Ο πραγματικός λόγος της απειλής πολέμου απο την Άγκυρα: Θέλει τα τεράστια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης (φωτό)
H μεγαλύτερη ζημιά από την μη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ είναι ότι η Exxon Mobil μαζί με ΤΟΤAL και ΕΛΠΕ δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης εκεί όπου τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων υπολογίζονται να έχουν μια συνολική αξία μεταξύ 4 και 7 τρισ. ευρώ!
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα απείλησε με πόλεμο την Αθήνα για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην… άλλη πλευρά που θεωρητικά δεν αφορά την Τουρκία.
Και όμως την αφορά διότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Τουρκίας είναι να ξεχρεώσει η Ελλάδα, να ξαναγίνει εύρωστη οικονομικά και να επανεξοπλίστεί. Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πολλά χρόνια και έτσι σκεπτόμενοι ορθώς γεωπολιτικά επιχειρούν να το εμποδίσουν αυτό από τώρα.
Ως τώρα οι Τούρκοι είχαν παρουσιάσει διάφορους χάρτες με τις διεκδικήσεις τους. Για πρώτη φορά και μάλιστα μέσω του υπουργού Άμυνας εμφάνισαν έναν καινούργιο χάρτη-πρόκληση όπου εντάσσουν και την περιοχή νότια της Κρήτης. Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας πλέον φτάνουν ως και τα κοιτάσματα της Κρήτης.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος ως τώρα η Τουρκία είχε παρουσιάσει χάρτες οι οποίοι έφταναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης, αυτή τη φορά μπαίνει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη που κρατάει ο Χουλουσί Ακάρ απαίτηση στην περιοχή νότια της Κρήτης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει ήδη “χωρίσει οικόπεδα” για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εκεί θα πραγματοποιήσουν έρευνες Αμερικανοί και Γάλλοι.
Άλλωστε η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων θα γινόταν σε συνεννόηση με αυτούς
Το βίντεο της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στο πρακτορείο «Anadolu»
Oι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ένας μελλοντικός αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.
Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.
Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.
Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.
Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο
Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου