Βρες την αντισύλληψη που σου ταιριάζει

Πιθανόν δεν το γνωρίζετε, όμως διαφορετική αντισυλληπτική μέθοδο (διαβάστε περισσότερα) πρέπει να διαλέξει μία γυναίκα, αν έχει αποκτήσει παιδιά και δε θέλει άλλα, και διαφορετική, αν στο μέλλον θέλει να ξαναμείνει έγκυος. Κάθε γυναίκα πρέπει να φροντίζει για την αντισύλληψή της, ακόμα και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, παρόλο που οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν φυσική αντισύλληψη την περίοδο του θηλασμού, θα πρέπει να είναι προσεχτικές, όταν αρχίζει να μειώνεται το γάλα ή εμφανίζεται η περίοδος, ειδικά μετά από διάστημα έξι μηνών, επειδή είναι πιθανή η ωορρηξία και άρα η σύλληψη. Εφόσον δε χρησιμοποιείται από τον σύντροφό τους το προφυλακτικό, που είναι μια ασφαλής αντισυλληπτική μέθοδος και ταυτόχρονα και η μόνη που προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον γυναικολόγο της για την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει, μια και μέθοδοι, όπως η αποχή από το σεξ ή το τράβηγμα τις γόνιμες μέρες, δε θεωρούνται αποτελεσματικές.  Ο Δρ. Θάνος Παράσχος σχολιάζει τις 4 πιο διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης, που απευθύνονται σε γυναίκες.

Μέθοδος 1η: αντισυλληπτικά χάπια
Περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο και αναστέλλουν την ωοθυλακιορρηξία, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη. Χορηγούνται για 21 ημέρες από τη δεύτερη μέρα της περιόδου, ακολουθεί ένα διάστημα διακοπής 7 ημερών, στο οποίο κάνει την εμφάνισή της η περίοδος και επαναχορηγούνται με τον ίδιο τρόπο κυκλικά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντισυλληπτικών, όπως η μικρή αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών και η sναυτία, εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό γυναικών, είναι ήπιες και συνήθως υποχωρούν με τη συνέχιση της αγωγή.

Το σχόλιο του ειδικού: Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και θεραπευτικά, αφού ρυθμίζουν τον κύκλο της περιόδου και μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, της δυσμηνόρροιας και των πολυκυστικών ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα). Επίσης, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Τα αντισυλληπτικά χάπια, ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς να έχει ελέγξει το ιστορικό της γυναίκας ο γιατρός και χωρίς να έχουν προηγηθεί ιατρικές εξετάσεις, επειδή υπάρχει μία μερίδα γυναικών που δεν μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να τα παίρνουν μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που καπνίζουν και όσες έχουν θρομβοφιλία, καθώς συνδέονται με εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικού και φλεβοθρόμβωσης.

Μέθοδος 2η: Σπιράλ
Είναι μία ράβδος, από χαλκό ή πλαστικό, που τοποθετείται μέσα στη μήτρα από τον γυναικολόγο. Καθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, καθώς προκαλεί έναν μικρό ερεθισμό στην κοιλότητα της μήτρας (άσηπτη φλεγμονή). Τα τρίτης γενιάς σπιράλ αποδεσμεύουν προγεσταγόνο, το οποίο επίσης καθιστά το ενδομήτριο ακατάλληλο για εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η τοποθέτησή του πρέπει να  γίνεται μόνο σε οργανωμένο γυναικολογικό ιατρείο, όμως είναι γενικά εύκολη και δεν απαιτεί νάρκωση. Χρειάζεται, όμως, μετά έλεγχος από τον γιατρό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  

Το σχόλιο του ειδικού: το σπιράλ έχει υψηλή και μακρά αντισυλληπτική δράση, που διαρκεί πέντε χρόνια. Είναι προτιμότερο, όμως, να αποφεύγεται ως αντισυλληπτική μέθοδος από γυναίκες που θέλουν στο μέλλον να προγραμματίσουν και άλλη εγκυμοσύνη, επειδή μπορεί να προκαλέσει γυναικολογικές φλεγμονές, που μπορεί να απειλήσουν τη γονιμότητα. Επίσης, δεν αποκλείει μικρό κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση, ενώ σε κάποιες γυναίκες προκαλεί διαταραχές στην περίοδο.

Μέθοδος 3η : Κολπικό διάφραγμα
Είναι αβαθείς κάψες από πλαστικό με έναν εύκαμπτο δακτύλιο. Το διάφραγμα τοποθετείται στον κόλπο, όμως για την τοποθέτησή του απαιτείται εκπαίδευση της γυναίκας από τον γυναικολόγο. Μπορεί να τον τοποθετήσει πριν τη σεξουαλική επαφή, αλλά πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 6 ώρες μετά.  

Το σχόλιο του ειδικού: Η αντισυλληπτική προστασία που παρέχει είναι αρκετά ικανοποιητική, επειδή όμως γενικά το κολπικό διάφραγμα δεν είναι εύκολο στην τοποθέτηση, μπορεί να τοποθετηθεί λάθος, πράγμα που μειώνει την αποτελεσματικότητά του. Για αυτό, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, συστήνεται να χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο ζελέ.

Μέθοδος 4η: Αντισυλληπτικός σπόγγος
Είναι ένας μικρός στρογγυλός σπόγγος, εμποτισμένος με σπερματοκτόνο ουσία. Τοποθετείται βαθιά στον κόλπο, αφού πρώτα βραχεί με νερό. Τοποθετείται στον κόλπο από τη γυναίκα και μπορεί να παραμείνει για 24 ώρες χωρίς να χρειαστεί αντικατάσταση.

Το σχόλιο του ειδικού: Η αντισυλληπτική προστασία που παρέχει είναι μικρότερη από εκείνη του κολπικού διαφράγματος. Υπερέχει όμως ως προς την ευκολία εισαγωγής και τη διαρκή προστασία για 24 ώρες, ανεξάρτητα από τη συχνότητα επανάληψης της σεξουαλικής επαφής. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν ερεθισμό του κόλπου είναι πιο σπάνιες και ακόμα πιο σπάνιο είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ (μια μορφή σηπτικής καταπληξίας ).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα αντισύλληψης (διαβάστε περισσότερα) και για την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση  και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: [email protected]
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Let's block ads! (Why?)


Βρες την αντισύλληψη που σου ταιριάζει Βρες την αντισύλληψη που σου ταιριάζει Reviewed by olablogs on 10:35 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.