Ο δευτερογενής πνιγμός προκύπτει ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την επαφή με το νερό. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το θεράποντα ιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Με την έλευση του καλοκαιριού, είναι φυσικό να ακούμε για ατυχήματα πνιγμού σε πισίνες και παραλίες. Πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα που αφορά και ενήλικες και παιδιά. Ιδιαίτερα στα παιδιά πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή.
Προσέχετε τις κινήσεις τους όταν μπαίνουν στο νερό και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κιγκλίδωμα μπροστά από το φίλτρο στην πισίνα. Η ελαχιστοποίηση αυτών των φυσικών κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για να απολαύσουν τα παιδιά την κολύμβηση με ασφάλεια.
Είμαστε σίγουροι ότι κι εσείς τρέμετε όταν ακούτε στις ειδήσεις γι’αυτά τα τρομερά ατυχήματα όπου τα παιδιά χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό.
Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο είδος ατυχήματος που δεν είναι και τόσο γνωστό και αφαιρεί τις ζωές αρκετών παιδιών κάθε χρόνο.
Μιλάμε για το δευτερογενή πνιγμό. Σε αυτή την περίπτωση, όπου τα παιδιά και οι ενήλικες παραλίγο να πνιγούν, διασώθηκαν και ανένηψαν.
Όλα μοιάζουν κανονικά και επιστρέφουν σπίτι, όμως μετά από μερικές ώρες ή μέρες αρχίζουν να αισθάνονται κουρασμένα, ξαπλώνουν να κοιμηθούν και δεν ξυπνούν ποτέ. Τρομερό αλλά αληθινό.
Θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για το δευτερογενή πνιγμό, για τη δική σας ασφάλεια και για την ασφάλεια των παιδιών σας.
Δευτερογενής πνιγμός: ένας σιωπηλός θάνατος
Θα ξεκινήσουμε μιλώντας σας για ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα. Η Lindsay Kujawa είναι γνωστή για το πρωτότυπο ιστολόγιό της με συνταγές, χειροτεχνήματα, τους προσωπικούς στοχασμούς μιας μητέρας.
Η Huffington Post και άλλα μέσα έπεσαν σχεδόν αμέσως πάνω στην ιστορία της και σύντομα υπήρχε και στο δικό της ιστολόγιο: ο γιος της παραλίγο να πνιγεί στην πισίνα κατά τη διάρκεια ενός πάρτι. Έμεινε κάτω από το νερό για αρκετά δευτερόλεπτα και, ευτυχώς, μπόρεσαν να τον ανανήψουν.
Όλα πήγαν καλά, ωστόσο η Lindsay είπε στον παιδίατρό της τι είχε συμβεί αφήνοντας ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή του. Εξεπλάγη από τη γρήγορη αντίδραση του ειδικού, καθώς της είπε να φέρει το παιδί στα επείγοντα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Όταν η Lindsay πήγε να πάρει το γιο της, συνειδητοποίησε ότι εκείνος το μόνο που ήθελε ήταν να κοιμηθεί. Ήταν πολύ κουρασμένος και άρχισε να κουτσαίνει. Κάτι είχε συμβεί. Μετά από αρκετές εξετάσεις στο νοσοκομείο, τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να είναι σαφέστερα.
Διαβάστε επίσης: 10 τοξίνες που βλάπτουν τα παιδιά
Οι πνεύμονες του παιδιού είχαν ερεθισμό και φλεγμονή από τα χημικά στο νερό της πισίνας. Τα επίπεδα οξυγόνου του έπεφταν κάθε δευτερόλεπτο. Πνιγόταν χωρίς να το καταλαβαίνει.
Οι γιατροί μπόρεσαν να σώσουν το παιδί παρέχοντάς του την απαραίτητη ιατρική προσοχή και φροντίδα. Η τύχη του οφείλεται στη γρήγορη αντίδραση των γιατρών, του παιδιάτρου και της Lindsay Kujawa, που ήταν αρκετά συνετή ώστε να ενημερώσει σχεδόν αμέσως το γιατρό του παιδιού σχετικά με το τι συνέβη.
Δεν έχουν όμως όλες οι ιστορίες τέτοιο καλό τέλος. Πολλά παιδιά καταλήγουν να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο. Μετά από έναν παραλίγο πνιγμό, μπορεί να περάσουν μέχρι και τρεις μέρες χωρίς να παρουσιαστούν σαφή συμπτώματα κάποιου προβλήματος, κάτι που οδηγεί σε τραγωδία.
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το δευτερογενή πνιγμό και τον πνιγμό στην ξηρά
- Ο πνιγμός στην ξηρά προκύπτει όταν το σώμα και ο εγκέφαλος αισθάνονται ότι πρόκειται να εισέλθει νερό στους πνεύμονες. Αυτό προκαλεί ένα σπασμό στο λάρυγγα, ο οποίος κλείνει για να προστατέψει το σώμα. Το νερό δεν μπορεί να εισέλθει, όμως δεν μπορεί ούτε ο αέρας, γεγονός που προκαλεί ασφυξία στο θύμα.
- Ο δευτερογενής πνιγμός συχνά προκύπτει όταν μπαίνει νερό στους πνεύμονες και παραμένει εκεί. Το παιδί μπορεί να ανανήψει, όμως το παγιδευμένο νερό σύντομα προκαλεί πνευμονικό οίδημα. Το πνευμονικό οίδημα μπορεί να μην παρουσιάσει καμία ένδειξη προβλήματος αρχικά, όμως μερικές ώρες ή ακόμα και μέρες αργότερα μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
- Πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη ότι το νερό στις πισίνες περιέχει πολλά χημικά. Αν παγιδευτεί στους πνεύμονες, μπορεί να τους προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό.
- Η χλωρίνη αποτελεί ιδιαίτερα ερεθιστική ουσία για τους βρόγχους.
- Μετά από το περιστατικό του πνιγμού, το παιδί μπορεί να αποβάλει ένα μέρος του νερού και να ανανήψει, όμως ίσως να εξακολουθεί να υπάρχει νερό παγιδευμένο στους πνεύμονες. Μετά από μερικές ώρες, το νερό αυτό προκαλεί φλεγμονή στους βρόγχους, οδηγώντας σε οίδημα και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Διαβάστε επίσης: 5 ψυχικά τραύματα από την παιδική ηλικία
Συστάσεις
- Αν το παιδί σας βίωσε κάποιο περιστατικό πνιγμού, όσο ασήμαντο κι αν ήταν, ακόμα κι αν συνήλθε, δεν έχει σημασία: μεταφέρετέ το στα επείγοντα περιστατικά.
- Μη χάνετε ποτέ από τα μάτια σας τα παιδιά σας όταν βρίσκονται στο νερό.
- Μάθετέ τα να κολυμπούν όσο το δυνατόν νωρίτερα.
- Ακόμα κι αν εμπιστεύεστε τις ικανότητές τους στην κολύμβηση, τα παιδιά μπορεί να ζαλιστούν ή να πιαστούν σε κάτι μέσα στην πισίνα, αξίζει λοιπόν τον κόπο να κάνετε τους αστυνόμους και να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά τους.
Απολαύστε το νερό με τα παιδιά σας το καλοκαίρι, όμως έχετε υπόψη σας τις πληροφορίες που μόλις διαβάσατε. Αξίζει τον κόπο!
Γονείς προσοχή: δευτερογενής πνιγμός στα παιδιά
Reviewed by olablogs
on
13:43
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου