής του αλόγου. Το συνηθέστερο είδος Ζέβρας είναι η Ζέβρα η γνήσια (Equus zebra). Γενικά, μοιάζει με το άλογο. Το τρίχωμά της είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της.

Το ασυνήθιστο αυτό χρωματικό πρότυπο πιστεύεται ότι πρέπει να έχει εξελιχθεί για κάποιο λόγο, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν μέχρι τώρα καταφέρει να καταλάβουν το γιατί.

Μια από τις επικρατούσες υποθέσεις είναι ότι οι ραβδώσεις βοηθούν τις ζέβρες να παραμείνουν δροσερές, μια θεωρία που υποστηρίζεται από το πρόσφατο εύρημα ότι οι ζέβρες σε θερμότερα κλίματα έχουν περισσότερες ραβδώσεις που καλύπτουν όλο το σώμα τους σε σύγκριση με τις ζέβρες σε πιο δροσερές περιοχές.

Η ιδέα είναι ότι επειδή η εναλλαγή μαύρου και λευκού χρώματος απορροφά και αντανακλά τη θερμότητα με διαφορετικό τρόπο, ο αέρας γύρω από τις ραβδώσεις κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς. Αυτό, θεωρητικά, θα δημιουργούσε μικροσκοπικά ρεύματα μεταφοράς στα όρια μεταξύ των ραβδώσεων που θα χρησίμευαν για να δροσίσουν το ζώο.

Για να επαληθεύσουν αυτή τη θεωρία ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loránd Eötvös στην Ουγγαρία, με επικεφαλής τον Γκαμπορ Χορβαθ, κάλυψαν βαρέλια με νερό με δέρματα ζώων, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Τα βαρέλια τοποθετήθηκαν σε ανοιχτό χώρο για τέσσερις μήνες, ενώ η θερμοκρασία εντός των βαρελιών μετρούνταν διαρκώς. Χρησιμοποιώντας θερμογραφία, οι επιστήμονες συνέκριναν τις τις κατανομές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των βαρελιών, με αυτές σε ζωντανές ζέβρες.

Τα καλυμμένα με δέρμα ζέβρας βαρέλια αναπαρήγαγαν πραγματικά τα χαρακτηριστικά της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ζώων, πράγμα που σήμαινε ότι η επιστημονική ομάδα είχε ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια τους. Αλλά όταν συνέκριναν τη θερμοκρασία στον πυρήνα του βαρελιού μεταξύ των διαφορετικών δερμάτων, ακόμη και σε πολύ ζεστές ημέρες, το βαρέλι που ήταν καλυμμένο με δέρμα ζέβρας δεν διέφερε σημαντικά από ένα άλλο βαρέλι.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, οι ραβδώσεις δεν παρέχουν πλεονέκτημα θερμορύθμισης και έτσι παραμένει το μυστήριο για τον ρόλο της ύπαρξης τους.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη αποκλείσει άλλες δύο θεωρίες για την ύπαρξή τους, το καμουφλάζ και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

 

Let's block ads! (Why?)

Σε τι χρησιμεύουν οι ραβδώσεις που έχουν οι ζέβρες; Σε τι χρησιμεύουν οι ραβδώσεις που έχουν οι ζέβρες; Reviewed by olablogs on 11:32 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.