Ο Αμαζόνιος πλημμυρίζει…

Perierga.gr - Ο Αμαζόνιος πλημμυρίζει...

Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι πλημμύρες στον Αμαζόνιο αυξήθηκαν περίπου κατά πέντε φορές σε ένταση αλλά και σε συχνότητα τα τελευταία 100 χρόνια. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα του περασμένου αιώνα και πιστεύουν ότι η αύξηση των πλημμυρών συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τα επίπεδα νερού του Αμαζονίου για 113 χρόνια στο λιμάνι του Μανάους στη Βραζιλία. Με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν ότι μεγάλες πλημμύρες και ακραίες ξηρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Στις αρχές του αιώνα, μαζικές πλημμύρες συνέβαιναν μόνο μία φορά κάθε 20 χρόνια. Αντίθετα, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και μεγάλες πλημμύρες στον Αμαζόνιο σημειώνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αυξημένος αριθμός πλημμυρών οφείλεται σε ένα ωκεανικό σύστημα που ονομάζεται «Walker», το οποίο περιγράφει τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τις αλλαγές πίεσης στον ωκεανό, ειδικά σε τροπικές τοποθεσίες. Ο Ειρηνικός Ωκεανός ψύχεται, ενώ ο Ατλαντικός Ωκεανός θερμαίνεται και έτσι δημιουργούνται αυτά τα ιδιαίτερα ρεύματα αέρα.

Οι πλημμύρες κατά μήκος του Αμαζονίου διαρκούν πλέον εβδομάδες, κι αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο εξαπλώνονται ασθένειες και μολύνονται τα ύδατα, αλλά καταστρέφονται επίσης αγροκτήματα και σπίτια.

Μέχρι στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πλημμύρες στον Αμαζόνιο θα μειωθούν. Αντίθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα των υδάτων θα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

GD Star Rating
loading...

Let's block ads! (Why?)


Ο Αμαζόνιος πλημμυρίζει… Ο Αμαζόνιος πλημμυρίζει… Reviewed by olablogs on 12:24 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.