10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ινοαδένωμα στήθους

Η πρώτη σκέψη, που συνήθως κάνει μια γυναίκα η οποία μόλις ψηλάφισε στο στήθος (διαβάστε περισσότερα) της ένα ογκίδιο, είναι ότι πρόκειται για κάτι κακό.

Και παρόλο που σίγουρα η πρώτη έξυπνη κίνηση είναι να απευθυνθεί γι’ αυτό στον γιατρό της, η διάγνωση δεν είναι πάντα τόσο ανησυχητική όσο αναμένει και η ίδια ότι θα είναι, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό που έχει ψηλαφίσει να είναι ένα ινοαδένωμα (διαβάστε περισσότερα) κι όχι καρκινικός όγκος. Τι ακριβώς όμως, είναι το ινοαδένωμα; Και τι χρειάζεται να γνωρίζει μία γυναίκα που μόλις πληροφορήθηκε ότι το έχει; Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα) «οι γυναίκες, παρόλο που θορυβούνται με τη διάγνωση ενός ινοαδενώματος στο στήθος τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι δε χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Πρώτα απ’ όλα, ένα ινοαδένωμα δεν είναι πάντα απαραίτητο να αφαιρεθεί, μια και πρόκειται για καλοήθη όγκο, που σπάνια συνδέεται με καρκίνο του μαστού. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρακολουθείται στενά, για να επιβεβαιώνεται ότι δεν αναπτύσσεται. Μόνο τα μεγάλα ινοαδενώματα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά, για να αποκλεισθεί η πιθανότητα φυλλοειδούς όγκου που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο ή εκείνα που θεωρούνται, μετά από βιοψία, ύποπτα.»

Ορίστε τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζουν οι γυναίκες για τα ινοαδενώματα:

  • Είναι το πιο συχνό ψηλαφητό εύρημα στο μαστό της γυναίκας. Περίπου το 10% των γυναικών εμφανίζει ινοαδένωμα στο στήθος κάποια στιγμή στη ζωή του.
  • Είναι καλοήθεις όγκοι που σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο και προσδιορίζονται σε δύο τύπους: τα απλά ινοαδενώματα και τα σύνθετα (τα οποία έχουν ελαφρώς πιο αυξημένο κίνδυνο συσχέτισης με καρκίνο του μαστού, πράγμα που ελέγχεται με βιοψία).
  • Είναι συνηθέστερα στις γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.
  • Μπορεί να είναι περισσότερα από ένα και να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο στήθη, ενώ υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν πολλαπλά ινοαδενώματα.
  • Οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη των ινοαδενωμάτων. Γι’ αυτό μπορεί να αυξηθούν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ κατά την εμμηνόπαυση, συχνά συρρικνώνονται.
  • Η λήψη αντισυλληπτικών πριν από την ηλικία των 20 ετών έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινοαδενωμάτων. Γι’ αυτό συνήθως και μια γυναίκα που έχει ινοαδένωμα στο στήθος είναι προτιμότερο να μην παίρνει αντισυλληπτικά.
  • Ορισμένα ινοαδενώματα είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να γίνουν αισθητά με την ψηλάφιση. Όταν ψηλαφούνται, είναι συνήθως σκληρά, με ανιχνεύσιμο σχήμα και κινητά κάτω από το δέρμα. Συχνότερα εντοπίζονται στο πλαίσιο προληπτικής εξέτασης του μαστού, που περιλαμβάνει ψηλάφιση από τον γιατρό, μαστογραφία (διαβάστε περισσότερα) και υπέρηχο.
  • Όταν το ινοαδένωμα είναι μικρό, δε χρειάζεται θεραπεία. Όταν το μέγεθός του είναι πάνω από 2εκ., θα πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση της καλοήθειας με βιοψία, ενώ τα μεγάλα σε μέγεθος ινοαδενώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.
  • Μικρά ινοαδενώματα αφαιρούνται μόνο εάν το επιθυμεί η ασθενής, επειδή θέλει να αποφύγει το άγχος της στενής παρακολούθησης. Σήμερα, εξάλλου, είναι δυνατή η αφαίρεση των μικρών ινοαδενωμάτων με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
  • Αν αφαιρεθεί ένα ινοαδένωμα, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγει άλλο ή άλλα στη θέση του ή σε άλλο σημείο του μαστού.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θέματα του μαστού κι άλλα γυναικολογικά θέματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Let's block ads! (Why?)


10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ινοαδένωμα στήθους 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ινοαδένωμα στήθους Reviewed by olablogs on 14:52 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.