Elfreths alley: Η παλιότερη γειτονιά της Αμερικής


Στην Παλιά Πόλη της Φιλαδέλφειας, κοντά στον ποταμό Delaware, υπάρχει ένας ιστορικός δρόμος με... πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια χτισμένα σύμφωνα με το γεωργιανό και ομοσπονδιακό στυλ, γεμάτα ανθισμένες γλάστρες, που παρέχουν στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς ήταν η Φιλαδέλφεια στις αρχές του 18ου αιώνα.

Το Elfreths alley ονομάστηκε από τον Jeremiah Elfreth, έναν σιδηρουργό και έμπορο γης, που έχει κατασκευάσει τα περισσότερα από τα σπίτια του δρόμου. Συχνά τα σπίτια τα νοίκιαζαν τεχνίτες, όπως ναυπηγοί, υποδηματοποιοί, κατασκευαστές βαγονιών τρένων και ξυλουργοί, που ήταν και η ραχοκοκαλιά της αποικιακής Φιλαδέλφειας.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, όσοι έμεναν στα σπίτια αυτά χρησιμοποιούσαν κάποια δωμάτια ως χώρο εργασίας και τα υπόλοιπα για να μένουν με τις οικογένειές τους. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η Βιομηχανική Επανάσταση μεταμόρφωσε τον δρόμο και τη γύρω γειτονιά, με πρώτο ένα εργοστάσιο να παίρνει τη θέση αρκετών κατοικιών.

Τελικά, σήμερα πολλά εργοστάσια περιβάλλουν την οδό Elfreth. Με την πάροδο των ετών, οι μετανάστες από την Ιρλανδία, την Ιταλία και αργότερα τη Ρωσία συνέρρεαν στον δρόμο προκειμένου να επωφεληθούν από τη μεγάλη ζήτηση εργασίας στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των ετών ο δρόμος έχασε τη σημασία του και τα σπίτια εγκαταλείφθηκαν.

Στη δεκαετία του 1930 δημιουργήθηκε το Alley Association Elfreth που άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά και την αποκατάσταση των σπιτιών, ενώ σήμερα, αναφέρεται ως ο παλαιότερος οικιστικός δρόμος του έθνους, αποτελώντας εθνικό και ιστορικό ορόσημο.




Πηγή

Let's block ads! (Why?)


Elfreths alley: Η παλιότερη γειτονιά της Αμερικής Elfreths alley: Η παλιότερη γειτονιά της Αμερικής Reviewed by olablogs on 12:29 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.