Στην ουσία όμως έχει στοιχεία αντιλήψεων χαλίφη καθώς θέλει όχι απλά να μην ανείκει στους πολίτες της χώρας ή τις κοινότητες τους αλλά να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Ένας προηγούμενος ηγέτης της Αλβανίας, με τον οποίο μάλιστα ο Ράμα μοιάζει καταπληκτικά στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, ο «βασιλιάς» Ζώγκου, μην έχοντας τρόπο να διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση και με την ίδια όρεξη όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός, το 1929, χαρακτήρισε όλη την περιοχή των σημερινών Αγίων Σαράντα ως βασιλικό κτήμα!!! Δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών του το χάρισε κι εκείνος δια «βασιλικού διατάγματος» το αποδέχτηκε.
Μόνο που η Αλβανία του 2018 ενώ έχει φιλόδοξο χαλίφη δεν μπορεί να γίνει χαλιφάτο. Και τούτο διότι παραμένει δέσμια της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ η οποία και κυριολεκτικά τη συντηρεί και αποτελεί το στοιχείο συνοχής και διάσωσης από τις έντονες αντιθέσεις που ελλοχεύουν στην κοινωνία στο εσωτερικό της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο Ψήφισμα του (29/11/2018) που αφορά στην Αλβανία και τις διαδικασίες διαλόγου για την προσχώρηση τους περιέχει δύο σημεία σπουδαίας σημασίας σε ότι αφορά στην υπόθεση με την αυθαιρεσία του Ράμα και του «υπουργικού του συμβουλίου» με τις ιδιοκτησίες στην παράκτια περιοχή και την αξιοποίηση τους για τουριστική αξιοποίηση. Προφανώς δεν γίνεται λόγος για κρατικοποίηση αλλά για σχεδιασμούς πολύ πιο επικίνδυνους και σκοτεινούς. Τους οποίους όμως μπορούμε να υποψιαστούμε δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο με την μεγάλη έκταση που ιστορικά και με αποδείξεις ανήκει στη Μονή της Παναγίας στην Κακομιά…
Δεν πρόκειται για κρατικοποιήσεις για τον λόγο ότι τυπικά και για το νόμο εφόσον ακόμη αυτές δεν έχουν αναγνωριστεί κατά την νομότυπη διαδικασία δημόσιες μπορούν να χαρακτηριστούν. Απλά ο Ράμα βιάζεται υπό την πίεση του μαύρου χρήματος να τις θέσει στη διάθεση του κάμπτοντας κάθε ελπίδα από τους ιστορικούς ιδιοκτήτες να τις διεκδικήσουν. Στη συνέχεια και με βάση βάσιμες πληροφορίες να τις καταστήσει πλυντήρια βρώμικου χρήματος για κυκλώματα από το Κόσοβο και εγχώρια.
Εδώ όμως πρόκειται να προσκρούσει όχι απλά στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών ή της Εκκλησίας που διεκδικούν βάσιμα δικαιώματα πάνω σ’ αυτές τις επιφάνειες. Θα έρθει αντιμέτωπος με την ΕΕ και τους κανονισμούς της. Τούτο μάλιστα έχει πολύ μεγάλη σημασία δεδομένου ότι αποτελεί επιχείρημα προς κάθε αλβανική κυβέρνηση και ηγεσία εφόσον δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Ράμα πολύ σύντομα να μην είναι εκεί που είναι. Ίσως αυτή η αβεβαιότητα τον ωθεί να προσφέρει τις τελευταίες καλές υπηρεσίες στα κυκλώματα.
Το πρώτο σημείο του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά στο μοντέλο των τουριστικών θέρετρων για τα οποία ο Ράμα θέλει να διαθέσει τις επιφάνειες αυτές που χαρακτηρίζει ιδιοκτησία του χαλίφη. Οι μηχανισμοί της ΕΕ δεν διαπιστώνουν μόνο ότι το μοντέλο αυτό δήθεν οικονομικής ανάπτυξης και υποδομής ενέχει τους κινδύνους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και ότι προκαλεί περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και συνέπειες πολύ επικίνδυνες για την αειφόρο ανάπτυξη. Ο Ράμα απλά έχει την αίσθηση ότι δεν του ανήκει μόνο η στεριά αλλά και το Ιόνιο το οποίο δύναται να ρυπαίνει ασύστολα εφόσον όλη η παράκτια περιοχή δεν διαθέτει ούτε ένα κέντρο επεξεργασίας λημμάτων και οι αποχετεύσεις καταλήγουν όλες στη θάλασσα μετατρέποντας της σε βόθρο. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές με τον πλέον επίσημο τρόπο επισημαίνουν:
«39. Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του ( το Ευρωκοινοβούλιο) για ορισμένα οικονομικά σχέδια που προκάλεσαν σοβαρή περιβαλλοντική ζημία σε προστατευόμενες περιοχές, όπως τα μεγάλης κλίμακας τουριστικά θέρετρακαι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί κατά μήκος του ποταμού Αώου και Βαλμπόνα: συνιστά στην Αλβανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική της όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση της από την υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος:…. παροτρύνει τις αρχές να αναβαθμίσουν την ποιότητα των στρατηγικών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, των αξιολογήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των δημοσίων διαβουλεύσεων σχετικά με τέτοια έργα λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των τοπικών κοινοτήτων: … επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Αλβανία να εφαρμόσει τα μέτρα διαχείρισης αποβλήτων και να ευθυγραμμιστεί με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ».
Τούτα βέβαια εφόσον σε προηγούμενο σημείο είχε σαφή αναφορά σε ότι έχει σχέση με το καθεστώς ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία. Εκεί το Κοινοβούλιο της ΕΕ εκφράζει με απόλυτο τρόπο την ανησυχία του ότι το καθεστώς που διέπει τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα στο Ψήφισμα αναφέρει:
«19. Επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν ουσιαστικά την επιβολή και την πρόοδο προς την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, κατά τρόπο αποτελεσματικό και διαφανή, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την καταγραφή, επιστροφή και αποζημίωση ακίνητης περιουσίας: ζητεί να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος όσον αφορά την ψηφιοποίηση και χαρτόγραφηση των ιδιοκτησιών: προτρέπει τις αλβανικές αρχές να ενημερώνουν επαρκώς τους πολίτες σχετικά με δικαιώματα τους και τις δυνατότητες επιβολής των απαιτήσεων τους: υπογραμμίζει τη σημασία ενός αποτελεσματικού καθεστώτος δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος»…
tachydromos.org
Πηγή: Himara.gr
Η νοοτροπία Χαλίφη του Έντι Ράμα
Reviewed by olablogs
on
20:28
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου