Τι να περιμένεις, αν περιμένεις δίδυμα;

Η ανακοίνωση ότι περιμένετε δίδυμα είναι αναμφισβήτητα η πιο υπέροχη έκπληξη. Συνοδεύεται όμως και με κάποια προγνωστικά για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και των εμβρύων που μπορεί να σας αγχώσουν.

Από την ώρα που θα ακούσετε τα απίστευτα νέα μέχρι την ώρα που θα κρατήσετε τα δύο μωράκια στην αγκαλιά σας, η εγκυμοσύνη με δίδυμα είναι ένα ταξίδι διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα. Ίσως πιο αντίξοο ή απρόβλεπτο, όμως, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εμπειρία μοναδική, αφού στο τέλος του δρόμου σάς περιμένει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο: μια ολόκληρη οικογένεια! 
 Αυτό που κυρίως χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι, λόγω των ακόμα πιο αυξημένων επιπέδων των ορμονών, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, όταν περιμένετε δίδυμα, τόσο τις πρώτες εβδομάδες όσο και στο τελευταίο τρίμηνο, που προκύπτουν προβλήματα και από την αύξηση βάρους. Γενικά, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη για πιο συχνούς ελέγχους και την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών, αφού πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα), ο οποίος επισημαίνει τις 5 βασικές παραμέτρους, για τις οποίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη μία γυναίκα που περιμένει δίδυμα. 
 
Πιο έντονα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ναυτίας πιθανόν να είναι πιο έντονα στη δίδυμη κύηση (διαβάστε περισσότερα). Για τη μείωση της ναυτίας προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα, να  τρώτε στεγνές στερεές τροφές, ψητά και φρυγανιές. Αν οι εμετοί είναι πολλοί και δεν ελαττωθούν μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανόν το πρόβλημα να χρειάζεται ν’ αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Τόσο τα συμπτώματα υπνηλίας όσο και τα αισθήματα κούρασης και εξάντλησης μπορεί να είναι επίσης πιο έντονα, όταν κυοφορείται δίδυμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε. Επίσης, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να συνδέεται και με αναιμία, που είναι συχνότερη όταν περιμένετε δίδυμα. Οι ανάγκες για σίδηρο και φολικό οξύ είναι αυξημένες και η χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα μετάγγιση αίματος. 
 
Μεγαλύτερη αύξηση βάρους

Κατά κανόνα οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα παίρνουν περισσότερο βάρος από αυτές που περιμένουν ένα μωρό. Η αύξηση βάρους αναμένεται να είναι από 17 ως 25 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνων στη μέση, δυσκολία στη μετακίνηση, δυσκολία στην αναπνοή, εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να αποφεύγετε τα στενά παπούτσια, να κοιμάστε με μαξιλάρι κάτω από τα πόδια, να φοράτε ευρύχωρα ρούχα και να ακολουθείτε σωστή διατροφή, ώστε να αποφύγετε την υπερβολική λήψη βάρους. Εάν ο πόνος στη μέση είναι έντονος και δε μειώνεται με ξεκούραση, ρωτήστε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή. 
 
Σχεδόν βέβαιη η καισαρική τομή

Παρόλο που ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός – κατά κανόνα, στις δίδυμες κυήσεις συνίσταται και προτιμάται από την πλειοψηφία των μαιευτήρων η καισαρική τομή (διαβάστε περισσόετρα), καθώς μειώνονται έτσι οι πιθανότητες επιπλοκών. Ο κανόνας αυτός ισχύει ακόμα περισσότερο αν η δίδυμη κύηση έχει προκύψει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Μια καισαρική - ως γνωστό - συνεπάγεται μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μια περίοδο ανάκαμψης από το χειρουργείο. 
 
Πιο αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού

Ο πρόωρος τοκετός (διαβάστε περισσότερα) είναι πιο συχνός στην περίπτωση δίδυμης κύησης. Στο 40% των περιπτώσεων έχουμε πρόωρο τοκετό δηλαδή πριν τις 37 εβδομάδες, Ο γυναικολόγος φυσικά θα προσπαθήσει να μειώσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό με διάφορους τρόπους: συμβουλές για ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, περίδεση τραχήλου κ.ά. Επίσης, αν ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένος, χορηγούνται στη μητέρα ενέσεις κορτιζόνης, με σκοπό να ενδυναμώσουν το αναπνευστικό σύστημα των μωρών. 
 
Πιο μικρά μωράκια

Τέλος, κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα που κυοφορεί δίδυμα είναι ότι ο μέσος όρος των δίδυμων μωρών έχουν πιο χαμηλό βάρος και μπορεί να είναι λιποβαρή, δηλαδή κάτω των 2500 γραμμαρίων). Το βάρος, όμως, αυτό είναι αναμενόμενο για τα δίδυμα. Όσο όμως πιο πρόωρα γεννηθούν, τόσο πιο μειωμένο είναι το βάρος. Γι’ αυτό χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη για την πιθανότητα τα δίδυμα μωράκια να χρειαστούν να μείνουν για κάποιο καιρό στο νοσοκομείο και να μπουν σε θερμοκοιτίδα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον κανόνα.  

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: facebook/Thanos-Paraschos

L: linkedin/thanos-paraschos

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242

Let's block ads! (Why?)


Τι να περιμένεις, αν περιμένεις δίδυμα; Τι να περιμένεις, αν περιμένεις δίδυμα; Reviewed by olablogs on 12:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.